ТРЪМП И „ФЕЙСБУК” ПРЕНАПИСВАТ ИСТОРИЯТА

0
215

 

 

„Вашата публикация нарушава стандартите на Общността за опасни хора и организации.“ Това съобщение са получили десетки хора, които на 9 май по случай Деня на победата над хитлерофашизма, са се опитали да публикуват във Фейсбук световноизвестната снимка на кореспондента на ТАСС Евгений Халдей „Знамето на Победата над Райхстага“.

След като се разчу, че Фейсбук отстранява снимката и блокира постове, РИА Новости цитира представител на организацията, според когото това станало „поради грешка на нашите автоматизирани инструменти“. Впоследствие социалната мрежа отстрани проблема и поднесе „своите извинения за причинените неудобства“.

Вероятно този „инцидент“ нямаше да придобие голяма известност, ако само ден по-рано, на 8 май т.г., не се беше появил клип на американския президент в профилите на Белия дом в „Туитър“ и „Инстаграм“. Във видеото Тръмп обявява само САЩ и Великобритания за победители над нацизма, а Съветският съюз въобще не се споменава. На 8 май 1945 г. Америка и Великобритания побеждават нацизма! Духът на Америка винаги ще триумфира. В края на краищата това е, което се случва, казва Тръмп.

Реакцията на руското външно министерство не закъсня: „В навечерието на този свещен празник американски представители нямаха куража и желанието поне да намекнат за неоспоримата роля и колосалните жертви, които Червената армия и Съветският съюз дават в името на цялото човечество“.

 

Кои са победителите във Втората световна война? Каква е ролята на Съветския съюз в разгрома на хитлерофашизма? Кой забранява публикуването на автентични архивни кадри в социалните мрежи? Прави ли се опит за „арестуване“ на историческата истина? Не е за вярване, че 75 години след победата над нацизма въобще има място за поставяне на подобни въпроси! Монополът в информационните мрежи и подмяната на историческите факти са само началото.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук