ИЗЧЕЗВАЩАТА ПАМЕТ. СРЕЩИ ПО ПЪТЯ

0
185

 

 Поредицата от седем тома „Изчезващата памет. Срещи по пътя“ съдържа спомени за срещи и събития, които нося дълбоко в себе си. Извън тях е имало и много други, но тези са белязали моя път: с неизлечимата романтика на 60-те години; с енергията за индивидуален бунт на 1968 г.; с еманципацията и свободата и историческото им поражение днес; с интелектуалните и артистичните клубове, загубили в края на 90-те години своя социален престиж и рефлекс за самооценка; с дискусиите за изкуството преди то да се „скара“ с красотата, която се пренесе в обектите на реалната предметна среда, т.е. преди да се приспособи към комерсиалността; с недоумението от днешния недискретен живот, даващ възможност да моделираш представата за себе си чрез социалните мрежи до иреалност; с желанието да съм част от вечната битка за паметта – зов да не се разрушават мостовете, през които тя преминава за поколенията. С една дума, тези срещи и портрети са моят личен прочит на времето, извън който съществуват безброй други. Ако съм имала шанса да усетя поне малко с какво „моето време“ е белязало бъдещето, рискът да „разтревожа спомените“, не само моите, може би ще е имал смисъл.

Проектът „Изчезващата памет. Срещи по пътя“, I‒VII том, е дело на издателство „Класика и стил“ ООД, София, и се реализира през 2018 – 2020 г. с подкрепата на Георги и Ваня Зъбчеви, фондация „Елена и Иван Дуйчеви“, фондация „Пчелен кошер“ – г-н Иван Сариев. Работата по проекта стартира през 2012 г. и се осъществи със съдействието на Силвия Кавданска, Ваня Зъбчева, Никифор Харалампиев и на още около около 200 персоналии. Графичният дизайн е дело на Тахсин Ахмед и Радослав Георгьовски.

Първите три тома включват предимно погледа на „другия“ ‒ впечатления на чужденци, посетили страната ни и на българи, които са живели и са се реализирали извън нея. Тяхното мнение, освен нашето „самооценяване“, за мен винаги е било от особено значение.

В томове от четвърти до седми са представени моите срещи и разговори с над 140 български художници от поколението между двете световни войни до днес. Специално място е отделено на момчетата от фабрика „Вулкан“ във Варна, „Пловдивските майни“, художниците от „Русенския Монмартър“, Групата „Градът“ и др.

В следващите страници илюстрираме частично съдържанието на отделните томове.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук