„АКО РЪКОВОДСТВОТО НА БСП ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ ПАРТИЙНИТЕ ЧЛЕНОВЕ, ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ПАРТИЯТА ДА СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ НЕГО“

0
183Янаки Стоилов
е роден на 8 септември 1958 г. във Велико Търново. Доцент по теория на правото в СУ „Св.Кл.Охридски“ Основният му теоретичен труд е книгата „Държавната власт“.

Политическа биография
Янаки Стоилов влиза в политиката през 1990 г. като един от двамата мажоритарно избрани в столицата депутати на БСП във Великото народно събрание. Един от активните участници в изработването на новата българска конституция. Народен представител във всички парламенти след това, с изключение на 37-ия, когато отказва депутатско място, за да продължи да работи по-ефективно в БСП като неин зам.-председател по това време. Непосредствено след политическите промени от 1989 г. е лидер на Движението за радикална промяна, което обединява представители на различни реформаторски кръгове в БСП. В последните години оглавява Лявото крило на Социалистическата партия. Член е на ИБ на БСП.

 

 Номинации
Според информация от ръководството на БСП, обявена пред медиите, Янаки Стоилов е предложен за кандидат-президент от 88 общински конференции на БСП в цялата страна. Той е убедителен победител в гласуването на конференцията в столичния районИскър“ – една от малкото, които проведоха таен избор и излъчиха само един кандидат. Янаки Стоилов е предложение също така на Лявото крило в БСП и на някои организации на федерация „Открит форум“.

 

 

 Изказване на Янаки Стоилов пред заседанието на НС на БСП на 16 юли 2011 г.

 Уважаеми другари,

Заставам с разбираемо вълнение пред вас, защото днес излъчваме не само кандидат за висок държавен пост, а правим избор за пътя на развитие на България и за съдбата на БСП. Отново както преди двадесет години сме на кръстопът — ще търсим ли нова национална перспектива, ще излезе ли БСП по-силна от предстоящите избори, или ще тъпчем в стария коловоз и ще губим статуса си на първостепенна политическа сила.

Аз съм един от малцината вече номинирани или предложени кандидати, който представи виждането си за президентската институция и основа за предизборна платформа. Затова ще спомена само най-главното.

Важно е чрез президентските избори да защитим демократичните завоевания и да не допуснем монопол на ГЕРБ върху властта. Но най-важното в ролята на следващия президент е да допринесе за формиране на следпреходната политика на България — за цялостна модернизация на страната, за преодоляване на бедността и за възстановяване на социалната справедливост.

България има нужда от български държавник, който активно използва президентските правомощия в рамките на парламентарното управление, защитава националното достойнство и българските интереси в ЕС и НАТО и пред другите ни партньори.

За целта на предстоящите избори

Около две трети от българските граждани смятат, че досегашният модел за развитие на страната е изчерпан. Около три четвърти от гражданите смятат, че България и те самите са загубили в годините на прехода. България остава най-бедната страна в ЕС и една от най-зависимите държави в Европа. Следователно само истински ляв кандидат е в състояние да представлява тези хора, т.е. мнозинството от българските граждани и да решава тези проблеми. Радвам се, че много хора виждат в мое лице такъв кандидат.

Само ляв кандидат може да представи реални алтернативи по теми  като   „Евро +“, финансовата и социалната политика, балансиран подход към националната сигурност и др.

Кандидат, който не е бил на висока позиция в изпълнителната власт на тройната коалиция, по-успешно и обективно би представил нейните постижения в управлението.

БСП претендира, че е носител на най-привлекателните идеи и разполага с най-подготвени кадри. Ние трябва да докажем на практика, че можем да излъчваме от своите редове политици и държавници с национално значение, а не освен своите да поемаме и чужди отговорности.

Тази задача може да се реши от авторитетен и популярен социалист. Затова аз съм не само за кандидат на БСП, по което сме единни, а за кандидат от БСП. Такова становище са изразили редица общински конференции.  Кандидатът за вицепрезидент може да е непартийна личност.

Социологическите данни дават известна начална ориентация, но техните стойности са такива, че не бива да правим чисто социологически подбор за най-подходящия кандидат. Той не трябва да е подобен нито на Бойко Борисов, нито на Меглена Кунева. Трябва да направим преди всичко политически избор!

За тактиката в предстоящите избори.

Необходимо е умело да съчетаем кампанията за местните и президентските избори. Още повече, че в редица общини не стоим добре.

Тактиката ни за първия и втория тур трябва да е различна. Електоралната периферия на БСП, включително вътрешната, е стеснена и неустойчива. Ето защо пълното £ мобилизиране е условие за достигане  до балотаж. Преди него трябва да търсим допълнителна политическа и гражданска подкрепа. Освен това нека имаме предвид, че избирателите отдават по-голямо значение на определени лични качества – най-вече почтенност, некорумпираност, отколкото на професионални и политически качества.

Как да направим избора?

Ако бяхме стиганали до край в прилагането на демокрацията – изборът да се проведе от цялата партия, мисля, че шансовете бяха главно на моя страна. Сега изборът обаче зависи от вас, от Националния съвет.

Аз не съм персонален фаворит на отделна личност и на ръковод­ството, на което съм член. Но ако ръководството на БСП продължава да се дистанцира от партийните членове, ще дойде време партия­та да се дистанцира от него.

В политиката най-важни са доверието и отговорността. Благодаря за доверието на хиладите социалисти, които ме изправиха пред вас. Аз разчитам и на вашето доверие, защото не съм ви напускал, защото ни предстои тежка и решителна политическа битка.

В политиката дори за колективните решения се носи персонална отговорност. Ясно е за кого е тя. Аз съм готов да поема равен дял от нея, ако бъда излъчен за кандидат.

Ако бъда избран за президент ще бъда президент на всички българи и като такъв ще остана социалист. Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя знам поне, че няма да ме обесите!

Направете избора както ви повеляват умът и сърцето!

 

 ***

ЯНАКИ СТОИЛОВ

За себе си

  „Смятам се за автентичен изразител на лявото, защото последователно от­стоявам интересите на хората на труда и не съм обвързан с корпоративни интереси — така е било и по време на нашето управление, и когато сме в опозиция.

 Не се движа по релефа на политическата конюнктура, откровен съм, не се „изхвърлям“, не си търся покровители тук и извън страната. Нямам зад гърба си финансово-икономически групи. Някои ме смятат за нерешителен, но само глупаците са непоколебими.“

 
За президентската институция

 „Следващият президент трябва да бъде социалист по убеждения, патриот като самосъзнание, европеец по манталитет, с демократична култура. Такъв човек може да даде национална перспектива, да защитава националното достойнство и да осигури национална интеграция.

  Трябва да е добре образован, да има политически опит и авторитет, да не е злоупотребил с участието си в политиката, да има виждане за развитието на България. Да не е нито мадам „Yes!“, нито мистър „No!“. Президентът не бива да е в никакви зависимости, защото само така ще зависи от тези, които са го избрали.

Национален, български президент е необходим. Той трябва да постави остро най-важните проблеми на съвременна България, които управлението на ГЕРБ задълбочи — угнетителната бедност, ширещите се престъпност и корупция, критичното състояние на здравеопазването, влошеното образователно ниво на нацията.

 Президентът не бива просто да обещава, защото сам не би могъл да реши най-важните за хората проблеми. Но той е длъжен да поставя такива проблеми и да изразява позиции, които аргументирано и последователно да отстоява. Ролята на президента е да посочва и изразява общонационални цели, но като зачита разделението на властите.

 Президентът като държавен глава трябва да стабилизира държавата. В същото време от него се иска да споделя и изразява народните очаквания, да търси диалог с гражданите и техните организации, което му дава основание да предявява претенции към властта, особено когато тя забравя обещанията си. Това е много сложен баланс, но само чрез него президентът може да концентрира и насочва обществената енергия за решаване на най-важните национални задачи.

 От левия кандидат за президент се очаква да постави въпроса за подкрепа и развитие на малкия и на средния бизнес. Отношението особено към едрия бизнес трябва да се определя по два критерия — каква заетост и доходи създава, и какви данъци плаща.

 Следващият президент трябва да постави въпроса за критерии­те и условията за участие на българската армия в операции зад граница. Да повдигне и въпроса за времето, до което ще продължи българското военно участие в Афганистан. Нашето отношение към евентуално участие в системата на ПРО е необходимо да се прецени с оглед на европейската и на собствената ни сигурност.

 Чрез Консултативния съвет по национална сигурност той има право да постави въпросите за енергийната сигурност и стратегическите енергийни проекти, за ефективно противодействие срещу престъпността и корупцията, за облекчаване на реда за придобиване на българско гражданство и привличане на наши сънародници от чужбина.

 Президентът трябва да организира обсъждания по въпроси с национално значение за регулирането на финансовата система, която да работи в интерес на икономиката и потребителите, за преодоляването на демографската криза, за балансирано развитие на регионите в България, за оползотворяване на членството ни в ЕС и пр.“

 За БСП

 „Сега главният проблем на БСП е да си върне доверието. Но никой няма да ни приеме насериозно, ако едно вършим, когато сме на власт, а друго говорим в опозиция. Не може докато си на власт да въвеждаш примитивен плосък данък, а в опозиция, без да преоцениш политиката си, мимоходом да олевяваш. Възстановяването на доверието задължително преминава през радикална промяна на политиката, на ръководството и начина на функциониране на партията.

 ***

 В първите години на прехода се сблъскваха идеи и политика, по-късно надделяха рутината и номерата, а вече диктува парата. Поради това борбата сега е преди всичко да възродим политиката в БСП. Оттук насетне трябва да създадем ядрото на социалистическата политика.

 ***

Ако сме убедени, че социализмът не е само история, трябва да извадим неговото знаме от калта и да го изчистим от петната. Защото БСП трябва да бъде преди всичко партия на труда, на средните и бедните слоеве, на онеправданите, на загубилите от прехода.

 Най-важното е решително да се обявим за лява политика, срещу апаратните похвати и финансовите зависимости. Само така лява България ще ни чуе. Само така ще респектираме нашите политически опоненти и ще спрем дясната авторитарна власт в България. Това е алтернативата на разпада и агонията. Не само БСП, а и мнозинството от българските граждани се нуждае от обединение и действие под лозунга:  „Долу олигархията, свобода на народа!“

 
За България

 „Сегашното управление на България не е инцидент или резултат главно на случайни обстоятелства. То е логическо следствие от това, което ставаше у нас в предишните двадесет години. Ако искаме да премахнем последиците, трябва да отстраним техните причини.“

 ***

„Смяна на управлението е необходима, но тя вече не е достатъчна. Тя трябва да се възприеме само като условие за постигане на по-важна, по-амбициозна и национално сплотяваща цел — промяна на модела на развитието и повишаване на качеството на живот на българските граждани. Само така ще се измъкнем от дълбокия и кален коловоз на мъчителния български преход.“

 ***

 „Ние казваме НЕ на: бедността, престъпността, корупцията, несигурността, нетолерантността, бездуховността, националното унижение. Ние сме срещу мутрите, олигарсите, спекулантите, екстремистите и паразитиращите на гърба на обществото.“

 ***

„Ние сме срещу предлагания от правителството Пакт за финансова стабилност, защото след като Валутният борд ни пречи да имаме самостоятелна парична политика, ще се лишим и от фискална. Този пакт ще ни закотви задълго в сегашното социално дъно.“

 ***

 „Поставената цел изисква нова политика, нов тип следпреходни политици, обединяване на националните усилия за модернизация на страната, за изкореняване на бедността и за просперитета на българските граждани.“

 ***

„Новата политика означава скъсване с догмите на неолиберализма, предизвикал най-дълбоката от десетилетия световна финансово-икономическа криза. Тя означава активно регулиране на финансовата система, която да не изтощава, а да развива икономиката. Тази политика включва ограничаване на монополите, за да не ограбват потребителите.“

 ***

 „Новата политика съчетава представителната и пряката демокрация, активното гражданско участие. Тя изисква социално ангажирана държава и солидарно общинско общежитие.“


Другите за него

„БСП от десетилетия има един и същ популярен кандидат, на когото обаче не се дава хоризонт на действие – Янаки Стоилов. Това е една от най-силните потенциални кандидатури, която БСП може да извади“. 
Проф. Димитър Иванов, ТВ7, 13 април 2011

„Днес БСП е много по-свежа, тъй като има над 20 солидни кандидати, както заяви С. Станишев. И най-ценното е, че тези кандидати имат доста разнообразни идеи. Например докато самият Станишев е неолиберал и глобалист, Янаки Стоилов е ляв реформатор, борец за пряката демокрация, човек с доста солидна подготовка в областта на държавното право. Чел съм монографията му за разделението на властите и ще призная, че той е един от малкото български политици, които се опитват да търсят нещата в дълбочина. Друг е въпросът дали ги откриват.“
Валери Найденов, в. „24 часа“, 13 юни 2011

„Един от малкото български политици, останали извън мръсотията в политиката“.
Оценка на университетските партийни организации в община „Студентска“, които  в началото на май номинираха Янаки Стоилов за кандидат-президент от БСП.

 


 

 

 


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук