КОЙ КОЙ Е В КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ИЗБОР В БСП

0
199

 

Ярка партийна фигура, тясно свързана с политиката и борбите на БСП през последните 20 години, или подкрепа на „независим кандидат“, който би могъл да привлече избиратели и извън твърдото ядро на партията — тази дилема беляза процеса на номиниране на кандидати за президентския пост в БСП през последните месеци.

Тя бе решена в полза на „по-широко скроена“ личност от Националния съвет на БСП, който на 16 юли 2011 г. определи Ивайло Калфин за кандидат-президент от името на БСП. В тайно гласуване Калфин получи 72 гласа от присъстващите на пленума 126 члена на 180-членния висш партиен орган. След него по подкрепа се наредиха Янаки Стоилов – с 35 гласа, Иво Атанасов – със 7, Георги Близнашки и Стефан Василев – с по 5.

Според председателя на БСП Сергей Станишев, Калфин е най-силната кандидатура, тъй като може да обедини и БСП, и левите избиратели, и гражданското общество. Калфин отчете, че кандидатурата му не е безспорна, но подчерта, че през последните години видимо работи за БСП и за левицата.

Ако изборът се провеждаше в цялата партия, шансът щеше да е на моя страна, каза на свой ред Янаки Стоилов след обявяването на резултатите.

 Ръководството на БСП обаче не се реши на вътрешнопартийни избори. Организационният механизъм, утвърден от Нацио­налния съвет на 9 април 2011 г., стартира процес на номинации, които към средата на юни надхвърлиха 30 и дадоха повод за иронични коментари в публичното пространство.

Разчели различно решението на Националния съвет, общинските конференции подходиха всяка по своему. Някои проведоха таен избор, придържайки се стриктно към уставната норма, че кандидатите на БСП за публични длъжности се избират чрез вътрешнопартийни избори — пряко или от общинските конференции. Повечето обаче изпратиха на „Позитано“ 20 списъци, в които включиха без гласуване всички предложени имена, в т.ч. неотговарящи на конституционните изисквания или регионални фактори със слаба или никаква популярност в национален мащаб, като по този начин прехвърлиха отговорността на изобра на Националния съвет.

Много от предложените оттеглиха кандидатурите си, издигнати без тяхно знание и съгласие.

Любимец на БСП съвсем очаквано се оказа Стефан Данаилов. Актьорът обаче отрано заяви твърда позиция: „Нямам качест­вата за президент, имам визия, добре ще седя, но не е само това, трябва и още нещо. Знам си летвата, която мога да скоча.

Общото настроение в партията е в полза на партиен кандидат, отчетоха социолози (1). Много от тях обаче демонстрираха, че разбират ролята си не просто като регистратор на общественото мнение, а настойчиво убеждаваха, че подкрепата на партиен кандидат ще означава за БСП красива загуба (2), че партийната кандидатура е кандидатура за балотаж, който тя ще загуби(3) и дори че печелившата кандидатура може да бъде само на Меглена Кунева (4). В отговор някои партийни конференции (като в столичния район „Изгрев“) гласуваха изрично за оптадане на някои от натрапваните имена или изложиха допълнителни мотиви в полза на убеждението си, че за БСП е по-перспективно да заяви своята социалистическа същност и визията си за развитие на България, като излъчи и под­крепи кандидат с подчертано ляв профил.

По тези критерии сред най-често номинираните се оказаха социа­листите Георги Близнашки, Иво Атанасов и Янаки Стоилов и свързаните с партията Ивайло Калфин — ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, и Петър Курумбашев — народен предтавител от „Коалиция за България“ в 41-ото Народно събрание.

В навечерието на пленума съгласие да бъдат обсъждани кандидатурите им декларираха общо 10 души: Атанас Папаризов,  Георги Близнашки, Георги Гергов, Ивайло Калфин, Иван Гайтанджиев, Иво Атанасов, Петър Курумбашев, Стефан Василев, Татяна Дончева, Янаки Стоилов. Всички те направиха изявления пред пленума. В хода на обсъжданията Папаризов, Гергов, Гайтанджиев, Курумбашев и Дончева оттеглиха кандидатурите си. Изборът между останалите 5 протече без балотаж, като Калфин събра близо 60 процента от действителните гласове.

Бележки

(1) Социологът Юрий Асланов: БСП не бива да играе за красива загуба, докато има възможност за победа, http://www.vsekiden.com/97349

(2) Пак там

(3) Петър-Емил Митев, http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=742318

(4) Пак там

Предложения на общинските конференции на БСП

Ангел Марин

Ангел Найденов

Антон Кутев

Андрей Пантев

Атанас Папаризов

Валери Жаблянов

Георги Близнашки

Георги Гергов

Георги Кадиев

Георги Пирински

Димитър Иванов

Дора Янкова

Евгений Желев

Евгения Живкова

Емилия Масларова

Зорка Първанова

Ивайло Калфин

проф. Иван Илчев

Иван Гайнтанджиев

Иво Атанасов

Корнелия Нинова

Костадин Паскалев

Мая Манолова

Меглена Кунева

Меглена Плугчиева

ген. Михо Михов

Николай Петев

Петър Курумбашев

Пламен Орешарски

Румен Овчаров

Сергей Станишев

Стефан Данаилов

Стефан Василев

Татяна Дончева

Явор Куюмджиев

 

Янаки Стоилов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук