НЕ МОГА ДА ДИШАМ

0
173

 

На 25 май в Минеаполис полицаи арестуват Джордж Флойд, 46-годишен чернокож мъж, след като магазинер се обажда на 112 с обвинение, че той е закупил пакет цигари с фалшива 20-доларова банкнота. Седемнайсет минути, след като първата полицейска кола пристига на място, Флойд е в безсъзнание и притиснат под трима полицаи, като не показва признаци на живот. Случайни свидетели записват последните му мигове и отчаяните му вопли Не мога да дишам“, превърнали се в истинска социална метафора.

Дни след убийството на Флойд цяла Америка е залята от бурни протести. Гневът от убийството предизвиква протести по цял свят. Демонстрации се провеждат в Лондон, Берлин, Оуклънд и много други градове по света.

Ето и политическата позиция на Демократични социалисти на Америка от 28 май: „Расисткото полицейско насилие не е случайност за капиталистическата система, то е необходимост, за да се поддържа нейното функциониране. Съзнаваме, че в борбата ни за по-добър свят полицията ще е тази, която ще заплашва нашите протести, полицията, която ще разбива нашите демонстрации, която избирателно ще упражнява насилието си срещу чернокожи хора и хора от работническата класа, за да пазят онези, които разполагат с власт и привилегии. В този момент няма отдих, няма възможност хората да си поемат дъх, когато пандмията продължава да коси общностите на черни и кафяви в резултат на съзнателното бездействие на политиците. Непропорционалните смъртни случаи в резултат на Covid-19 още веднъж разкриват колко дълбоко расизмът е обхванал обществото ни. Самият вирус не е расистки, но системата, в която живеем, е такава, като черните са най-тежко ударените от кризата“.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук