„БЪЛГАРИЯ – РАБОТЕЩА ДЪРЖАВА“

0
179

 

Георги Пирински – главен редактор на сп. "Ново време".

Драги читателю,


Един изначален въпрос тегне днес в живота и на обществото, и на всеки гражданин – има ли носител на реална алтернатива, способна да започне да преодолява зеещата пропаст между непреходния идеал за свята и чиста република, завещан от Апостола, и днешното състояние на българската държавност – драстично отрицание на този идеал? Как да се съберат сили за градеж на държава, която работи за своите граждани – с произвеждаща икономика, с работещи институции, с общество, в което съзиданието се налага над разрухата? 


Този въпрос е от категорията на „незаобиколимите“, той няма как да бъде подминат, защото ежедневно и ежечасно гнети самочувствието и на всеки български гражданин, и на цялото общество. Затова не можем и да отбегнем усилието да продължим да търсим достоверния отговор, без което ще си останем в плен на апатията пред днешната унизителна и унижаваща действителност. 


Тръгвайки да го търсим, налага се отново да осмислим завета на Левски – и то днес, и сега, в съвременния свят на всеобхватни глобални процеси, преобръщащи до неузнаваемост довчерашни сякаш непроменими устои на обществения и личния живот. А неговата същност е народовластието, подчинено на осъзнатата свобода, на съвършеното равенство и на братството между хората.


Заявката на Българската социалистическа партия в нейната Програма още от 2008 година бе и остава, че отхвърляме неолибералната парадигма за развитие на България в глобализиращия се свят и че „промяната, която предлагаме, е: смяна на неолибералния модел със социалната алтернатива – човешко развитие за достоен живот на всеки и на всички.“  Както и че в съвременните български условия разглеждаме конституцията като основата, на която да изградим своята лява алтернатива за работеща социална България.
 
Нека съдържанието на този брой на нашето списание помогне да прозрем подстъпите към Идеала и да подкрепи волята да го следваме!

 

Георги Пирински

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук