МЕРСИЯ МАКДЕРМОТ – ПИСМО ДО РЕДАКЦИЯТА

0
292

В редакцията на сп. „Ново време“ се получи писмо от Мерсия Макдермот. В него тя изказва благодарността си за това, че в брой 5-6, 2021 г. на списанието (с. 17-36) сме отбелязали 165-ата годишнина от рождението на Димитър Благоев с публикуването на глава 7 „Благословен да е часът …“ от нейната книга „Ален мак самотен. Биография на Димитър Благоев“, ИК „Синева“, София, 2018.

Наред с това в писмото си Мерсия Макдермот отбелязва, че в био­графичната ѝ справка, поместена на с. 20-21, има неточности, и ни предоставя действителните факти: 
„Идвам за първи път в България през 1948 г., а не през 1947 (тогава бях бригадирка в Югославия, където се срещнах с Павел Матев и започ­нах да се интересувам от България). Не живеех и творих в България от 1962 до 1989 г., а само през училищната година 1963–64 г., и от 1973–1989 г. Между 1964 г. и 1973 г. живеех в Англия и бях председателка на Англо-българското дружество. Идвах в България само за няколко седмици през лятото.“
Изразяваме най-дълбоко съжаление, че публикуваните в брой 5-6 био­графични данни са причинили на Мерсия Макдермот огорчение, вместо радост и удовлетворение, и поднасяме на верния приятел на нашето списание своите най-искрени извинения за допуснатата грешка! 
Още веднъж изразяваме неизменната си дълбока благодарност към преданата на социалистическия идеал Мерсия Макдермот за всичко, сторено от нея за популяризирането във Великобритания и в целия англоезичен свят на живота и делото на Апостола на Свободата Васил Левски, на Гоце Делчев и на Яне Сандански, както и за дългогодишната ѝ подкрепа за списание „Ново време“.
Същевременно, настоятелно се обръщаме с призив към всички, които имат възможност, да направим необходимото за въвеждане на верните биографични данни за Мерсия Макдермот навсякъде, където трябва, в информационното и интернет-пространството. 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук