ПОКАНА ЗА ДИСКУСИЯ

0
223

 Георги Пирински е главен редактор на сп.„Ново време“.  и доскорошен депутат в Европейския парламент. Бил е народен представител от БСП от 1990 до 2009 г., заместник-председател на БСП (1990-1996), министър на външните работи на България (1995-1996), председател на 40-ото Народно събрание (2005-2009). 

 

 Драги читателю,

С този брой на нашето списание отправяме покана за дискусия както за станалото през трите десетилетия след Десети ноември, така и за пътя ни напред. Всъщност въпросът е един   способни ли сме да споделим общ наратив за миналото, за състоянието си днес и за желаното бъдеще, който да ни дава сила като общество да се развиваме по стандартите на доброто, на човечното и справедливото?

Но днес сме предизвикани да осмисляме този съдбовен въпрос в контекста на извънредно динамична материална и интелектуална среда, на глобални процеси, които ежедневно трансформират как живеем и мислим.  Затова сме се опитали да предложим поредица от материали, които очертават някои от определящите моментни и по-дългосрочни прояви на тези фундаментални промени.

Изправени сме пред незаобиколимото предизвикателство да си отговорим възможно ли е в днешната тотално контролирана среда да  сме не обекти, а субекти на процесите, определящи публичната среда на живота ни, как ние, гражданите, да формираме общество, в което се живее благодарение на добросъвестен труд, на лична предприемчивост и на споделени норми и представи за добро и зло, за напредък, вместо упадък.

Предстои ни да се върнем към събития с тридесетгодишна давност, довели до всеобхватната смяна на системата у нас политическата, социално-икономическата, духовната и културната. Те се отключват с промяната на 10.ХІ.1989 година и продължават през следващата, 1990-та, с Националната кръгла маса, (януари-май), първите многопартийни избори и старта на VII Велико народно събрание (юни – юли) и довели до приемането на Конституцията на република България на 12 юли 1991 година.

Нека се ангажираме да потърсим отговорите на множеството конкретни въпроси, произтичащи от предизвикателствата на съвремието ни, и в светлината на споменатите събития, така силно заредени със споделени очаквания и надежди за достоен живот в свобода и толерантност.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук