БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА НЕ Е ПРЕДИЗБОРЕН ТРИК

0
205

 

 Позиция на Инициативата за ИПО “Платформа “Социализъм ХХІ век”, приета единодушно от Инициативния комитет за учредяване на Обединението на 23 юни 2021 година

 През последните няколко месеца пред българското общество се разкри картината на корупцията не като „усещане за корупция“, а като конкретни и умишлени престъпления. В България, по време на 11-годишното управление на ГЕРБ, беше създадена благоприятна среда за злоупотреби в огромни размери и това е очевиден факт за българското общество. За съжаление, действията на правоохранителните и правораздавателните органи се оказаха неефективни и недостатъчни за пресичане на тази растяща язва, като в същото време тя беше подхранвана от установения социалноикономически модел. Сливането на политическата, финансовата и икономическата власт подмениха прогласените от Конституцията основни свободи и права на гражданите.

Започналата предизборна кампания преминава под знака на борбата с корупцията. Всеобщо е впечатлението, че само в рамките на няколко седмици 45-ият парламент и служебното правителство безкомпромисно разкриха потресаващи корупционни схеми, прилагани при управлението и с участието на ГЕРБ и се оказаха по-последователни и смели в действията си за преформатиране на обществото, отколкото БСП за последните 4 години. Защо?

Много преди „Магнитски“ Комисията по ревизия на управлението в 45-oто Народно събрание се зае именно с разкриването на драстични примери на корупция и техните носители. Комисията даде мощен тласък за разбиване на смразяващия страх от разобличителни свидетелски показания. Значи не сме чакали все „някой друг отвън да ни казва“, каквито констатации чуваме от представители на БСП.

През последните седмици служебното правителство почти ежедневно разкрива фрапиращи корупционни схеми – от търговия с органи, през безконтролно подслушване на политици до огромни злоупотреби с европейски средства в Министерство на културата и десетките и стотиците милиони налeти авансово в строителството но автомагистрала „Хемус“, в ремонта на язовири и много други.

Икономическата глобализация и ускореното развитие на финансовите пазари и технологии превърнаха корупцията в престъпление без граници. И като при всяко престъпление основният въпрос е свързан с отговорността. Всеки, който е решил да се бори с корупцията, следва да демонстрира решителност и да стигне докрай. А именно – до посочването и до търсенето на отговорност от конкретно лице или група от хора.

Обезпокоени сме, че в тази тежка битка на обществото, БСП, която преди години обяви борбата с корупцията за свой приоритет и изнесе редица конкретни сигнали за корупция, сега е встрани от процесите. Позициите и поведението на ръководството на партията остават без заряд за силна обществена мобилизация за изкореняване на корупцията. Обрат­но на обществените нагласи, след изборите на 4 април БСП не подкрепи Комисията за ревизия, а чрез председателката си заяви: „Комисията е част от предизборната кампания. Единственият институционален начин в правовата държава е да се произнесат съд и прокуратура.“ Сега, преди новите избори, БСП по подобен начин омаловажава битката на служебното правителство. Позицията отново е: „Нека компетентните органи да си свършват работата“. За гражданите това звучи като тривиално и удобно измъкване. Остава горчивото впечатление, че БСП демонстрира остра опозиционност само на думи, като дори и те не са достатъчно категорични и еднозначни. Например, в предизборната платформа на партията за изборите на 4 април единственото изречение, посветено на корупцията, звучи така: „Ще се извърши радикална управленска реформа за преодоляване на критичното положение, при което корупцията се е превърнала в технология на управление.“ И до днес не е ясно какво предвижда тази „радикална управленска реформа“. Нещо повече ‒ в предизборните приоритети на БСП за вота на 11 юли думата корупция напълно отсъства?! Как да си обясним подобна абдикация на най-голямата опозиционна партия от основната тема в обществения дневен ред? И защо вместо да задава тона на кампанията, случайно или не, БСП остава глуха и сляпа?

БСП загуби катастрофално изборите на 4 април, защото избирателите я възприеха като част от статуквото. Констатацията е на лидера на партията ден след вота. Ръководството на БСП не само не превърна партията в авангард в борбата за демократични промени в България, не само продължава да „гледа отстрани“, но с половинчатите си изявления и липса на категорична позиция в подкрепа на Комисията по ревизия и на действията на служебното правителство, БСП и днес се слива със символите на статуквото и на корупцията.

Бившият премиер Борисов се възползва от уклончивата позиция на БСП и побърза да потопи партията в корупционното блато, което сам създаде: „Корнелия Нинова може да има много кусури, но не върши мръсни работи. Това трябва да се свърши от някой друг. Вие забелязвате ли, че БСП не реагира на подслушването? В друго време щяха да подскочат до тавана. Но сега не го правят, защото знаят, че такова нещо няма.“

Потапянето продължи и с безпрецедентните своеволия от страна на ръководството при съставяне на листите на БСП за участие както на изборите на 4 април т.г., така и на предстоящия предсрочен вот в началото на юли. Насилственото налагане на хора на принципа лоялност към ръководството предизвика вълна от възмущение и откази за участие в тях и в ключови области като Видин, Пловдив, Перник, Габрово, Шумен, Смолян, Дупница, Добрич, Враца, Велико Търново, София-област, 24-ти МИР град София, Хасково. В листите ни отново бяха лансирани хора, около които има тежки съмнения за участие в нагласени обществени поръчки, корупционни схеми, купуване на гласове, хора със свален имунитет.

Как на този фон и при тези действия на ръководството на партията да очакваме избирателите да ни повярват, че сме на страната на Промяната и за безкомпромисна борба с корупцията?

 

Инициативен комитет

на идейно-политическо обединение в БСП

Платформа „Социализъм XXI век“

 

23 юни 2021 г.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук