ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ЮБИЛЕЯ

0
200

Мерсия Макдермот навърши на 7 април 90 години. Авторка е на книгите: „History of Bulgaria“ (отпечатана през 1962 г. в Лондон на английски език); „Апостолът на свободата“ („The Apostle of Freedom“, 1967), издавана у нас през 1970, 1973, 1977, 2008 г.; „Свобода или смърт. Биография на Гоце Делчев“ – на англ. и бълг. език; „За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански“ (1987) и „Български народни обичаи“ (1998) ‒ на английски eзик. През ноември 2017 г. се състоя премиерата на нейната най-нова книга ‒ „Ален мак самотен“, биография на Димитър Благоев.

По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, Министерство на културата удостои с най-високото си отличие „Златен век’’ – огърлие и грамота г-жа Мерсия Макдермот за изключителения Ӝ принос в популяризирането на българската история и култура

 

 

 

За мен като социалист и биограф на Димитър Благоев това, че неговото „Ново време“ продължава да излиза, е повод за радост и оптимизъм.

За всяко периодично издание да продължи да съществува вече 120 години, е забележително постижение. А за социалистическо такова, да успее да издържи през добри и лоши времена, е наистина чудесно постижение.

По случай този достолепен юбилей отправям моите поздравления и най-сърдечни пожелания към всички, свързани с „Ново време“. Нека още дълго време „Ново време“ продължи да информира и вдъхновява все по-голям брой читатели и да изпълнява мисията, завещана от неговия основател.

Мерсия Макдермот                                                                                          

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук