ЗА ИДЕЙНОТО И ОРГАНИЗАЦИОННОТО ЕДИНСТВО НА ПАРТИЯТА

0
188

Проект за резолюция на 49-ия конгрес на БСП  (необсъдена) 

България след евроизборите остава на кръстопът. Резултатите показаха, че българските граждани снемат доверието си от досегашния начин на правене на политика.

 

 

В обществото има очаквания за разумна и убедителна алтернатива на управлението на ГЕРБ. БСП винаги е виждала смисъла на своето съществуване не сама за себе си, а единствено в полза на добруването на хората. Днес ние сме изправени пред предизвикателството да докажем, че това остава нашата неизменна кауза!

Пътят към възстановяването и разширяването на доверието към БСП налага трезва равносметка, защо не успяваме да се наложим като убедителен носител на социалната алтернатива за България и като първа политическа сила. Политическият доклад, който НС на партията представя на днешното заседание, предлага възможност за начало на такъв процес.

Докладът констатира, че разполагаме с точната предизборна Платформа, утвърдена от Конгреса в края на януари т.г., но тя не се превърна в основно послание на кампанията, която вместо да защитава радикални социални промени в ЕС, се оказа подчинена на евроскептични внушения с националистически привкус.

Разминаването между Платформа и кампания сериозно се отрази на единството и координацията на предизборната работа. Независимо от съзнателните и всеотдайни усилия на активистите и структурите на партията в цялата страна, това доведе до крайния резултат от изборите.

Представянето ни на евровота, противопоставянето в НС на БСП, незачитането на волята на конференциите през последните месеци показаха, че е заплашено другарството като основа на общуването между нас. Колективното начало беше подменено с индивидуалната воля. Уставът служеше за обосноваване на вече взети решения. Всичко това е далеч от духа на нашата партия, на нашата традиция и на историческото ни призвание.

Ние, делегатите на 49-и Конгрес на БСП, като изразяваме сериозно безпокойство за тенденцията на вътрешно разединяване на партията, като се противопоставяме на опитите за подмяна на нейния характер и идейна ориентация, като потвърждаваме нейното място и роля като част от световната и европейската левица, заявяваме непоколебимата си воля за съхраняване единството на партията в името на претворяване на социалистическия идеал, в името на целите, принципите и дългосрочните политики, залегнали в нейната Програма.

Затова в днешната обстановка Конгресът призовава:

● Да бъде възстановено и утвърдено колективното начало във функционирането на ръководните органи на партията;

● Политическият доклад на НС на БСП за резултатите от евроизборите да бъде взет за основа на работата по места за обективна оценка на състоянието на партийните структури с оглед сплотяване на членовете и симпатизантите на партията около непосредствената политическа задача за достойно представяне на предстоящите местни избори;

● Да се възстанови и развие дискусията в партията за идейните и програмни основи относно мястото и отговорностите на БСП в съвременното българско общество.

Нека не забравяме завета на Димитър Благоев ‒ Дядото: „И не позволявайте никога партията да се обединява или разделя заради личности, а винаги заради идеи!“ БСП продължава да бъде най-демократичната политическа сила в страната. Нека докажем, че демократичното начало не предполага разнобой, а напротив – консолидация и сила за успеха на лявата социална алтернатива за България!

16.06.2019 г.

София

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук