ДРУГИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОЛИТИКИ СА ВЪЗМОЖНИ. ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ГРАЖДАНСКИТЕ ДЕБАТИ!

0
182

 

 МАНИФЕСТ НА УЖАСЕНИТЕ ИКОНОМИСТИ

 Смятаме, че други икономически политики са възможни, включете се в гражданските дебати с нас“.

Това е мотото на сайта www.atterres.org, където е публикуван и открит за подписване Манифест на ужасените икономисти

Кои са те?

През есента на 2010 г. Филип Аскенази (от Национален център за научни изследвания – CNRS, Парижка школа по икономика), Тома Кутро (Научен съвет на Асоциацията за облагане на финансовите транзакции в полза на гражданите – Attac), Андре Орлеан (CNRS, Висше училище за социални науки – EHESS, председател на Френската асоциация по политикономия), Анри Стердиняк (Френска обсерватория на икономическите конюнктури – OFCE) разработват и първи подписват Манифест на ужасените икономисти. Целта им е да анализират десетте несъстоятелни постулата на неолибералната доктрина, от които се ръководят икономическите политики в Европа. В същото време те подлагат на обсъждане 22 алтернативни мерки за справяне с кризата и промяна на икономическия модел в Европа и света.

На господството на финансовите пазари и либералните структурни реформи, които орязват социалните разходи и засилват неравенствата и нестабилността, икономистите, ужасени от подчиняването на подобен род политики, противопоставят идея­та за ново европейско изграждане, основаващо се на солидарността между народите, което да развие един наистина социален модел и да хармонизира икономическите и социал­ните системи.

На 22 февруари 2011 г. е основана асоциацията „Ужасените икономисти“, чиято цел е да насърчава демократичните обществени разисквания по организацията на икономическата и социалната дейност, да предоставя трибуна за предлагане на алтернативни решения, да изтъква необходимостта от нова икономическа политика, позволяваща създаване на качествени работни места, благоприят­стваща социалното сближаване и пълната заетост и отговаряща на предизвикателствата на екологичната криза.

За постигане на тези цели „Ужасените икономисти“ организират работни комисии, конференции и различни публични изяви, публикуват информационни бюлетини, статии, трудове, участват активно в Интернет пространството.

 

 Четиримата основоположници на идеята са подкрепени както от редица икономисти, така и от хора с различни професии и квалификации, подкрепящи тезата, че световната икономика трябва да се освободи от логиката на неолиберализма. Към момента над 6500 души от цял свят са подписали Манифеста.

Подписката, към която може да се присъедини всеки, който споделя тези възгледи, е на адрес: http://www.atterres.org/manifeste.

НВ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук