„СЪДБАТА НА РЕФОРМАТОРИТЕ В НАШАТА ПАРТИЯ Е ТЕЖКА И НЕБЛАГОДАРНА“

0
201

Георги Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Ботевградско. Професор по конституционно право. Преподавател в СУ “Св. Кл. Охридски”. Автор е на книгите „Принципи на парламентарното управление”, „Формата на държавата”, „Конституционализъм и демокрация”, „Парламентарното управление в България”, както и на множество научни студии и статии.

Номинации
Проф. Георги Близнашки беше първата обявена кандидатура на БСП за държавен глава. Издигнаха я социалистите от най-голямата столична организация на БСП – тази на район „Слатина”, след таен избор и преди официалното стартиране на кампанията.
Георги Близнашки е сред кандидатите с най-много номинации от общинските конференции на БСП в цялата страна.

Изказване на Георги Близнашки пред заседанието на НС на БСП от 16 юли 2011 г.

Уважаеми дами и господа, другарки и другари, приятели,

Изправям се пред вас, за да поискам вашата подкрепа като евентуален кандидат на БСП за президент в предстоящите избори.Правя го с ясното съзнание, че  не съм  сред най-популярните политически фигури във вътрешнопартиен план. Никога не съм имал такива претенции. Никога не съм се стремял към това. Но онова, което предстои, не е състезание по популярност, а битка за идеи и принципи, битка за кауза. А всички знаят, че от такива битки никога не съм бягал, такива битки никога не съм губил.

Годините след 10 ноември 1989 г. за БСП бяха години на обновление. Болезнено обновление на бившата комунистическа партия, упражнявала в продължение на десетилетия властта за добруването на народа, но по тоталитарен начин.

Нашата партия трябваше да се променя не просто, за да оцелява, а за да прокарва пътя към нов тип общество. Да, капиталистическо общество – отворено, динамично, конкурентно, но заедно с това – по нашите представи – свободно, демократично, солидарно. Общество с човешки облик. Затова защитавам с всичките си морални и интелектуални сили Конституцията на републиката от 12 юли 1991 г. Там е заложен европейският проект за бъдещето на България. Това е моята кауза. Борил съм се за нея, боря се и ще продължавам да го правя.

Едно ще ви кажа със сигурност: съдбата на реформаторите в нашата партия е тежка и неблагодарна съдба. Наричаха ни „лоши хора, но с добри идеи“. Съкратиха живота на едни, продължават да тровят живота на други. Перипетиите на нашето обновление тепърва ще се описват, но БСП вече не се срамува да се определя като социалдемо­кратическа партия, има своята нова програма на модерна партия от европейски тип. Има бъдеще.

И при най-тежките изпитания  през ум не ми е минавало да напускам партията. Затова не понясям ренегатите. Особено онези, които напускаха партията в страшни времена, а след това се връщаха обратно –  за да раздават оценки и присъди, за да се коалират с нея, и даже да говорят от името на левицата.

Изправям се пред вас и търся вашата подкрепа, защото се намираме на особено важен кръстопът. Убеден съм, че БСП няма нужда от „удобен“ кандидат, който идва като компромис между различните фракции и клики. Не за първи път ще кажа: БСП трябва да намери сили в себе си, за да преодолее фракционния  и дори котерийния егоизъм. На нашата партия £ е нужен силен и автентичен кандидат, който да преобърне обществените настроения и да върне доверието на гражданите в собствената им държава.

Много често изричаме заклинания срещу бедността, неграмотността, безработицата. Но пороците на нашето уродливо общество не  могат да бъдат преодолени без жизнеспособна икономика и активна социална политика. Нека да стимулираме предприемчивите и способните, но деловите ни среди трябва да знаят, че носят висока отговорност пред обществото, в което натрупват своите богатства. Затова съм непримирим противник на плоските данъци от всякакъв вид. Защото където има плоски данъци, социална държава няма и не може да има. БСП не може едностранно да обслужва интересите на олигархията, защото винаги ще има много желаещи да го направят по-добре от нея. Ние ще успеем като партия единствено и само ако се върнем към нашата изначална социалистическа кауза — борбата за социална справедливост.

Изправям се пред вас със своите  признати професионални постижения и последователно политическо поведение. Не е вярно, че съм „неразпознаваем“ или пък „неизбираем“. Хората добре ме познават  из цялата страна, за това свидетелства и  резултатът от преференциалния вот в европейските избори през 2007 г., да не говорим за ентусиазма, който моята номинация предизвика сред студентите и академичните среди. Сигурен съм, че ще получа подкрепа от различни кръгове из целия политически спектър, защото както някои казваха навремето, Георги Близнашки е „опасен комунист, но добър българин“. Враговете ми могат да не са съгласни с моите доводи и аргументи, но отдавна съм респектирал и най-злонамерени измежду тях. 

Залогът на предстоящите избори е огромен. На изпитание са подложени устоите на свободното и демократично общество в България, заплашени са постиженията на националната ни държавност. Защото стремежът на зловещи среди у нас е да се приключи веднъж завинаги със закрепените по конституционен ред икономически и социални права, предвиждащи достоен начин на живот за всички български граждани. В тези избори ще трябва да защитим демократичните ценности и принципи. Ще трябва да докажем, че България има бъдеще като демократична нация от свободни и равни помежду си граждани, като справедлива и правова държава.

Предостатъчни са драмите, които преживяхме през годините на прехода. Но разпадът на държавността продължава и в наши дни, като се започне с проблемите в съдебната система, премине се през държавната администрация и службите за сигурност, за да се стигне до дипломацията и разузнаването. Корупцията пронизва всички сфери на обществения живот. Престъпността се вихри навсякъде. Самоунищожаването ни като нация става нетърпимо.  Ето защо задачата на задачите за бъдещия президент е да съдейства за възстановяването на обществения морал, за да се опитаме да спасим всички заедно българската нация и държава.

Няма съмнение, че политическата стабилност ще бъде основна грижа за бъдещия президент на републиката. От него  ще зависи стабилизирането на държавните институции и нормализирането на обществения живот. А това означава да се спре настъплението на авторитаризма, шовинизма и ксенофобията. Готов съм да го направя.

Затова президентът трябва да бъде господар на словото, а не на мълчанието. В сегашната тежка ситуация няма да бъде достатъчен единствено здравият разум. Но ще е нужна още и здрава ръка. Ще е необходима цялостна и завършена личност, т.е. личност с характер и достойство, необвърана с частни и корпоративни интереси, непримирима към прояви на корупция и злоупотреби с власт, способна да взема  самостоятелно политически решения  в името на общото благо и с далеко отиващи последици. 

Президентската власт е особена власт. Това е моралната власт в нашето общество, това е властта, която произтича не толкова и не само от формалните правомощия на държавния глава, но  преди всичко и най-вече от доверието на гражданите в личността, която олицетворява единството на нацията.

Избраникът на нацията не може да бъде друг, освен президент на всички българи – закрилник на слабите, покровител на малцинствата, гарант за разделението на властите и защитник на висшите национални интереси. Това ще рече накратко – представител на държавата както вътре в страната, така и в международните отношения. Той може и трябва да бъде  пазителят на конституционния политически и правов ред.

Ето ме, изправен пред вас. Дайте ми вашето доверие и подкрепа, за да се преборим заедно за нашата обща кауза. Да довършим започнатото преди двадесет години, а именно изграждането на България като демократична, правова и социална държава. Да сложим край на импровизациите и произвола, за да възтържествува бленуваният ред, основан на закона и справедливостта.

Обичам България и ще се боря за нея!

***

 ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ

Политическа биография

Георги Близнашки е един от бащите на новата ни конституция. Едва на 34-годишна възраст той участва в изработването на основния ни закон във Великото народно събрание. По-късно е депутат в 36-то и 40-то Народно събрание. От август 2005-та до края на 2006-та година е член на Европейския парламент. Избиран е многократно във висшето ръководство на БСП.  В първите години на демократичните промени ръководи  столичната организация на БСП. В момента е член на Националния съвет на БСП.

По-важни политически битки

Георги Близнашки е един от ярките противници на плоския данък и като депутат активно води битка срещу въвеждането му: „Плоският данък задълбочава социалната диференциация в нашето общество — богатите стават по-богати, а бедните — по-бедни. В крайна сметка се разрушава обществената солидарност… Промяната на политиката по този въпрос не може и не трябва да се отлага до безкрайност, защото лишава БСП от най-значимата £ кауза — отстояване на идеята за социална справедливост. Представител на Социнтерна, който посети България за научна конференция, нарече аргументите в полза на плоския данък „пълна глупост”, докато наш социалистически министър по друг повод и на друго място има наглостта да заяви, че срещу плоския данък се обявяват само загубилите от прехода. Този висш сановник забравя, че към категорията на загубилите от прехода се отнасят повечето от поддръжниците на БСП, които свързват с нашето управление своите очаквания за по-добър и по-справедлив живот.“

За себе си

„Някои смятат, че имам силен и дори тежък характер, но по-важното е, че го имам. Защото по нашите географски ширини отдавна е казано: таланти много, характери — малко. Нееднократно съм изпадал в немилост. Но фактът, че оставам в партията, означава, че не губя надежда, защото срещам подкрепа от редови поддръжници на идеята. Каквото и да се говори по мой адрес, моят морал не подлежи на съмнение. Никой не може да каже, че съм крадец, подлец или негодник.“

***

„Политиката е публично занимание и в нея няма място за компромиси и заигравания. Задкулисните действия са ми чужди.“

***

„В нашата история професорите не са оставяли добра следа. Смятам, че все пак малко повече интелект, малко повече разум, малко повече толерантност няма да навредят. Така че определено смятам, че има с какво да допринеса за укрепване на демократичната традиция в България.“

За президентската институция

„В нашата Конституция президентът е относително силен в рамките на парламентарната форма на управление, защото играе ролята на арбитър в политическия живот. От него се очаква да гарантира нормалното функциониране на институциите. Това е най-вече една морална власт. Големият въпрос е дали личността, която олицетворява институцията, има необходимия морален авторитет. Когато този авторитет е налице, президентът може да изпълнява пълноценно своите функции, да оказва въздействие върху всички аспекти на обществения живот. Когато този авторитет отсъства или се разруши, институцията става изключително уязвима.“

За БСП

„Партията в най-новата ни история не е претърпявала такова катастрофално поражение, каквото се случи на последните парламентарни избори….Краят на неолибералното пиршество приключва и настъпва отрезвяване дори и за най-запалените привърженици на глобализацията без граници. Левите сили имат предимство в подобна ситуация. За съжаление у нас БСП имаше и продължава да има един десен уклон. Отдаде се предпочитание на икономическата ефективност, а не на решаване на проблемите, пред които са изправени обикновените хора. Все още не намираме сила в себе си да намерим принципно решение по въпроса за корупцията.“

***

„През годините далеч невинаги съм се придържал към официалната линия на партия. Но моят отговор е много простичък — връщайки се назад във времето, нека претеглим кой е бил крив и кой прав в крайна сметка. Защото мисля, че историята на българския преход потвърди правотата на позициите, които съм поддържал. Политическите партии са само инструмент за постигане на целите на държавата, а аз винаги съм се придържал към тези висши цели такива, каквито са фиксирани в нашата демократична Конституция.“

***

„До голяма степен БСП е апаратна партия и на много места хората чакат указания от партийната централа. Но ако вярваме в демокрацията, трябва да даваме своя принос за нейното развитие.“

***

„На Бузлуджа обикновено се демонстрира единство около линия­та на партията. А когато линията е сбъркана или непоследователна, се набляга върху привързаността към лидера. Твърде често обаче демонстрацията на сила и единство е едно, а реалното положение на нещата е съвсем друго. Натрупаха се твърде много половинчати решения и това може да изиграе лоша шега на БСП. Лично моето мнение е, че компрометиралите се фигури трябва да преминат на друга работа, т.е. да се оттеглят от политиката и да оставят БСП да спечели следващите избори без тяхната съпричастност.“

За България

В момента изживяваме последните конвулсии на прехода и това, което се случва в България, е абсолютно неприемливо за нашите партньори в Европейския съюз. Смятам, че основният въпрос сега е да се изчисти обликът на страната и да се възстанови доверието към нас. А задача на задачите е възстановяването на обществения морал.

 

 

 Тази задача може да бъде решена от партия, която не просто иска да дойде на власт заради самата власт и облагите на управлението, а да успее да предложи стратегически решения за години напред.

Другите за него

„Предлаганата от нас кандидатура не е често срещано в българския политически живот съчетание на интелектуалец и политик. Отличен оратор, притежаващ мощен полемичен талант и нестандартно мислене, проф. Близнашки е уважаван дори от политически опоненти на левицата, които успява да респектира със своята ерудиция и способност да отстоява аргументирано позициите си“
Из мотивите на слатинските социалисти за номиниране на Г. Близнашки

 Имам честта да познавам лично този достоен човек. Със всички резерви които съм имал към БСП, ще гласувам за него с чиста съвест и с удовлетвореността, че за пръв път имам шанса гласът ми да не бъде прахосан напразно. Независимо от крайният резултат ще бъда доволен дори и само заради факта, че за пръв път ми се предлага една смислена кандидатура, заради която си струва да ида да гласувам без от­вращение.
К.Н., Форум на електронното издание „Всеки ден“, 9 март 2011


 

 


 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук