ОТХВЪРЛЯМЕ ВСЯКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ СДЕЛКИ ЗА ФОРМИРАНЕ НА НОВ КАБИНЕТ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ

0
195

 Апел на 74 членове на НС на БСП

 Апелът е подписан от:

Красимир Янков, Лало Кирилов, Георги Божинов, Чавдар Георгиев, Димитър Б. Здравков, Ана Ананиева, Елеонора Ангелова, Явор Куюмджиев, Атанас Пъдев, Десислава Андонова, Емил Райнов, Ваня Добрева, Боян Балев, Момчил Неков, Румяна Сидерова, Юрий Асланов, Калоян Паргов, Драгомир Стойнев, Весела Лечева, Кирил Добрев, Ангел Найденов, Калинка Николова, Антон Кутев, Димитър Тр. Здравков, Сергей Станишев, Атанас Телчаров, Димитър Димитров, Галин Дурев, Атанас Мерджанов, Георги Гергов, Цветелина Дочева, Катерина Янчева, Стоянка Балова, Лъчезар Костов, Георги Търновалийски, Жельо Бойчев, Васил Антонов, Ганка Василева, Радослав Илиевски, Георги Юруков, Емил Костадинов, Дора Янкова, Иван Ибришимов, Анатоли Стоянов, Катя Николова, Димитър Велков, Станислав Павлов, Марияна Петрова, Жори Алексиев, Наско Анастасов, Николай Иванов, Силвия Първановска, Георги Георгиев, Ивайло Петров, Цветелина Дамяновска, Любомир Любенов, Мариана Бояджиева, Ваня Маникатева, Кристина Сидорова, Георги Пирински, Светла Бъчварова, Добрин Данев, Божидар Йотов, Николай Григоров, Пламен Младенов, Димитър Дъбов, Димитър Генчев, Явор Гечев, Ана Пиринска, Валери Жаблянов, Захари Захариев, Венцислав Василев, Михаил Миков, Велислава Дърева. 

До гражданите на България

До членовете и симпатизантите на БСП

 

Площадите на София отново са изпълнени с недоволни граждани. Недоволството от начина, по който се управлява България, прерасна в многохилядни митинги и демонстрации срещу арогантността на управлението, срещу начина, по който се прилага законът и се потъпкват конституционните права на гражданите. Недоволството от водената политика е справедливо и трупано с години. Протестът днес е провокиран от двойните стандарти на държавното обвинение и избирателното прилагане на наказателни репресии, от показността на груба сила срещу свободата на гражданите и президентската институция. Държавното обвинение извърши грубо и показно посегателство срещу духа и основните принципи на конституцията. Опитът да бъде унизен президентът е заплаха срещу всеки български гражданин, срещу всеки, който има различно мнение от това на управляващата върхушка. Не може да има правов ред в страната при държавно обвинение, което безконтролно погазва елементарните норми на справедлив процес.

ГЕРБ и Бойко Борисов разрушиха държавността и институциите, наложиха едноличен и авторитарен модел на управление, обслужващ олигархията с мафиотски прийоми. Нужно ли е да припомняме друго освен случаи като „Мишо Бирата“, „Ало,
Ваньо“, „Осемте джуджета“, пачки в чекмеджета.

България се нуждае от възвръщане на доверие­то на гражданите в собствената ни държава, в законността, в справедливостта, в по-добро бъдеще за децата ни. Доверието не може да бъде изградено върху силата и растящата репресия, както и върху множащите се заплахи и ограничения. Социалната несигурност, неефективните правителствени програми за справяне с икономическите последици от пандемията са причини за дълбоко и мащабно социално недоволство, надхвърлящо справедливата реакция срещу прокурорския произвол.

Растящата пропаст между най-богатите и работещите граждани е материален израз на несправедливото разпределение на благата от труда. Всеобхватната криза на системата неизбежно води до още безработица, падаща цена на труда и растяща експлоатация, социално противопоставяне. Идва ново поколение, което не приема да живее на кредит и с откраднато бъдеще, което отхвърля пошлата демонстрация на власт и социално превъзходство. Идва ново време, което налага смяна на системата.

БСП подкрепя справедливите искания на българските граждани за законност, сигурност и почтеност. БСП:

 

• Подкрепя и активно участва в спонтанните граждански
протести;

• Призовава всички граждани да подкрепят внесения от БСП вот на недоверие за оставка на правителството в деня на неговото обсъждане в Народното събрание;

• Не стойте вкъщи! Да протестираме мирно и да не се поддаваме на провокации!

• Отхвърляме всякакви политически сделки за оцеляване на статуквото чрез формиране на нов кабинет в рамките на това Народно събрание!

 

Днес пред гражданите на България има една огромна опасност ‒ водени от справедливия гняв да бъдем измамени. Това неведнъж е ставало в последните десетилетия. Предупреждаваме, че с гражданската енергия може да бъде злоупотребено в името на користни политически цели. Смяната на порочната система на задкулисно олигархично управление е условието за свободен и сигурен живот на всеки български гражданин. Нужна е нова политика ‒ демократична, социална и честна!

Това може да бъде постигнато само по пътя на свободни и честни избори, на основата на отговорни към държавата и гражданите програми за управление, чрез възвръщане на доверието в народното представителство.

12 юли 2020

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук