СОЛИДАРНОСТТА Е ЖИВОТ

0
147

Георги Пирински 

Драги читателю,

 

Солидарност в светлината на коронакризата изведнъж се превърна в абсолютно най-актуалното дискутирано понятие. Оказа се, че тя, солидарността, е не просто задължителна, а направо животоспасяваща. При това, тя следваше да се практикува по малко парадоксален начин чрез дистанциране, чрез физическо раздалечаване. Това обаче още по-релефно открои същността на солидарността като съпричастност, като остро съзнание за принадлежността на човека към общност, изискваща съобразяване с другия, отговорно поведение и в свой, и на другите интерес.

Което съвсем нагледно опроверга засипалите ни вече няколко десетилетия съждения за примата на индивидуалното, за егоистичното начало като крайъгълния камък на човешкия прогрес и личния просперитет. Разбира се, апологетите на неолибералния императив още в хода на кризата се постараха това разбиране да не остане неоспорено. Очевидно, с отминаването на кризата, ще очакваме нови повсеместни атаки срещу солидарното начало като ярко изобличаващо неолибералните мантри.

Ето защо посветихме броя пред Вас на темата за солидарността. Както ще видите, наглед ясно като понятие и ценност, тя подлежи на доста различни интерпретации. Една от най-съществените – тази за международната работническа солидарност, блести с отсъствието си през последните десетилетия в доминиращите медийни среди. Ето защо открояваме именно и тази страна на солидарността, като революционизиращата сила за преобразяване на света, заредена с неотразимата мелодия на „Интернационала“!

Сега страната се изправя пред съдбовното предизвикателство да планираме дългосрочно с триединната цел едновременно да преодоляваме последиците от кризата, да трансформираме икономиката в отговор на социално-екологичния императив, както и да преодоляваме демографския срив и дълбоките разломи в обществото.

В тази светлина БСП е длъжна да отстои именно солидарността като ръководното начало и силата за такъв вид преобразувания, които да отговарят на интересите на огромното мнозинство от хората, а не, за пореден път, на олигархията. Нека пред 50-ия конгрес този дълг определи съдържанието на отчетно-изборната кампания и на изборите за ръководни органи на партията, които да са годни да поведат борбата за нов път на развитие на България!

 

 

                                                                                        

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук