ИСТОРИЧЕСКИ ИЗБОР В ЕТИОПИЯ

0
236

 

 

Опитният дипломат Саале-Уарка Зауде бе избрана за първата жена президент на Етиопия. В момента тя е и единствената жена държавен глава в Африка. Изборът на етиопския парламент идва само седмица, след като министър-председателят на страната Аби Ахмед състави кабинет, в който половината министерски кресла са заети от жени. В унисон с тази тенденция при встъпването си в длъжност президентът Зауде пое ангажимент да работи за равенство между половете в Етиопия и предупреди депутатите да не си мислят, че говори прекалено много за правата на жените, защото едва сега започвала. В обръщението си към народните представители Зауде призова всички „да отстояват мира в името на майката, която първа усеща и страда от липсата му“.

„В патриархално общество като нашето избирането на жена президент не само създава прецедент и норма, но и нормализира ролята на жените в обществено-политическия живот“, заяви началникът на Кабинета на министър-председателя Фитсум Арега. 

Биографията на Саале-Зауде включва: посланик на Етиопия във Франция, Сенегал и Джибути, както и редица ключови позиции в ООН, включително лидер на процеса по установяване на мир в Централноафриканската република. Непосредствено преди поемане на президентския пост в Етиопия Зауде е представител на ООН в Африканския съюз.

Независимо че според етиопската конституция президентът има основно представителни функции, изборът на Зауде е показателен за настъпващите прогресивни промени по света.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук