ПРИЗОВАВАМЕ ЗА КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ НА ОПИТА ЗА КОНСТИТУЦИОННА ПОДМЯНА – Становище за политическата ситуация в страната и предложението за свикване на Велико народно събрание

0
201

 

 С Т А Н О В И Щ Е

на Изпълнителното бюро на НС на БСП и ръководството на Парламентарната група на „БСП за БЪЛГАРИЯ“

 

Повече от 40 дни в страната продължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искания за оставки на правителството, оглавявано от Бойко Борисов, на главния прокурор и за провеждане на предсрочни избори. БСП подкрепя тези искания, които се споделят от повечето български граждани.

В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетилетия – Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието от насъщните и неотложни проблеми, с които управлението не се справя. Вместо това, рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите и несправедливостта, на официалната и паралелната власт, които задушават индивидуалното развитие и просперитета на нацията.

Преди 30 години Великото народно събрание имаше огромна представителност. В обсъждането на проекта за Конституция в него участваха едни от най-големите авторитети в българското общество. Паралелът със сегашните „творци“ на конституционни идеи е красноречив и горчив. БСП е партията, която изигра решаваща роля за създаване и приемане на действащата Конституция.

Днес ние, българските социалисти, категорично отстояваме развитието на България като република с парламентарно управление, рамката за изграждане на демократична, правова и социална държава. На основата на Конституцията се преодоляха не една и две политически кризи. Заради всичко това ние заставаме в нейна защита!

Ние знаем, че въпреки конституционните повели, в много случаи нито здравеопазването, нито образованието са безплатни, нито правото на труд е пълноценно гарантирано. Проблемът обаче не е в съдържанието на Конституцията, а в нейното изпълнение ‒ по отношение на основните права и разделението на държавната власт. Управляващите действат на принципа ‒ като не изпълняваме Конституцията, да я променим съобразно поведението си. Сега опасността е още по-голяма ‒ отпращането на Главата за основните права в края на предложения от ГЕРБ проект показва намерение за тяхно бъдещо орязване. Необходимите промени в съдебната власт не могат да са алиби за предприетия от управляващите ход.

Предложението за уж нова Конституция създава безконтролна възможност на едно ВНС с неясен политически профил и мнозинство да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се отдалечава и всички остри социално-икономически проблеми ще се задълбочават.

Намираме се в решаващ за бъдещето на обществото и държавата момент: ще позволим ли на облагодетелствалите се в годините на прехода от държавен социализъм към капитализъм от олигархичен и компрадорски тип, основан на преразпределително-корупционни механизми, да утвърдят своята власт или хората на труда и на почтения бизнес ще се освободят от тези, които ги експлоатират и ограбват.

 

*   *   *

 Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и ръководството на Парламентарната група на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ изразяват становище:

P Не подкрепяме предложението на ГЕРБ и призоваваме за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление.

P Отхвърляме поканата на ПГ на ГЕРБ за консултации по представения текст за „нова“ Конституция.

P Настояваме всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание.

Призоваваме:

P гражданите, в т.ч. социалистите и нашите симпатизанти, открито да изразяват своето недоволство, вкл. чрез още по-масово и активно включване в мирни протести и др. прояви, които да направят невъзможно посегателството срещу Конституцията на Република България и приемането на решение за избор на ВНС в тази ситуация;

P парламентарните и извънпарламентарните партии, обществени организации и юристи да не търсят политически и други облаги с присъединяването си към зле скалъпената, лицемерна и опасна за стабилността на държавата и демокрацията конституционна инициатива;

P организациите на БСП и участниците в кампанията за избор на Председател на партията да поставят на преден план актуалните проблеми на националната политика и проблемите на хората, заради които партията съществува.

На основата на това становище предлагаме Националният съвет на БСП и ПГ на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ да приемат политическа позиция.

 

София, 18 август 2020 г.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук