ИНТИФАДА СРЕЩУ НИНОВА НА КОНГРЕСА НА БСП, ТЯ НЕПОКЛАТИМА В ТАНКА СРЕЩУ „ДЖЕНДЪРИТЕ”

Верни на председателката делегати игнорираха подписка на над 270 други делегати за оставката ѝ плюс проекторезолюция на „Социализъм XXI век” и изключиха от партията 14 знакови „бунтовници”. За „революция и съпротива” предупреди водачът на евродепутатите социалисти Петър Витанов, заметнат с палестинска кърпа. Без да трепне, Нинова издигна борбата с „джендър идеологията” като фокус на форума, който гласува и подкрепа за Румен Овчаров, обявил се за наклеветен от „Магнитски”, защото бранел националните интереси.

0
447

Отдавна откроилият се вътрешен бунт в БСП срещу авторитарното ръководство на Корнелия Нинова, срещу чистките ѝ на инакомислещи, срещу липсата на адекватна лява идеология и политика, срещу постоянния срив на партийните изборни резултати под нейното лидерство изби днес почти в интифада по време на заседанието на 50-ия партиен конгрес в зала 3 на НДК.

Още в началото на заседанието група знакови социалисти, които настояваха да се разгледа и гласува подкрепена от над 270 делегати подписка за оставката на Нинова, се качиха на сцената край трибуната в очакване да им се даде думата – нещо, което водещият Георги Свиленски отказваше, тъй като в дневния ред липсвала такава точка.

„Бунтовните“ делегати на конгреса на БСП (вляво) чакат ръководството да им даде думата

След като до микрофона най-после се добра заметнатият бунтовно с палестински шал водач на евродепутатите социалисти Петър Витанов, излъчващата директно работата на конгреса партийна телевизия БСТВ прекъсна предаването си и не показа изказването му.

Петър Витанов по време на изказването си пред конгреса

„Истинският лидер умее да води битки. Умее да печели битки, но умее и да предаде щафетата тогава, когато с усилията си не може да подобри резултата“, каза Витанов. И добави: „Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, след като сме загубили посоката, докога ще се оправдаваме за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Когато нямате доблест след почти една ликвидация, тогава идва революцията и съпротивата. И в съпротивата няма нищо лошо, това пази партията. Искам първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на Националния съвет!“

В подкрепа на същото се изказа и Крум Зарков, който в момента е служебен правосъден министър. Той заяви: „През месец април миналата година за последен път се изправих пред конгреса и се обърнах към делегатите. Днес се обръщам към ръководството – тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Призовавам ви днес да направим обратното – откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП отново да печели избори“.

Подкрепящият Нинова Румен Гечев обаче се противопостави на обсъждането на темата за оставка на партийната лидерка, защото това било вредно преди избори и дори определи инициативата като „опит за атентат”.

Малко по-късно в кулоарите бившият партиен ръководител и бивш председател на ПЕС Сергей Станишев, който също е сред критиците на Нинова, заяви, че „истинският атентат срещу перспективата на БСП” било да се отлага свикването на конгрес непосредствено след изборен провал и да се събира сега, в навечерието на нови избори.

По инициатива на Атанас Зафиров дискусията по дневния ред беше прекратена. Предложението на Витанов беше игнорирано и въобще не бе подложено на отделно гласуване, но пък с вот бе утвърден предварителният дневен ред без точка за оставката на лидерката. Да напомним – Нинова сама депозира такава оставка при последния изборен срив на БСП, а тогавашното заседание на конгреса услужливо отказа да я „констатира”. Но оставката така и не е оттеглена.

Така или иначе, след гласуването в началото на днешния конгресен ден бе обявено, че с 524 гласа „за“, 237 „против“ и 21 „въздържал се“ дневният ред на конгреса е утвърден без парливата точка. На което някои от „бунтовните” делегати реагираха с възмущение, убедени в нечестна игра с броя на делегатите. „Пет минути преди гласуването се бяха регистрирали 557 делегати в залата, а на гласуването се оказаха 880. Аз мисля, че това е явна фалшификация и манипулация,” коментира Петър Витанов пред медиите, добавяйки, че е „афектиран”. За фалшификации алармира и Весела Лечева, служебна министърка на спорта, която безуспешно настоя за прегласуване. „Бунтовниците” съобщиха също, че над 70% от преброителите за гласуванията на конгреса са сменени.

В залата на конгреса

Възмущение сред тях предизвика и фактът, че на делегатите въобще не бе раздаден надлежно внесеният проект за резолюция на конгреса, подготвен от вътрешнопартийното идейно обединение „Социализъм XXI век”. Сред подписалите документа са Сергей Станишев, Георги Пирински, Ваня Добрева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др.

Жаблянов обвини скрилото проекторезолюцията ръководство в цензура. „Нали за това сме се събрали, за да коментираме съдбата на партията“, настоя той. Проекторезолюцията е конкретен политически документ, който очертава проблемите пред БСП и прави предложения за възпиране на нейния срив. Сред тях е и „констатиране на прекратяването на мандата на Корнелия Нинова като председател на партията съгласно подадената от нея оставка като акт на поемане на лична отговорност за кризисното състояние на партията”. Очевидно заради това предложение проектът на „Социализъм XXI век” изобщо не стигна до конгресните делегати.

Гневни от игнорирането на мнението им, „бунтовните” делегати излязоха първо на стълбите до зала 3 да скандират „Оставка!” пред камерите на медиите, а после отново се върнаха в залата със същите възгласи.

Невъзмутима и непоклатима, произнасящата отчетния си доклад Нинова не им обърна внимание и продължи по предварително подготвения текст, възхваляващ успехите на БСП по прокарване на важни решения в държавната социална политика. В доклада бе декларирано също, че БСП няма да влиза в коалиция в ГЕРБ след предстоящите на 2 април поредни парламентарни избори, но ще води диалог с всички политически сили.

Беше изтъкната позицията на БСП в защита на националната енергетика, включително ядрената, като бе изтъкнато, че за България са неприемливи антируски санкции в този сектор, защото ще навредят на националния интерес.

Нинова специално фокусира вниманието на конгреса върху „борбата с джендър идеологията”, като се оплака, че постоянно била притискана да се съгласи с прословутата Истанбулска конвенция, но нямало да отстъпи. Темата бе толкова преекспонирана, че дори с гласуване бе одобрено предложение за събиране на подписи за референдум „за” или „против” изучаването на въпросната „джендър идеология” в училищата.

Впрочем, гласуването на всички документи и предложения на конгреса безпрецедентно премина накуп, като те бяха включени в общ списък. Вътре бе не само идеята за референдум, но и текстът на доклада на председателката, концепцията за нова програма на БСП, както и предложенията за промени в устава на партията, за които критици на Нинова още доста преди конгреса алармираха, че предвиждат дори дистанционно гласуване по Вайбър, което може да послужи например за изключване на неугодни дейци.

Без изключвания не мина и днешният конгрес. По предложение на Таско Ерменков делегатите отначало за втори път изключиха някогашната „дясна ръка” на Нинова и днешен неин ожесточен критик Кирил Добрев, който дори не беше допуснат да влезе в конгресната зала. Първото му изключване от БСП бе в края на 2021 г., след което той бе възстановен със съдебно решение, без това да бъде признато от Нинова и съратниците ѝ. Днес те отново гласуваха да го изгонят.

Пак от Таско Ерменков дойде и инициативата да бъдат изключени още 13 „бунтовници” с мотива, че са нарушили програмата, устава и обществения морал, което също тутакси бе одобрено. Ето и кои са тези 13: Петър Витанов, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Ана Пиринска, Николай Бериевски, Светлана Шаренкова, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Ралица Андреева, Мартин Жаблинков.

Част от „бунтовниците“ в БСП

След чистката на тези „врагове”, ниновисткият конгрес декларира и гласува твърдата си подкрепа за верния съратник на председателката Румен Овчаров, чието име вчера се появи в нашумелия санкционен списък по американския закон „Магнитски” с твърдения за негово участие в корупционни схеми.

Овчаров направи изказване пред конгреса, в което отхвърли като лъжливи всички обвинения спрямо него по „Магнитски” и увери, че е наклеветен, защото всъщност бранел националните интереси в ядрената енергетика. По негово настояване конгресът се обяви както в негова защита, така и в защита на двамата бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов и Александър Николов, също включени в списъка „Магнитски”.

Овчаров коментира и вътрешнопартийната опозиция срещу Нинова, за чиито представители каза: „Някак си не мога да приема тези сценки днес тук, не мога да приема позата на едни хора, които отново са застанали на балкончето и с бели ръкавици раздават оценки”.

В същия дух се изрази и самата Нинова, която за пореден път повтори рефрена си, че срещу нея се надигали хора, „изгубили перспективата за вечен депутат”.

Всъщност очеваден факт е нещо друго – че Нинова съумя да обедини много различни личности в БСП, които са представители на трудно съвместими тенденции, но са с общи възгледи за пагубността от оставането на настоящото ръководство начело на партията.

Вместо да продължи предвидените два дни, заседанието на 50-ия конгрес на БСП приключи само в рамките на един ден – днешния.

„Бунтовничката” Велислава Дърева обобщи на профила си във Фейсбук: „Днес Нинова и нейните преторианци ликвидираха БСП”. Известната лява журналистка иронично изрази и притеснение, защо самата тя не е сред изключените днес.

А ето какво написа в своя Фейсбук един от днешните 13 изгонени на конгреса – вече бившият ръководител на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски:

„Днес бях изключен от БСП. Мотивите са, че съм нарушил демократичното единство в партията по време на провелия се Конгрес. В БСП отдавна няма единство, както и демокрация. БСП, за мое огромно съжаление се превърна в партия със затихващи функции, която е готова на всякакъв вид слугинаж, само и само да бъде във властта. БСП се срина електорално до пета политическа сила. И всичко това – благодарение на Корнелия Нинова.

През изминалите години станахме свидетели на десетки потъпквания на устава и гонения на неудобни за ръководството на партията нейни членове. Днес дойде и моят ред. През изминалите 10 години съм работил за БСП в абсолютно всяка кампания, 4 от тях и в качеството си на председател на Младежкото обединение в БСП. Пропътувал съм десетки хиляди километри, организирал съм и съм участвал в стотици конференции, представлявал съм партията в чужбина. Винаги съм се старал да поддържам добри отношения с всеки един другар и съм работил с чиста съвест.

Партийните позиции и листите за мен никога не са били самоцел и съм го доказвал през годините. Радвам се за всичко, което съм преживял в БСП. Аз съм щастлив човек, защото благодарение на партията успях да създам и истински приятелства! Гордея се, че попадам в „черния“ списък именно с част от тези мои приятели. Защото това не е нито първата ни битка заедно, нито ще бъде последната! На всички останали бих искал да кажа: „Изправете се, и те ще паднат!“

За мен беше чест!”

Предлагаме тук и двата документа, които не успяха да преминат през цедката на днешния конгрес.

Ето първо подписката за оставката на Нинова, така и не поставена на гласуване от делегатите.

До делегатите на  50-ия конгрес на БСП

До Ръководството на 50-ия конгрес на БСП

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От делегати на 50-ия конгрес на БСП:

         За предсрочно прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като председател на БСП и избор на временно ръководство на БСП

МОТИВИ:

•           Обединени от грижата за бъдещето на БСП и връщането на политическото доверие на левите хора в нея за превръщането ѝ във водеща политическа сила, достойна за своята 131-годишна история, предлагаме Заседанието на 50-ия конгрес на БСП да приеме предсрочното прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като председател на БСП.

•           Под ръководството на Корнелия Нинова за 6 години БСП от водеща политическа сила се превърна в пета парламентарна партия. От близо милион гласа и алтернатива на ГЕРБ – днес има минимално политическо значение. Влезе в безпринципна коалиция с десни, антикомунистически, русофобски партии като ПП и ДБ, а съвсем наскоро показа готовност за коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС.

•           Под ръководството на Нинова БСП се обезличи като социалистическа партия. Много партийни членове си задават въпроса: социалистическа ли е БСП? Защото БСП днес не може да отговори на фундаменталния въпрос: От чие име и в чия полза прави своята политика! Загубата на идейност не може да се прикрие зад лява фразеология и отделни социални мерки. Реалността е, че БСП е изправена пред тежката организационна, идейна и кадрова криза.

•           Под ръководството на Нинова в БСП трайно се настани едноличен и команден стил на управление, систематично се ликвидираха вътрешнопартийната демокрация и свободният дебат, обезличени и лишени от своята уставна роля са всички структури – от ОПО до Националния съвет и Изпълнителното бюро. Заради личните амбиции на председателя и обкръжението ѝ, в БСП бяха издълбани тежки разделителни линии, бяха изгонени или изолирани от партията достойни социалисти. Стимулира се личната преданост, а обещанията за постове изместиха политическия дебат и идеологическата чистота. Всеки несъгласен с това става неудобен, което за демократична партия е път за никъде! Бяха наказани и изключени членове на НС и делегати на Конгреса от София, Пловдив, Видин, Харманли, Симеоновград и др.

•           Под ръководството на Нинова БСП изпадна в изолация, капсулира се и губи доверието на лявомислещите хора в най-бедната държава – членка на Европейския съюз. Ръководството отвори фронтове срещу всички в/и извън партията – млади, ветерани, местни структури, лявата интелигенция, обществени формации, президента Радев и вицепрезидента Йотова. Губи доверие сред всички социални групи и региони, включително и сред най-верните избиратели. Особено тревожно е състоянието на доверието в БСП сред младите и активните поколения. БСП отдавна не е политическият съюзник на бедните и онеправданите, на малкия семейния бизнес, на синдикатите и кооперациите.

•           Под ръководството на Нинова многократно бяха погазвани Уставът и основните правила в партията. Един от примерите за това е оставката на Нинова, подадена в края на 2021 г., която умишлено не бе констатирана от Конгреса, което води след себе си тежки уставни и морални последици.

•           С Нинова начело, БСП върви необратимо към идейна, организационна, кадрова, морална и електорална катастрофа, която само ние, делегатите на Конгреса, можем да предотвратим, за да спасим и възродим партията на българските социалисти. В БСП е време за промени и време за единение!

Временното ръководство, което предлагаме да изберем днес се задължава да осъществи промени в партията, да я обедини и мобилизира за достойно представяне на изборите за 49-о народно събрание и за местна власт през 2023 г. и да стартира уставна процедура за избор на нови председател и ръководни органи.

В тази връзка заседанието на 50-ия конгрес на БСП

РЕШИ:

          Предсрочно прекратява мандата на Корнелия Нинова като председател на БСП и избира временно ръководство на БСП.

София, 11 февруари 2023 г.

Делегати на 50-ия конгрес на БСП:

272 подписа

 

А ето по-долу и вторият документ – проекторезолюцията на Платформа „Социализъм XXI век”, която така и не бе раздадена на делегатите на конгреса, въпреки че авторите я бяха внесли по надлежния ред. Георги Пирински, който е част от „Социализъм XXI век” и е главен редактор на списание „Ново време”, обясни, че от Платформата са подели инициатива да изработят и внесат този проект, защото ръководството на БСП не е подготвило и предложило на конгреса такъв политически документ по актуалните конкретни задачи пред партията и държавата.

Тук е редно да се отбележи, че „Социализъм XXI век” е инициатор за провеждането особено в последната година на многобройни идейни дискусии и форуми за мястото на левите идеи и политики в България. Същевременно работи много активно и по приобщаването на по-широк спектър леви хора, групи и формации извън БСП, които да допринесат за изграждане на по-силна и влиятелна левица у нас. Това са все отразени обстойно в „Ново време” дейности и усилия, които би трябвало да са присъщи на БСП и дори да се задействат от ръководството ѝ. Но начело с Нинова то очевидно е увлечено от по-различни акценти.

Та ето я и шкартираната от ниновистите проекторезолюция:

 ПОЛИТИЧЕСКА РЕЗОЛЮЦИЯ НА 50-ИЯ КОНГРЕС НА БСП

София, 11 февруари 2023 година

                   Днес огромното мнозинство от българските граждани ежедневно се сблъскват с тежки социални и хуманни несгоди: непосилните цени на храните и лекарствата, с драстичните неравенства, с трудно достъпното здравеопазване, с несправедливостите на работното място. Спадащата изборна активност през последната година показва, че мнозинството все по-малко разчита на изборите като път за тяхното преодоляване.

Това е присъда за партиите, които се оказват неспособни да осигурят нужното управление с работещ парламент и отговорно правителство. Илюзия са и очакванията за завръщане на голямата част от избирателите към урните на 2 април в резултат на някакви нови завладяващи послания или пък на връщането на хартиената бюлетина.

Този срив в доверието към партии и институции е изключително опасен, защото руши силата на държавата да гарантира живота и достойнството на гражданите, да премахва пазарната спекула, да утвърждава международния авторитет на България.

*

                   През последния период БСП издигна редица важни социални инициативи, сходни с антикризисните мерки на европейско равнище. За четвърти път обаче партията не успя да реализира мандат за съставяне на правителство.

Обществените проучвания сочат, че резултатите за БСП на предстоящите избори на 2 април ще бъдат без съществена промяна, което отново ѝ отрежда незавидното и унизително място на третостепенна сила в следващия парламент. Такъв резултат ще бъде пагубен за представянето на партията на местните избори през октомври.

Възниква реална заплаха за залеза на БСП като разпознаваема политическа сила. Причината е сриналото се доверие към БСП като партия, способна да предложи друго качество политика и управление, открита за равноправно взаимодействие с широк спектър други леви партии, инициативи и граждански формации.

Този срив на доверието се дължи на цял комплекс причини, като непосредствената е цялостната смяна на курса, наложена от К. Нинова:

•           подмяната на социалистическите идейни основи на партията с популизъм, „ляв консерватизъм“ и дилетанщина;

•           превръщането на партията в лидерска в разрез с принципа на демократично единство;

•           погазването на конгресното решение срещу колаборацията „ляво – дясно”, обезличаваща лявото, с участието в правителството Петков;

•           налагането на неизменни, със съмнителни професионални качества водачи на листи с повтарящи се изборни поражения, вместо издигането на алтернативни кандидати с висок обществен авторитет;

•           безпринципното преобръщане на позицията относно начина на гласуване.

За мащабната загуба на позиции на партията в обществото има и далеч по-дълбоки причини. Такива са променящите се социално-класови структури, демографските процеси, антисоциалистическата пропаганда, които пораждат екзистенциалния въпрос, каква социалистическа партия е нужна и адекватна на новите реалности в света и у нас.

*

                  Това обаче не отменя необходимостта от незабавни решителни действия за овладяване на по-нататъшния срив. За целта Конгресът приема следните решения:

1.   Констатира, че в сегашното си състояние БСП не може да започне да възстановява загубеното доверие в обществото и да разширява електоралната си подкрепа.

2.   Възлага на общинските и областни структури да осигурят издигането и утвърждаването като кандидати за извънредните парламентарни избори на социалисти с висок авторитет и доказан професионализъм в местните общности и решително да се противопоставят на натиск от членове на ръководни органи на партията с обещания за кариерно развитие или материални облаги.

3.    В 49-ото Народно събрание БСП да не влиза в споразумения за участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ, като същевременно съдейства за приемането на закони с ясна социална и демократична насоченост.

4.    Констатира прекратяването на мандата на Корнелия Нинова като председател на партията съгласно подадената от нея оставка като акт на поемане на лична отговорност за кризисното състояние на партията. Отменя като вредно за оздравяването на партията решението си за отказ да констатира подадената оставка.

5.     Възлага на Националния съвет незабавно да избере заместник председател на БСП съгласно член 17, ал. 2 на Устава, решен и способен да създаде нова организация за участие в предстоящите национални и местни избори, както и за начало на всеобхватно обновление на партията в изпълнение на настоящата Политическа резолюция, като за целта му оказва пълно съдействие.

                             Георги Пирински, Захари Захариев, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Пламен Младенов, Сергей Станишев, Явор Куюмджиев, Валери Жаблянов, Юрий Асланов, Ваня Добрева, Ана Пиринска, Катя Николова, Румен Петков

10.02.2023 г.

 

От сайта „Барикада“

ttps://baricada.org/2023/02/11/bsp-kongres-ninova-2/

11 февруари 2023

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук