САМО АКО СПЕЧЕЛИМ ДОВЕРИЕ, ЩЕ МОЖЕМ ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ НАШАТА ПРОГРАМА

0
139

 

Георги Тодоров

––

Към прекия избор на Председател на БСП

В началото на юли т.г. редакцията на „Ново време“ се обърна към заявилите се дотогава кандидати за участие в прекия избор на председател на партията – Валери Жаблянов, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков – с покана да споделят на страниците на списанието своите виждания по следните три теми:

P   утвърждаване на основния уставен принцип на демократичното единство, въз основа на който се изгражда и функционира БСП, като първо условие партията да възвърне и затвърди доверието към себе си като консолидирана и способна да побеждава политическа сила;

P   актуализиране, в светлината и на коронакризисните реалности, на програмната постановка за социалната държава, като пълно отрицание на неолибералната парадигма и на авторитарно-олигархичното управление на ГЕРБ;

P   принципно обединяване на всички политически и обществени сили в името на свободни и демократични избори и реализиране на конституционния модел за демократична, правова и социална България, при това в 30-ата година от приемането на Основния закон на страната, основан на народния суверенитет!

Впоследствие същата покана отправихме и към по-късно обявилия кандидатурата си Георги Тодоров.

Към датата на приключването на броя отговори с подготвени специал­но за „Ново време“ техни послания и предложения получих­ме от кандидатите за председателския пост Валери Жаблянов, Кирил Добрев и Красимир Янков, които тук публикуваме.

Независимо от повторно отправената покана, от Георги Тодоров и Корнелия Нинова не получихме никакъв отговор. Въпреки това публикуваме техни публични изявления по темата.

  Стартирам в кампанията за избор на председател на Българската социалистическа партия в ролята на аутсайдер и си давам ясна сметка, че за разлика от останалите кандидати много от вас не ме познават.

Другарки и другари социалисти, съмишленици, знам също, че за повечето членове действащият председател, който и да е той, е единствено правилният избор. Убеден съм обаче, че днес повече от всякога партията има нужда от ново лице. Лице, което БСП може да покаже на огромната маса негласуващи, на отвратените от политически игри, зависимости, интриги и скандали. Само ако успеем да спечелим тяхното доверие, можем да претендираме да управляваме с мнозинство, което ще ни гарантира възможността да изпълняваме нашата програма, а не за пореден път да правим компромиси в сложни коалиции по принуда.

На БСП ѝ трябват хора, готови да дадат, а не да получат

Магистър съм по международни икономически отношения. Владея свободно три чужди езика. Имам специализации по финансов анализ и капиталови пазари. Започнах работа на 27 години не като началник, а като обикновен търговец в една от водещите външнотърговски организации. След 7 години учене на занаят реших, че е време да опитам собствените си сили. Никога не съм бил на държавна служба. Не съм назначаван за министър, заместник-министър, шеф на агенция, генерален директор или пък член на борд на държавно предприятие. Партията не ми е уреждала никакви договори и назначения.

Като член на Националния съвет фокусирам дейността си в сферата на професионалния си опит и е факт, че голямата част от промените в банковото и кредитно законодателство са в резултат на мои инициативи и предложения.

Влязох в БСП на 45 години, когато вече бях постигнал професионална и лична реализация. Влязох сравнително късно в партията, защото съм убеден, че в БСП трябва да бъдат привличани хора в активна възраст с позиция и име в обществото, както и млади хора с доказан потенциал. Хора, готови да дадат, а не да получат. Хора, за които партийната кариера не е трамплин за житейска реализация. БСП е политическа партия, а не бюро по труда за уреждане на наши хора.

В моя гардероб няма скрити скелети

Честен и без зависимости ‒ вътрешни и външни, минали и настоя­щи. Такъв искам да е следващият председател на БСП. Искам ясно да заявя ‒ не печеля нищо от това, че съм член на Националния съвет и няма да загубя нищо, ако не съм. Не принадлежа към групи и завери. Не влизам в схеми и договорки. Казвам каквото мисля и гласувам по вътрешно убеждение. Не съм прокси на Корнелия Нинова за откъсване на гласове. Румен Овчаров не ми е ментор. Дори фен не ми е. Сергей Станишев не ме е назначавал никъде и със сигурност не ме е издигал за водач на листа. Георги Гергов не ми е спонсор. Не ме е избирал за председател. Дори не съм почивал на „Слънчев ден“. Не съм човек на Михаил Миков, Кирил Добрев или Красимир Янков. Нямам нищо общо с Иван Костов, Бойко Борисов, Ахмед Доган или Делян Пеевски. Дори не си купувах нищо от „Лафка“, но не мисля, че те фалираха заради това.

Изборът за председател не е битката на живота ми. Не обещавам места за водачи на листа, министри, заместници, шефове и членове на комисии и бордове. Няма да сключа сделки и да поема ангажименти, които по-късно ще се наложи да наруша. Няма и да отмъщавам на тези, които не ме подкрепят. В моя гардероб няма скрити скелети.

Ще допуснем ли БСП да се превърне в ГЕРБ?

На част от срещите, които провеждам, ми прави впечатление един странен за мен феномен. Не са малко другарите, които възприемат критиките към лидера като критики към партията. Честно казано, това ме плаши. Навява ми асоциации с едни други времена и едни други партии, с които не искам да имам нищо общо.

Водещ принцип в дейността ми в партията е да работя с ръководството за партията, а не с партията за ръководството.

Убеден съм, че критиката към лидера, без значение дали е насочена към стила и методите на ръководене или към конкретни действия и изказвания, не цели отслабване на партията, а напротив. Безрезервната вяра в непогрешимостта на един човек не е качество, съхранило партията повече от век. Няма да върне доверието в БСП и днес.

В същото време, съвършено неприемливо за мен е публичното отправяне на обвинения и внушения за безидейност, за колаборация с ГЕРБ, за желание за приемане на джендър идеологията, за поръчване на присъди и участие в незаконни бизнес схеми по повод на опонентите. От която и страна да са отправени.

Непростимо е споровете по принципни за партията въпроси, които водим, да се заместват в медийните ни прояви с лични нападки.

За мен основният спор днес, който действително се води в Националния съвет и на който трябва да даде отговор партията, не е дали БСП да се коалира под каквато и да е форма с ГЕРБ, дали да приемем Истанбулската конвенция и дали сме за върховенството на закона. Тези отговори са дадени. Основният спор е ще допуснем ли БСП да се превърне в ГЕРБ. Ще допуснем ли председателят да се превърне във вожд.Решението е ваше.

 

Източник: https://bsp.bg/news/priak_izbor_na_predsedatel.html

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук