ПРОФ. Д-Р ПЕТЪР-ЕМИЛ МИТЕВ НА 85!

0
231

  

Петър-Емил Митев е един от най-изявените български социолози и политолози. Роден е на 21 април 1936 г. в София. Завършил е специалността „Философия“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 1972 до 1988 г. оглавява Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС, утвърдил се като една от най-силните социологически изследователски структури у нас в годините до 1989. От средите на неговите сътрудници след 1990 г. се формираха много от съвременните социологически институции. Петър-Емил Митев е дългогодишен преподавател, а от 1988 г. ‒ професор в СУ „Св. Климент Охридски“. Един от основателите на специалност „Политология“, в която разработва поредица от лекционни курсове, ръководил е и е бил рецензент на десетки магистри, докторанти, доценти и професори в областта на социологията и политологията. С негово участие и под негово ръководство са проведени многобройни емпирични и фундаментални социологически и политологически изследвания, конференции, семинари и обучения, подготвени и издадени са сборници с доклади, монографии и др. публикации на български и чужди езици. До 1999 г. е бил председател на Българската социологическа асоциация, бил е председател и на Изследователския комитет 34 „Социология на младежта“ на Международната социологическа асоциация. Понастоящем е председател на Управителния съвет на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“.

Цялото научно творчество на проф. Митев – от първата му студентска публикация в списание „Философска мисъл“ през 1957 г. до най-скорошната, посветена на Бернард Мунтян (2020) – е изкуство на критичното мислене и отворените синтези. Проф. Петър-Емил Митев е автор на стотици студии и статии в научния, периодичния и ежедневния печат и на много книги, последните от които „Българите: социологически погледи“  и „Преходът: политологически ракурси“  са първите два тома от замислена от него четирилогия-равносметка.

Проф. Петър-Емил Митев бе народен представител в Седмото Велико народно събрание.  През 1990‒1991 г. бе основател и председател на идейното движение в БСП „Път към Европа“ и член на Председателството на ВС на БСП. През цялото време от тогава до днес той активно участва в различни изследователски проекти, конференции, семинари, публикации и други на Националния политически институт „Димитър Благоев“. Като автор и член на редколегията на сп. „Ново време“ той по дълбоко респектиращ начин неотклонно отстоява своя собствен социалистически възглед за обществото и човека.

 

 

ДО

ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО

НА НС НА БСП

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НОСИТЕЛЯ ЗА 2021 ГОДИНА

НА НАГРАДАТА НА НС НА БСП „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“

 

Другари,

Във връзка с определянето на носителя на Наградата на НС на БСП за научни и политически разработки и за изследвания на съвременния социализъм „Димитър Благоев“ за 2021 година, редакционната колегия и редакцията, автори и сътрудници на списание „Ново време“ номинират:

 

проф. д-р ПЕТЪР-ЕМИЛ ИВАНОВ МИТЕВ

член на редакционната колегия на сп. „Ново време“

за дългогодишната му изследователска, преподавателска, публицистична и популяризаторска работа и безспорен научен принос в областта на социологията и политологията, за ярката му политическа и обществена дейност и по случай неговата 85-годишнина.

 Георги Пирински, главен редактор  на списание „Ново време“,

Георги Йорданов, носител на Наградата на НС на БСП „Димитър Благоев“ за 2018 г., Искра Баева проф. д-р, носител на Наградата на НС на БСП „Димитър Благоев“ за 2019 г., Александър Димитров д-р, Ана Ананиева д-р, Ана Пиринска, Андрей Пантев проф. д-р, Анжел Вагенщайн, Борис Попиванов доц. д-р, Боян Балев д-р, Боян Дуранкев проф. д-р, Валери Жаблянов д-р, Ваня Добрева проф. д-р, Васил Проданов чл.-кор. проф. д-р, Велиана Христова д-р, Велислава Дърева, Владимир Трифонов, Галин Дурев, Генка Николова, Даниела Василева, Димитър Денков проф. д-р, Димитър Цацов проф. д-р, Добрин Канев доц. д-р, Дора Чичкова, Евгений Кандиларов доц. д-р, Емил Бехар, Емил Илиев д-р, Емил Костадинов, Иван Токаджиев, Илиана Марчева проф. д-р, Крум Зарков, Къдринка Къдринова, Лиляна Канева доц., Максим Мизов проф. д-р, Мария Пиргова доц. д-р, Мая Буковска, Мюмюн Тахир проф. д-р, Нора Ананиева проф. д-р, Снежана Тодорова, Таня Буруджиева доц. д-р, Харалампия Чунева, Христо Георгиев, Юрий Асланов д-р.

 ***

Изпълнителното бюро на НС на БСП реши носител на Наградата на НС на БСП „Димитър Благоев“ за 2021 г. да бъде проф.д-р Петър-Емил Митев. Наградата – плакет и грамота му бе връчена от председателя на БСП Корнелия Нинова по време на митинга на Националния събор  на БСП „Бузлуджа 21“ на 3 юли 2021 г.

 ***

Корнелия Нинова

Професор Митев,

За мен е чест да Ви връча тази награда, след като бяхте номиниран от десетки авторитетни за нас и за нашата партия социалисти, от десетки учени, преподаватели, дейци на културата и образованието.

Приемете нашето уважение към дългогодишния Ви труд, към приноса Ви за науката, за политологията и социологията, но най-вече за Вашата мъдрост, за Вашата почтеност и отдаденост на България.

Бъдете здрав и продължавайте.

Благодаря Ви от сърце.

           

Връчване на Наградата на НС на БСП „Димитър Благоев“ за 2021 г.,
3 юли 2021 г., Историческа поляна под връх Бузлуджа

 

Проф.д-р Петър-Емил Митев

Уважаема другарко Нинова,

Уважаеми другарки и другари,

членове и привърженици на Българската социалистическа партия,

 

Дълбоко развълнуван съм от решението да ми бъде присъдена Благоевата награда. Това е много висока чест. За мен е повече от държавно отличие. Днес не само за всички социалисти, но и за всички граждани на България е гордост това, че в българския политически живот е имало толкова значима фигура като Димитър Благоев с неговата дълбочина на мисълта,  безупречна лична почтеност и безкористие. В моето родителско семейство името на Димитър Благоев беше свято. Благодаря!

Благодаря още веднъж и се присъединявам към всички онези, които си дават сметка, че над политическия живот на страната е паднала доста гъстата сянка на политически популизъм и авантюризъм. Да се призовава за нещо друго, без това друго да се определя, означава да се предлага електорален неподписан политечески чек, празен политически чек. Този, който не знае какво е другото, рискува да повтори същото и дори по-лошо. Българската социалистическа партия има необходимия исторически опит и политическа визия, за да предложи друг, по-успешен модел на политическо управление.

Трябва да си дадем сметка, че тази година има още един юбилей – 30 години от подписването на новата демократична Конституция. В нейния преамбюл е записано, че България е демократична, правова и социална държава. Тук трябва да стъпим, за да надграждаме.

Нека ни даде сила този исторически връх за пълноценна и мащабна изборна победа. Нека всеки даде каквото може за успешното представяне на Българската социалистическа партия и нейните съюзници.

Напред към изборна победа!

Да бъде!

 

Няколко думи към другаря и колегата Петър-Емил Митев

Искрящата енергия и несекващата продуктивност на професор-доктор Петър-Емил Митев придават на броя години на неговия жизнен път чисто справочно значение. Неотдавна, по повод на своята годишнина професор Митев получи възможно най-скъпоценния дар – авторитетно академично издание със статии на поколения негови студенти, колеги и последователи, обогатени и вдъхновени от неговия изключителен принос на Преподавател, Учител и Учен, на Личност, която „отмества бариери и гради мостове между дисциплини, епохи, поколения в развиващото се в света и времето българско общество“. 

В изявите си и на страниците на „Ново време“ вече много десетилетия  Петър-Емил Митев по дълбоко респектиращ начин неотклонно отстоява своя собствен социалистически възглед за обществото и човека, изцяло чужд на всякаква моментна конюнктура, робуване на авторитети или политическа коректност. Затова и поколения читатели на нашето списание дължим на Петър-Емил особена лична признателност за неговите необикновено проникновени и окрилящи прозрения за света около нас и заложеното в неговите недра хуманно начало.

Драги Петре, приеми най-сърдечните ми другарски поздравления по повод на твоята забележителна годишнина, заедно с искрените ми пожелания за неподвластно на времето светло самочувствие от достойно изпълнен житейски дълг.

 27.06.2021 г.                                                                                 

Георги Пирински

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук