МЮЗЕВИРЛЪЦИ В АЛМА МАТЕР. ФЛЕКСЪТ КАТО АКАДЕМИЧЕН АРГУМЕНТ

0
1703

На 22 декември, в 4 часа и 5 минути след обед, на официалната страница на СУ „Св. Климент Охридски” цъфна срамотната Декларация на Академичния съвет на Университета срещу проф.д-р Дарина Григорова. В 15 реда АС на СУ се орезили „нине, присно и во веки веков”. Не стига това, ами и окъсня за партито на ПП/ДБ, та не можа да апне от „тортата”, тоз кулинарен шедьовър, вдъхновен от укронацистката практика. Язък! За демокрацията загуба велика!

Тъй като обществената памет е кратка, а по празници ленива, напомням пълния текст на този публичен донос, титулуван „декларация”:

По повод получените многобройни протестни писма срещу лансираните тези и идеи в интервю на Дарина Григорова, Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заявява, че се разграничава категорично от изразената от нейна страна позиция.

Считаме, че материали с подобно съдържание нагнетяват допълнително съществуващото в страната обществено напрежение и обслужват интересите на пропагандата, свързана с войната в Украйна. Изразената в интервюто позиция от Дарина Григорова е нейно лично мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разума и академизма.

Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната.”

АС на СУ не казва кое е това страховито, крамолно интервю на проф.д-р Дарина Григорова. Видеонтервюто в две части е от 15 декември пред Pogled.infoПърва част, Втора част/ и има над 160 000 зрители.

Следват няколко въпроса.

Първо. Колко многобройни са тези „многобройни протестни писма”? Кои са техните автори? Кои са тез академични светилници? Тез бдителни граждани, фактчекъри и трудови колективи от иждивенци на НПО? Знае ли АС на СУ, че по същата мерзка схема, с режисирани протестни писма на бдителни граждани, трудови колективи, партийни организации, детски градини и творчески съюзи Трайчо Костов бе обесен през 1949 г.? Помни ли АС на СУ, че по същия мюзевирски тертип през 1987 г. от СУ бяха уволнени проф. Никола Попов, проф. Недялко Белев, проф. Васил Иванов и доц. Николай Василев? Помни ли защо бяха уволнени и изключени от БКП? За критика на властта. Днешните професори и декани през 1987 г. ще да са били в началото на своята научна кариера. Ние не знаем каква е била тяхната позиция тогава. Но виждаме каква е сега. Ако изобщо това е тяхната позиция!

Второ. От какво точно се разграничава АС на СУ? От антинацистката позиция на проф.д-р Дарина Григорова? От българската антифашистка съпротива? От позорния факт, че  българската държава е плащала по 50 000 лв. награда за отрязана партизанска глава? На кого е плащала? На овластените джелати е плащала.

Малка справка: Само за 1943-44 г. по § 36 от бюджета на МВР са раздадени за награди 19 500 000 лв. на армията и 8 350 000 лв. за жандармерията, общо – 28 350 000 лв. В своето изследване проф. Никола Алтънков, който не може да бъде заподозрян в пристрастие към левите идеи, цитира следните данни: за 1943 г. от държавния бюджет на въпросните джелати са изплатени възнаграждения от 24 920 000 лв., а за 1944 г. – 37 950 000 лв. Щото е нямало фашизъм. И за борба с несъществуващите антифашисти.

От какво още се разграничава АС на СУ? От Победата над нацизма? От Червената армия, без която Победата е невъзможна? От неоспоримия исторически факт, че част от Трети украински фронт е Първа българска армия? Че 560 000 български войници и офицери воюват срещу нацизма? Че българските жертви са над 30 000? Че Паметникът на Съветската армия е паметник и на тези 30 000 жертви, и на българите, загинали в антифашистката съпротива, и на над 250 български деца до 17-годишна възраст, погубени от фашистката власт?

И това не са лични позиции. Това са факти. Да не би АС на СУ да страда, че на 9 май 1945 г. над Райхстага се развя червеното знаме, а не някое друго? Ами да страда.

Трето. И след като АС на СУ се разграничава тъй дързостно от историята, от историческата истина и памет, от какво не се разграничава? От какво не се възмущава? От какво не е поне мъничко обезпокоен или стъписан?

Паметникът на Съветската армия бе посечен по най-варварски, касапски начин, захвърлен в калта сред дивашки възторжени крясъци и изплюскан с първобитна наслада на партито на ПП/ДБ. Това е драстично погазване на закона, на действащия двустранен договор между България и Русия, на конвенциите на ЮНЕСКО и ООН, на ежегодните резолюции на Генералната асамблея на ООН срещу реабилитацията на фашизма и нацизма и ревизията на резултатите от ВСВ.

Но това не тревожи академичната съвест на АС на СУ.

Какво още не трогва академичната съвест? Настъплението на неонацизма в Европа и света; оневиняването, възхвалата и героизацията на нацистите и техните съучастници във ВСВ; подкрепата, финансирането и въоръжаването на бандеровския режим в Киев; превръщането на България в съучастник на тези престъпления, на тази „конспирация срещу човечеството”, както пише Гео Милев преди 100 години.

И това не е проблем за АС на СУ.

Но щом не е проблем, значи академичната съвест подкрепя тази „конспирация срещу човечеството”, която очевидно олицетворява „хуманността, разума и академизма” на СУ и укрепва „авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната”. А проф.д-р Дарина Григорова ги руши. Така излиза. И щом според АС поведението на тази рушителка е „недопустимо за университетски преподавател”, то т.нар. декларация на АС трябва да е похвална. АС е заслужил и получил подобаваща похвала от конака. Без съмнение.

Де гиди кириякстефчовци, хаджииванчовци и прочее мудрословеснейши повелители на обраслото в угоднически бурени научно гюбре!

Четвърто. Но все пак нещо тревожи АС на СУ. Нещо го гложди и човърка, та чак му трепери под лъжичката. И това нещо е едно изречение на проф.д-р Дарина Григорова в интервюто пред Поглед.инфо от 15 декември. А именно: „След денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България”.

Ах-ах! Смут ли долавям в академичната душа, страх ли? Ами то си е притеснително някак. И без друго Путин дебне иззад всеки ъгъл.

Споко! АС, барабар с бдителните граждани, трегерите на русофобията, иждивенците на американските НПО, фактчекърите, флексовете и целокупният фашибозук първи ще търчат да посрещат Путин на Орлов мост с китка здравец в ръчичка. Те са флексибилни, което ще рече гъвкави, пластични. Техният морал е тъй гъвкав и пластичен, че светкавично взимат обратния завой и се фрасват челно в своите достопочтени задници.

Пето. В публичния донос на АС на СУ името на проф.д-р Дарина Григорова е споменато два пъти. Без „проф.д-р”. Сякаш става дума за портиера на СУ, за секретарката на ректора или за леля Мара чистачката, при цялото ми уважение към портиера, секретарката и леля Мара!

Академичний съвете, влез в „База данни за научната дейност на СУ „Св. Климент Охридски” и виж раздел „Научните приноси на проф.д-р Дарина Григорова”! Там са изброени над 200 научни публикации, монографии, проекти, изследвания, статии и студии!

Академичний съвете! Флексът не е научен аргумент. Цензурата в угода на някакви овластени мизерабъли и за кефа на чужди интереси – също. Историята е такава, каквато е. Историческата истина не може да бъде нарязана с флекс. Историческата памет не може да бъде заличена. Но може да бъде отровена. Какво недостойно занимание за академичния ум!

И накрая.

Членовете на АС на СУ са 45 души: ректорът; 15 декани на факултети; 21 професори (от които 1 академик и 1 член.кор. на БАН); 7 доценти; 9 главни асистенти; 1 старши преподавател; 1 докторант; 6 студенти и 1 началник отдел. Сборът е повече от 45, тъй като не всички професори са декани и не всички декани са професори.* (виж под линия)

Ние не знаем кога точно е заседавал АС на СУ. Не знаем колко от членовете на АС са участвали. Не знаем кой как е гласувал. Не знаем колко са гласовете „за”, „против” и въздържал се”. Но едно е сигурно – този донос, титулуван „декларация” е покушение срещу науката, срещу академичната съвест и академичната свобода. И срами, и позори Софийския университет. Нашата Алма матер. Моята Алма матер.

–––––––––

*Членове на Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски” според публикацията на официалната страница на Университета:
проф. д-р Георги Вълчев – Ректор
проф. д-р Мира Маркова – Исторически факултет – Декан
гл. ас. д-р Лили Грозданова – Исторически факултет
проф. д.пс.н. Соня Карабельова – Философски факултет – Декан
гл. ас. д-р Димитър Ганев – Философски факултет
проф. д-р Гергана Петкова – Факултет по класически и нови филологии – Декан
проф. дфн Анастас Герджиков – Факултет по класически и нови филологии
проф. дфн Амелия Личева – Факултет по славянски филологии – Декан
гл. ас. д-р Мартин Стефанов – Факултет по славянски филологии
проф. д-р Даниел Вълчев – Юридически факултет – Декан
доц. д-р Юрий Кучев – Юридически факултет
доц. д-р Ваня Божилова – Факултет по педагогика – Декан
доц. д-р Силвия Цветанска – Факултет по педагогика
проф. дпн Милен Замфиров – Факултет по науки за образованието и изкуствата – декан
гл. ас. д-р Десислава Тилева – Факултет по науки за образованието и изкуствата
проф. д-р Веселина Вълканова – Факултет по журналистика и масова комуникация – Декан
проф. д-р Ефрем Каранфилов – Факултет по журналистика и масова комуникация
доц. д-р Ивайло Найденов – Богословски факултет – Декан
проф. д-р Павел Павлов – Богословски факултет
доц. д-р Атанас Георгиев – Стопански факултет – Декан
гл. ас. д-р Илия Атанасов – Стопански факултет
проф. д-р Мая Стоянова – Факултет по математика и информатика – Декан
гл. ас. д-р Яна Алексиева – Нинова Факултет по математика и информатика
проф. дфзн Георги Райновски – Физически факултет – Декан
акад. проф. дфзн Николай Витанов – Физически факултет
проф. д-р Анела Иванова – Факултет по химия и фармация – Декан
чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов – Факултет по химия и фармация
проф. д-р Стоян Шишков – Биологически факултет – Декан
доц. д-р Любен Загорчев – Биологически факултет
проф. д-р Климент Найденов – Геолого-географски факултет – Декан
гл. ас. д-р Надежда Жечкова – Геолого-географски факултет
проф. д-р Геновева Златева – Медицински факултет
доц. д-р Десислава Лазарова – Медицински факултет
проф. д-р Светлозара Халачева – Департамент за езиково обучение
Ст. преп. д-р Росен Стоичков – Департамент за езиково обучение
гл. ас. д-р Симеон Хинковски – Факултет по класически и нови филологии
гл. ас. д-р Николай Стайков – Департамент по спорт
Тина Иванова – студент, Факултет по славянски филологии
Кристиан Иванов – студент, Факултет по математика и информатика
Радослав Христов – студент, Юридически факултет
Ива Иванова – студент, Исторически факултет
Александър Москов – студент, Исторически факултет
Микаела Станчева – докторант, Биологически факултет
Петър Желев – студент, Факултет по журналистика и масова комуникация
Албена Григорова – Началник отдел „Образователни дейности“

 

27.12.2023 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук