ФАШИЗМЪТ

0
253

 

 Гео Милев, Автопортрет

  Фашизмът е последната уж спасителна идео­логия на агонизиращата днес Европа. Европа, поклонница на „демокрацията“, в ужаса на свое­то отчаяние, пред прага на гибелта си снема маската на „демокрацията“ и оголва истинския си лик ‒ фашизма. Демокрацията значи реакция ‒ най-черна реакция ‒ и в Европа, и у нас. Тъмните сили на едно минало, което е вече нравствена, био­логическа и историческа невъзможност, се надигат озверени против идеалите на бъдещото човечество, което се заражда днес; надигат се с целия арсенал на минали нелепици, които звучат като абсурд в днешния век ‒ и с тях уж искат да спасят света. Това е реакция, това е фашизъм ‒ един исторически абсурд, нещо повече ‒ невероятна за XX в. глупост. Думата не е силна. Защото ето как формулира задачите на фашизма един от видните мъже на днешна Европа, Джовани Папини, автор на прочута книга „Животът на Исуса“:

„Фашизмът е противодействие на латинския ум и на католицизма против чудноватостите и изражданията в модерния дух. Модерната мисъл, която се е родила в протестантската реформация, е изгубила силата си вече. С фашизма и неговия дух на назадничавост настъпва една нова ера.“

Ние протестираме против всички секти.

Оставете на италианците тяхната сиромашия ‒ това е вдовицата на техния уважаван св. Франциск.

Оставете им тяхното невежество ‒ то е невежеството на рибаря апостол Петър.

Оставете им тиранията на папата, тя е тиранията, създадена от Христа. Ние сме от средните векове и вярваме, че никой не може да бъде спасен, ако не е послушен поданик на римския митрополит.

Ние сме против електричеството и машините.

Ние сме против просветата. Изискваме, щото веднага 70% от народните училища да бъдат затворени и 70% от учителите незабавно да бъдат уволнени. В училищата, които ще останат, настояваме да се преподава: граматика, катехизис, свещена история, Новия завет и по аритметика да се учат само таблиците. И всичко трябва да се преподава от верни католици.

Да се намали коренно числото на средните училища и да се приемат в тях само най-способните деца, които искат да се подготвят за университета. Основата на всичко, което се преподава в средното училище, трябва да е католическото богословие.

Да има само два университета, които да приличат на храмове и в които да се преподават главно богословието и средновековната философия.

Тая величествена (?) програма може да се осъществи само чрез папата, господаря на света, след предстоящото рухване на „демократическата цивилизация“.

Ясно и кратко ‒ припадък от откровеност. Реакцията казва: аз съм реакция ‒ черна, хищна, жадна за поробване. Това се пише от автора на благочестивата книга „Животът на Исуса“, преведена на всички езици, също и на български (само част в сп. „Хиперион“, год. II). Това, което за здравия ум е невероятна в XX в. глупост, е съкровено намерение на днешната реакция ‒ и в Европа, и у нас, ‒ на днешната буржоазна демокрация в съюз с религията. Може да се каже: една конспирация против човечеството.

 

Първомайски лист „Пламък“, 1924 г.

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук