ГЕРБ СЧУПИХА ДЪРЖАВАТА

0
144

 

Корнелия Нинова, председател на БСП

 

  Доведоха ни до първо място по бедност и корупция и до последно по свобода

 

Вчера, изплашени и вцепенени от нарастващото недоволство в цялата страна, премиерът Борисов, вицепремиерите му и представителите на управляващото мнозинство направиха недопустими внушения, включително и за БСП.

Първо, десетките хиляди протестиращи българи на различни възраст, с различни политически убеждения, с различни професии, не са платени провокатори. Те са почтени хора, които искат справедливост.

Второ, Борисов управлява 10 години със страх и репресии. Вчера направи същото. Внуши, че ще бъде запален Партийният дом. Че БСП ще счупи държавата. И жестоко бяха бити беззащитни хора. Няма да търпим това повече.

Държавата е счупена от ГЕРБ и присъдружните им партии за 10-годишното управление. Многократно погазиха конституцията и законите на страната. Заличиха разделението на властите. Обезсилиха институциите. Управляваха като мафиотско-олигархичен кръг. Доведоха ни до първо място по бедност и корупция и до последно по свобода.

Случилото се в президентството е груб акт на погазване на конституцията и върховенството на закона. Но то беше поводът, капката, която преля чашата. И виждате, че протестите вече не са само в подкрепа на президента. Причините са много по-дълбоки ‒ истинските причини за народното недоволство, потискано години наред, са пагубното и корумпираното управление на мафиотско-олигархичния кръг ГЕРБ във всички сфери на обществения живот. Ние не го казваме за пръв път днес, защото има протести. Заявихме го преди 4 години, не само на думи ‒ показвахме го с примери. Противопоставяхме се с действия ‒ твърдо и последователно, за целия мандат. На този модел на управление трябва да се сложи край.

Поздравявам всички, които преодоляха страха и излязоха да кажат- „Стоп“. Призовавам нашите членове и симпатизанти да продължават да организират, да подкрепят и да се включват в протестите в цялата страна.

Скъпи българи, този модел на управление може да бъде сменен по два начина ‒ под натиска на протестите или с вот на недоверие. Ще успеем заедно и ще бъдем по-силни, ако ги съчетаем в едно. В сряда внасяме вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти. Призовавам всички ‒ без оглед на партийни симпатии, в деня, в който този вот се дебатира, да ни подкрепят пред сградата на Народното събрание. Мирно, спокойно, без провокации и ексцесии.

ГЕРБ счупиха държавата.

Всеки ден оставане на власт е пагубен за България.

Единственият начин това да спре е оставка на правителството.

И градеж, отново, от умни, знаещи, можещи и честни хора.

 

12 юли 2020

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук