НАЕМНИЯТ ТРУД – ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ КЪМ ЕМАНЦИПАЦИЯ?

0
177

 

Георги Пирински е главен редактор на сп. "Ново време"

 

 

 Драги читателю,

В броя пред вас се опитахме да насочим поглед към наемния труд, всъщност – към огромното мнозинство хора днес, които ежедневно стават и отиват на работа срещу заплата при най-различни условия, но в рамките на съвременната капиталистическа система. У нас в резултат на прехода се формираха капиталистически отношения в техните най-уродливи форми – принципна оценка, която БСП записа в своята Програма.

Да, но като че ли както у нас, така и в Европа и по света, в най-различните пространни анализи и разсъждения за националните и глобалните процеси и фундаментални трансформации липсва достатъчно ясният и конкретен анализ как живеят милионите хора, наемащи се на работа при условия, които ги изправят пред растяща несигурност, материален недоимък и духовна несвобода.

Дълг на всички леви партии е да фокусират вижданията и програмите си преди всичко към страховете и очакванията на хората, към растящото отчуждение и негодувание, които те пораждат, и да обяснят как трудът да се еманципира от днешните форми на експлоатация, стигащи до такива, сякаш забравени от времената на индустриалната революция, как да се стигне до друга система на  свободния труд в солидарно общество.

Защото сме свидетели на повторението на процеси, довели буквално вчера до гибелни за човечеството последици – овладяването на страховете и очакванията на хората от крайно десни партии и движения, сипещи измамни обещания за възстановено достойнство и материален просперитет въз основа на националната изключителност и всесилната държава. Заслужава да обърнете внимание на думите на Янис Варуфакис, цитирани в настоящия брой в материала „Ние сме БСП“ за фашистите, спечелили навремето широка подкрепа сред работниците чрез „откровен разговор, гледайки ги в очите“.

Думи, напомнящи друг текст от предишен брой на нашето списание – разказа на Георги Димитров за събрание с работници в Берлин в началото на 30-те години на миналия век, на което говорителят на нацистите успява да спечели тяхното доверие в спора с комунистическия агитатор, оказал се неспособен да ги убеди  в истинския изход от тогавашната криза, предлаган от германските комунисти („Ново време“, бр.3-4, 2017 г., стр. 117-118).

Все по-очевидно е, че днес сред работници от града и селото, сред дребни предприемачи, сред подрастващи и пенсионери отново връх вземат не политическите послания за борба за солидарност и освобождение от диктата на олигархията, а напротив – за утвърждаване на антидемократично, все по-авторитарно управление, уж носещо благоденствие за масите, а всъщност докрай подчинено именно на интересите на владетелите на икономическата и политическата власт.

Нека материалите в този брой бъдат принос към така необходимата дискусия за политическата линия, която БСП следва да възприеме и проведе в днешните български условия, подчинена на материалното и духовното освобождение на труда – разковничето за друг живот в друга система. Но по темата за „смяната на системата“ – в следващия брой на „Ново време“!

                                                                            

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук