„ЩЕ НОСЯ ОМРАЗАТА НА КРЕДИТОРИТЕ С ГОРДОСТ“

0
179

 

 

 

Прощални думи на финансовия министър, който се оттегли от поста си след успеха на референдума

 

Референдумът на 5 юли ще остане в историята като уникален момент, когато малка европейска нация въстана срещу дълговото робство.

Като всички борби за демократични права, и това историческо отхвърляне на ултиматума на Еврогрупата от 25 юни идва с голяма цена. Затова е наложително големият капитал, връчен на нашето правителство от прекрасния вот „НЕ“, веднага да бъде инвестиран в „ДА“ за правилното решение на кризата – в споразумение, което включва реструктуриране на дълга, по-малко остеритет, преразпределение в полза на нуждаещите се и истински реформи.

Скоро след обявяването на резултатите от референдума бях осведомен за определено предпочитание на някои участници в Евро­групата и различни „партньори“ за моето… „отсъствие“ от нейните срещи; идея, която министър-председателят прецени, че може да е от полза за постигането на договореност. По тази причини днес напускам Министерството на финансите.

Смятам за свой дълг да помогна на Алексис Ципрас да използва, както намери за добре, този капитал, който гръцкият народ ни връчи чрез вчерашния референдум.

Ще нося омразата на кредиторите с гордост.

Ние от Левицата знаем как да действаме колективно, без грижа за привилегиите на поста.

Напълно ще подкрепям министър-председателя Алексис Ципрас, новия финансов министър и правителството.

Свръхчовешкото усилие да бъде уважен храбрият народ на Гърция и славното „ОХИ“, което той дари на демократите по целия свят, тепърва предстои.

 

Коментар на читател
в блога на Варуфакис:

 

Ципрас наистина не е имал избор. Не заради нещо, което д-р Варуфакис е направил обаче! Просто самото му присъствие на заседанията подчертава некомпетентността и глупостта на президентите“, „тройкатаи кредиторите. Софокъл би разбрал!

Самият успех на Варуфакис като финансов министър го погуби в този случай, тъй като той напълно баламосваше, надмисляше и надиграваше на всяка крачка своите предполагаеми партньори по преговори. Унижаваше ги отново и отново със своя блясък, ерудиция и добри обноски.

 

Решението му е една интелигентна отстъпка, демонстрация на гръцко великодушие към плахите „5 президенти“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук