БЕЗ СВОБОДА НЯМА И РАВЕНСТВО

0
234

 

Куми Найду е Генерален секретар на „Амнести интернешънъл“.

С приемането на Всеобщата декларация за правата на човека на 10 декември 1948 г. държавите членки на ООН се договориха за първи път за принципите, които позволяват на хората да живеят в свобода, равенство и достойнство. Макар да е постигнат значителен напредък оттогава, избухването на неравенствата и нарастващата несигурност на държавите заплашват както политическите, така и икономическите и социалните права – още по-крехки, когато се разглеждат по отделно.


ОТДЕЛЕТЕ малко време, за да препрочетете Всеобщата декларация за правата на човека 70 години след приемането ѝ от Обединените нации в Париж, тъй като дори и днес тези принципи определят най-прогресивните виждания за това как може да изглежда нашият свят.

Днес, в навечерието на годишнината от приемането на този забележителен документ, би било логично да подчертаем колко много сме постигнали заедно през изминалите десетилетия в усилията да превърнем тези виждания в реалност.

Истината обаче е, че през 2018 г. сме свидетели на нарастваща нетърпимост, крайно неравенство и практически отказ на правителствата да предприемат крайно необходими колективни действия в отговор на глобалните заплахи. Намираме се точно в онази ситуация, която подписалите декларацията се бяха ангажирали да предотвратят.

Тъй като времето далеч не предполагат празнуване, аз съм убеден, че трябва да използваме този исторически момент, за да преоценим и преориентираме нашата битка за превръщане на човешките права в реалност за всички.

Член 2 от Всеобщата декларация е посветен на това, че тези права принадлежат на всеки от нас, независимо дали сме богати или бедни, независимо от страната, в която живеем, независимо от пола или цвета на кожата, независимо от езика, който използваме  и независимо как разсъждаваме и в какво вярваме.

Тази универсалност не се превърна в реалност, освен това принципът, който стои в основата на всички човешки права, е под сериозна атака. Ние, както и други организации за защита на човешките права, многократно подчертаваме, че опитите да се вменяват вина, омраза и страх са достигнали такива нива на разпространение, каквито не са наблюдавани от 30-те години на миналия век насам.

Победата на Жаир Болсонаро на изборите в Бразилия в края на октомври т.г.,  въпреки откритите му позиции срещу човешките права, ярко илюстрира предизвикателствата, пред които сме изправени. Избирането му за президент на Бразилия представлява огромен риск за местното население и общността куиломбола (потомци на афробразилските роби), за хората от ЛГБТИ, за младите цветнокожи,  за жените, както и за активистите и организациите на гражданското общество, ако му бъде позволено да превърне възгледите си в публична политика.

Трябва да се запитаме, защо се намираме именно в такава ситуация, каквато Декларацията се опитва да предотврати,  когато правата на човека се отхвърлят и отричат, тъй като се смята, че те защитават „другите“, а нe всички нас?

Причините за това са комплексни, но едно е ясно – част от вината се състои в това, че се провалихме в отношението си към човешките права като неразривно свързани и неделими, от значение за всеки от нас.

Декларацията не прави разлика между граждански, културни, икономически, политически и социални права. Тя не прави разлика между необходимостта да се осигури право на храна и да се гарантира свобода на изразяване. Тя потвърждава реалността, че двете са неразривно свързани. В десетилетията след приемането ѝ правителствата създадоха разделение между тези двете групи  права и наложиха дис­баланс в начина, по който те се възприемат и защитават.

Международните организации за защита правата на човека, включително „Амнести интернешънъл“, също трябва да поемат определена част от отговорността за този дис­баланс. Ние сме известни като организация, която се бори за правата на политически затворници ‒ хора, затворени заради това кои са или в какво вярват; известни сме и със своята работа по предотвратяване на изтезанията, премахване на смъртното наказание, както и за свободата на изразяване.

Едва след 2000-та година ние започнахме активно да наблюдаваме и организираме кампании за икономически, социални и културни права. Оттогава натрупахме набор от практически подходи за противопоставяне срещу нарушенията на правата за адекватно жилище, здравеопазване и образование. Знаем обаче, че има още много какво да се направи.

Най-яркият пример за това колко е важен проблемът със спазването на човешките права са дълготрайните последици от световната финансова криза. Опитът на много европейски държави показа колко уязвими или дори практически несъществуващи са нашите основни социални права. Още по-лошото е, че правната защита на икономическите и социалните права в тези държави често е ограничена. Това означава, че хората не могат да предявят съдебен иск, дори когато техните права са нарушени.

В някои държави правителствата избраха да реагират на финансовата криза, като въведат програми за строги бюджетни икономии. Те имаха опустошителни последици за хората и намалиха достъпа до продукти и услуги от първа необходимост, включително до здравеопазване, жилища и храна.

Испания е ярък пример в това отношение, след като правителството чувствително намали обществените разходи, включително за здравеопазване. Това направи качествената здравна грижа по-трудно достъпна и по-скъпа. Което на свой ред се отрази особено отрицателно на хората с по-ниски доходи, особено на хронично болните, на хората с увреждания и гражданите с влошено психично здраве.

Един мъж, когото интервюирахме за доклада ни по този въпрос, ни отговори, че бил принуден да избира между това да си купи храна или лекарства, защото здравните грижи са сериозно поскъпнали: „Не мога да живея с тази болка, трябва да взема лекарствата си. Или приемам лекарствата си, или се самоубивам [заради болката] … така че ако трябва да гладувам, гладувам, за да си купя лекарства.“

Начинът, по който правителствата отговарят на обществената мобилизация срещу мерките за строги икономии, още веднъж доказва неделимостта на гражданските, политическите, икономическите, социалните и културните права ‒ не можете да имате едното за сметка на другото. 

В Чад имаше многобройни протести срещу мерките за строги икономии, приложени от властите, които докараха хората до жестока бедност. Освен това те ограничават достъпа до необходимите здравни грижи и оставят образованието отвъд възможностите на повечето хора. В резултат масови протести и стачки обхванаха цялата страна. Вместо да се вслуша в реакциите на обществото обаче, правителството реши да игнорира и потъпка всяко несъгласие. Властта използва прекомерна сила срещу протестиращите и извърши множество арести, отнемайки на хората правото им на мирно събиране.

И макар глобалната финансова криза да изглежда далеч зад нас, ние все още се опитваме да се справим със социалните и икономическите последици от нея.

Опитът, свързан с неравенството, корупцията, безработицата и икономическата стагнация, създаде плодородна почва за  лидери, които да разпространяват посланията си за разделение и омраза. Това има взривоопасни последици.

Френският президент Емануел Макрон се опита да се противопостави на тази политика на разделение, която е във възход. „Европа залита в крайности и отново отстъпва на национализма. Ние се нуждаем от цялата си енергия, за да успеем. Уверен съм, че можем“, заяви Макрон в публично изказване през октомври т.г.

Въпреки това французите са сериозно обезпокоени от политиките на Макрон по отношение на трудовите права, пенсиите и достъпа до висше образование. „Амнести интърнешънъл“ дори документира как френските власти ограничават правото на протести под прикри­тието на Закона за извънредните ситуации. В резултат на това ставаме свидетели на неоправдана забрана природозащитници, защитници на трудовите права и други да участват в протести.

През 2018 г. протестите в защита на икономическите, социалните и културните права в най-добрия случай са пренебрегвани от френския президент, а в най-лошия са грубо потиснати от полицията.

Това е модел, който наблюдаваме по целия свят. Необходимо e спешно да накараме правителствата да поемат отговорност за това, че не изпълняват задълженията си по отношение на всички права, без значение как ги категоризираме. Ако искаме да успеем обаче, трябва да отидем отвъд обикновената защита на правото да организираме протести. Трябва на първо място да обърнем внимание на това каква е причината за протеста.

Нека вземем Джамал Хашоги, известният саудитски журналист, който беше зверски убит през октомври в саудитското консулство в Турция. Както много други защитници на човешките права в Саудитска Арабия, той беше набелязан от властта, защото е избрал да упражни правото си на свобода на словото и да изрази публично мнението си. В последната си статия за Вашингтон поуст той обяснява как сънародниците му не могат свободно да обсъждат проблеми от своето  всекидневие, поради засилените ограничения на свободата на изразяване: „Ние търпим бедност, лошо управление и лошо образование. Създавайки независим международен форум, изолиран от влиянието на националистическите правителства, разпространяващи омраза чрез пропаганда, обикновените хора в арабския свят ще могат да се справят със структурните проблеми, пред които са изправени обществата им.“

Хашоги улови съвсем точно защо човешките права представляват неразделна съвкупност. Свободата на словото е от съществено значение, защото ни позволява да отстояваме останалите човешки права, но само свобода на изразяване не е достатъчна. Точно затова по време на Арабската пролет през 2011 г. хората излязоха навън под знамето „Хляб, свобода и справедливост“. Това, което все още не можем да оценим днес,  е нещо толкова болезнено очевидно за хората, които стояха на площад „Тахрир“ в Египет преди седем години ‒ правата на човека наистина са всичко или нищо. Или можете да упражнявате всичките си права, или нямате никакви.

Това, което трябва да се случи в бъдеще, ако искаме човешките права да са реалност за всички, е очевидно и спешно.

Като движение за защита правата на човека, ние не само трябва да продължим да се застъпваме за правата на хората да говорят свободно и да протестират, ние трябва да „свържем точките“ между икономическите и финансовите решения, които взимат правителствата, и влиянието им върху правата на човека. Трябва да си сътрудничим с партньорски организации, за да настояваме за отчетност къде отиват парите, за противопоставяне на корупцията, незаконните финансови схеми и слабите международни данъчни структури. Както казва Хашоги, трябва да оспорим структурните проблеми, пред които са изправени нашите общества.

Това е безкрайно отговорно начинание и ще е възможно само ако всички си подадем ръка и създадем коалиции с приятели и партньори от различни сфери – активисти,  защитаващи правата на човека, юристи, профсъюзи, социални движения, икономисти и религиозни лидери. И чрез нашите приятели в различни региони по света трябва да гарантираме, че гласовете на тези, които трябва да бъдат чути, са силни и ясни.

Само чрез солидарност можем да създадем свят без неравенство и несправедливост, който да отговаря на ангажиментите, поети в Декларацията.

 

Le Monde diplomatique 

декември 2018

Превод Веселин Гяуров


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук