ПРОГРЕСИВЕН ИНТЕРНАЦИОНАЛ

0
222

 

„Една различна Европа не само е възможна, тя вече е тук – прогресивна, екологична, феминистка, хуманистична и рационална!“, заяви наскоро Янис Варуфакис, чиито амбиции междувременно надхвърлиха очертанията на Европа. На 30 ноември 2018 г. в канадския град Вермонт бившият финансов министър на Гърция и американският сенатор Бърни Сандърс създадоха Прогресивен интернационал.

 Варуфакис описа инициативата отчасти като противодействие на хора като Стийв Банън, който се опитва да обедини в единен фронт националистически сили за изборите за Европейски парламент през май догодина (вж. стр. 115). „Финансистите са интернационалисти. Фашистите, националистите, расистите – като Тръмп, Банън, Зеехофер, Салвини – те са интернационалисти“, твърди Варуфакис. Според него те започват да се обединяват и единствените, които остават извън тази парадигма, са прогресивните.

 Партията на Варуфакис DIEM25 и новосформираният Прогресивен интернационал имат за цел да се противопоставят на националистическите сили, които се стремят да отслабят ЕС в името на предполагаемо възстановяване на националния суверенитет.

Амбицията им е да бъдат алтернатива и на политици като френския президент Емануел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел, които искат да запазят или укрепят Европейския съюз, но без да предоставят пряк демократичен контрол на европейските граждани.

Ключова за движението е и приетата наскоро платформа „Европейска пролет“. Тя отстоява смяна на сегашната администрация на ЕС, в която властта в по-голямата част е концентрирана в недиректно избрани лидери, с нова европейска Конституция, която да предостави по-голяма власт в ръцете на пряко избрания от европейските граждани законодателен орган.

Прогресивните сили около Варуфакис настояват ЕС да има по-голяма покупателната способност, да може да оказва по-директен натиск и да носи по-голяма отговорност за финансовата система, както и да поеме пряка роля в инициативи като борбата с бедността и промяната на климата.

 Как ще стане това на практика? За да илюстрират интернационализма, „Европейската платформа“ ще излъчва граждани от една държава за кандидати в друга. Така например, Варуфакис оглави листата на прогресивните сили в Германия, като се очаква да се кандидатира и за министър-председател на Гърция на следващите парламентарни избори.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук