С ВАС СМЕ

0
183

* Слова на Румен Радев и на Илияна Йотова на учредителното заседание на Инициативния комитет за издигане на Румен Радев и Илияна Йотова като независими кандидати за президент и вицепрезидент на Република България на изборите на 14 ноември 2021 г., София, НДК, 27 септември 2021 г.

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ 14 ноември 2021 г. 

 
Румен Радев
 
Скъпи приятели и съмишленици,
 
Благодаря на всички вас – общественици, творци, хора от университетите и академиите, шампиони, кметове, бивши колеги, младежи, българи с достойни биографии и с ценностни позиции – за изразената подкрепа. Въпреки че пет години я усещам при срещите с хората по всички краища на България, енергията и зарядът при сформирането на този Инициативен комитет надхвърлиха очакванията ми.
Приемам подкрепата на българите като оценка на свършеното до момента в първия ни мандат, като одобрение на позициите, които заемаме, и на посоката, която следваме.
 
На фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институциите, на общата криза на законността, Президентството се утвърди като стълб на стабилността и държавността.
 
Защото дори в най-тежките времена на обсада, на непрестанни атаки и клевети, ние не се отклонихме от мисията си:
– да отстояваме държавността и интересите на българите;
– да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма;
– да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система;
– да задаваме дневния ред по важни теми;
– да се обединяваме около значими каузи;
– да работим за модернизацията на България;
– да отстояваме българския интерес зад граница.
 
Защото вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидетел на беззаконието и гарант на комфорта на облагодетелстваните. Единството не е механичен сбор на грабители и ограбени, на лъжци и излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности, около гражданската воля да се разпознаят и следват съдбовно значими обществени цели. Считам, че изминалите пет години промениха обществената атмосфера.

Антимафиотският консенсус се роди на площадите и се пренесе в изборните урни, защото няма нормален човек, който да приема произвола, беззаконието и корупцията. Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива е само етапен провал. Обществото е узряло за промени. Въпрос на време е те да изкристализират в законите и в начина на тяхното прилагане.
 
Ние не приехме да сме пасивни наблюдатели и не се скрихме зад институционалния комфорт. Защото бяхме с вас и не ви предадохме ‒ във вашето недоволство, във вашата надежда за свободна, справедлива и солидарна България.
 
Тази надежда заяви себе си със спонтанно избухналите протести миналото лято. Ясно е, че пътят няма да е лесен и бърз. Десетилетното срастване на управляващата партия с държавата, развихрилата се корупция, концентрацията на пари в близкото до властта обкръжение, упражняването на влияние чрез страх и манипулации, насажданите с години лъжи и демагогия, отровената медийна среда затормозяват промените. В този турбулентен преход ще има нужда от стабилна институция с доверие, с ясни ценностни устои и посока, която да остане на страната на хората.
 
За нас това е осъзнат дълг. Затова още през януари с г-жа Йотова излязохме с Послание за Нова България и обявихме намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Потвърдихме, че ще продължим да следваме неотклонно пътя към най-важната според нас непосредствена национална цел – укрепването на държавността. Без нейното постигане всякакви нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще попадат в плен на олигархията и ще бъдат обречени на провал, а страната ‒ на изостаналост.
 
Затова ще продължим борбата си за честни и достъпни избори, за излъчване на нов тип управление – синтез на почтеност и компетентност, укрепване на върховенството на закона, пресичане на злоупотребата с власт и кражбите, за инвестиции в човешкото развитие, гарантиране на свободата на медиите.
 
Само така ще победим бедността и безправието, ще намерим достойното си място в европейското семейство. Място, което ни принадлежи като страна с принос към историята, духовността и икономиката на континента.
 
Демократичните ценности са свързани основно с правата на гражданите, с каузата на свободата. Ние няма да оставим българите да се свиват от страх в нишите на оцеляването. Затова решително подкрепихме площадите на недоволството. Направихме го, защото страхът разяжда не само душите, здравето и способността ни да мислим, но и самите устои на държавата.
 
Изборите на 14 ноември ще бъдат истинско изпитание не само като организация заради съвместяването на президентския и парламентарния вот, но и заради сливането на кампаниите и изкривяването на мажоритарния характер на президентския вот. Затова искам да благодаря на всички партии и коалиции, които заявиха подкрепата си за нас. Споделяме редица общи каузи, които системно съм подкрепял и съм готов да работим за общи цели в името на България.
 
В тази отговорна мисия е от изключително значение човекът до теб. И аз съм истински щастлив, че я продължаваме заедно с г-жа Йотова. След пет години ние сме още по-сплотен и непоколебим екип. Нашето единомислие и коректно партньорство са рядкост за токсичната политическа среда на непреглътнато его, личностни конфликти и обвинения. То е и залог за нашия успех.
 
Скъпи сънародници,
 
Предстои ни избор. Не просто за президент и вицепрезидент, а избор ценностен, избор на бъдеще. Избор, в който ще разчитам на вашата мъдрост, вяра, воля и енергия.
 
Затова искам да заявя това, което беше мое кредо през последните пет трудни, но вдъхновяващи години: да бъда с народа си.
Казвам го и днес: 
 
С вас съм!

 
 
Илияна Йотова

Скъпи приятели,
 
Живеем в сложно време. Време на изгубени илюзии, време на разпад на институциите и държавността, на разтрогнати обществени отношения. Време, в което от нас се очаква да върнем надеждата на хората. Започнахме, но имаме още много работа. Уморената от клишета и осиротяла от прекалена употреба дума НАРОД търси своето ново измерение. Вярваме, че ще продължим да будим заедно заспалата съвест и ще дадем заедно нова координатна система на националното единение.
 
Единението означава права. Ние сме български граждани с права, а не поданици. Българите от близо и далеч искат да припознават себе си в делата на държавата. Уморихме се от политика, подчинена на принципа „аз на тебе, ти на мене“, уморихме се от разделение на център и периферия, на избрани с бъдеще и обречени на безбъдещност.
 
Протестите от 2020 година са огромна енергия. Хората показаха, че трябват нови посоки, че ние можем още, можем повече. На един уморен нощен площад, където прохождаха децата ни, където си отиде старият свят и проходи нашето бъдеще, надеждата и мечтите добиха нови измерения.
Единението означава солидарност и справедливост. Разговорът ни днес е за все по-видимата пандемия на неравенствата. В наши ръце е да подпомогнем най-бедните, да не допуснем да има „обречени хора“. Солидарността ни прави хора, превежда ни през тежки кризи. Справедливостта не може да бъде приватизирана. За едни да има, за повечето – не.
 
Единението означава национална цел, кауза и бъдеще. Пътят ни напред не може да бъде постоянно в ремонт. Не искаме само асфалт и безвремие. В нашето ДНК и народопсихология има свобода и съграждане. Искаме свободата да избираме, да отстояваме интересите си. За това се изискват воля, съзнание, професионализъм. Нашата кауза и цел е съграждането на България!
 
Обединението не е просто сбор. То е състояние, процес. То е тънката нишка от „аз“ и „ти“ до „ние“. Спойката на лична и обществена близост. Тогава, когато не просто сме се събрали, а сме извървели някакъв общ път с другите. И този път никога не е лек, не е гладък, той е пълен с неравности и поуки, за да постигнем единението от съмишленици.
 
Ние сме заедно с вас. Не преди или след, а до вас. За да докажем отново, че справедливостта не е просто понятие за моралната правота, а кауза, зад която заставаме всички ние в трудния път да видим България като една съвременна, модерна европейска държава, като приветлив дом за нашите деца!
 
Благодаря за подкрепата!

 

Благодаря на президента Румен Радев за екипната работа за добруването на България!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук