БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ ОТ ЛЯВА АЛТЕРНАТИВА!

0
893

Уважаеми  съграждани, хора на лявата идея,
Тече втората седмица на петата за последните две години предизборна кампания. Оправдават се прогнозите за това, че тя ще премине вяло, няма да стане предпоставка за повишаване на избирателната активност и за пореден път няма да доведе до трайни и силни решения за излизане от кризите, в които се намираме вече толкова години.
Свидетели сме на поредните битки за оцеляването в политиката и управлението на отделни личности и групи, а не на сблъсък на задълбочени програми за по-доброто бъдеще на държавата, обществото и гражданите. Надпреварата е за доказване на вярност към „евроатлантическите ценности“, а не за защита и развитие на традиционните и на важните за днешния и утрешния ден национални идеали и стремежи. Борбата е за привличане на подкрепа за референдуми за президентска република, за лева против еврото, за преместване или запазване на Паметника на Съветската армия, против „джендър идеологията“ и какво ли не още, а не за подкрепа на политики за решаване на демографските проблеми, за развитие на родното производство на храни, за гарантиране на енергийната ни сигурност, за постигане на ефективно здравеопазване и качествено образование, за преодоляване на дълбоките неравенства, спиране на обедняването и подобряване на живота на гражданите и много други.
Повече от тревожно е началото на предизборната кампания на БСП. Въпреки силно променените вътрешни и външно- политически условия, военните действия на територията на Украйна, икономическата, енергийната и други кризи, различните обществени очаквания, БСП предлага същите водачи на листи, същите подходи, същите форми и средства за общуване с хората и същото политическо поведение. Надежда, че хартиената бюлетина ще мотивира избирателите и ще върне изгубените за пет години 700 000 привърженици, а не политика, която да привлича със своята социалистическа идейна категоричност, управленска яснота, компетентност и морална чистота.
Съдържателно кампанията е построена върху отчета за огромните успехи, постигнати от партията по време на седеммесечното участие в правителството на четворната коалиция. Вместо заявяването, че в 49-то НС БСП ще бъде категорична опозиция на десните партии, кампанията се гради върху обещанията за продължаване на същата политика на дребни стъпки и върху стремежа тя отново  да е част от всяко, каквото и да е следващо управление, за да е „стълб“ и „гарант“ на неговата социална политика. Формула, която неизбежно отрежда на БСП роля на съучастник и патерица в един или друг вариант на кабинет с прононсирана дясна ориентация, но гарантира на Нинова и обкръжението й възможността пак да се настанят в министерски кресла, независимо от цената, която ще бъде платена за това.
И още нещо много важно – свидетели сме на продължаващо поставяне на разделителни линии вътре и вън от партията, на създаване на опоненти, а не на градене на мостове и привличане на нови и  различни възрастови, професионални и социални групи в обществото. Преди, на и след заседанието на 50-ия конгрес на БСП на 11 февруари т.г., Корнелия Нинова и поддържащото я обкръжение разчистиха инакомислещите и опонентите вътре в партията, дадоха простор на обругаването  на „враговете с партиен билет“ и „предателите“ и не пожелаха да откликнат на призива за широко единение преди изборите на левите политически и обществени сили. Сега в кампанията те водят ожесточената битка с представителите на „Левицата!“, а не с тези на ГЕРБ, ПП-ДБ и другите десни партии.
Очакваните на 2 април т.г. резултати са фиксирани от зачестилите през последните седмици социологически изследвания – намаляваща електорална подкрепа, която дава на БСП все още парламентарно представителство, но я поставя на незавидното пето място. Резултати, причините за които не трябва да се търсят извън нас и в поведението на другите участници в политическия процес и изборната надпревара. Резултати, които можеше да са други с различно ръководство на партията, с друга политика и с друга организация на предизборната кампания. Очаквани резултати, за които след изборите е крайно време да се носи лична политическа и морална отговорност от всички, но най-вече от Корнелия Нинова и обкръжението й, позволило да се стигне до това унизително за БСП положение.
За да може да излезе от дълбоката криза, в която се намира, България се нуждае в следващото 49-о Народно събрание от силна левица. Сама БСП, в сегашното нейно идейно, политическо, организационно и кадрово състояние, няма да може да бъде такава. Нужни са партньори и такива тя има в лицето на другите леви партии и коалиции, синдикатите и структурите на гражданското общество. За да могат и те да са част от следващото Народно събрание е нужна силна и мобилизираща кампания, която да осигури завръщането на лявата перспектива за България. Кампания, която да предложи на българските избиратели дълбоки трансформации в полза на така нужната на страната лява алтернатива:
–  промени в начините на производство, разпределение и преразпределение на благата;
–   борба за правото на работа като фундаментално човешко право, на достойна заплата и осигуровки в здравословна и безопасна среда;
– нова система на преразпределение на личните и корпоративните доходи чрез прогресивно данъчно облагане;
–  гарантиране на образование, здравеопазване, социална осигуреност, културен живот и условия за спорт по най-високите стандарти в страната на изпадналите в бедност и на социално изключваните;
–   развити системи за коопериране и колективно трудово договаряне;
–  местно самоуправление по волята на хората, а не „напазарувано“ от задкулисието.

Уважаеми  съграждани, приятели,
Да не позволим България да премине от досегашното дясно към следващо още по-дясно управление. Убедителната лява социалистическа алтернатива е желаната днес перспектива за страната. За нейното постигане е необходимо обединяването на всички леви хора. Политика, каквато сегашното ръководство не желае и не може да осъществи. Да го направим ние, социалистите и левите хора на България.
Нека всеки направи своя избор и гласуваме, обединени от идеалите за солидарност, свобода и справедливост, за мир, хуманизъм, взаимопомощ, така че лявото начало да намери по-силно представителство в следващото Народно събрание.
Заедно да докажем, че лява България я има и че можем да  отстоим левите ценности и политики и в парламента, и в обществото!.
Защото сме длъжни да обединим сили и воля за каузата България да се развива като съвременна демократична, правова и социална държава, фактор на мира на Балканите, в Европа и в света!

ПЛАТФОРМА СОЦИАЛИЗЪМ ХХІ ВЕК – ИПО в БСП
СОЦИАЛИСТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА БГ – Работилница за леви идеи

16 март 2023 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук