ПОХОД „БЪЛГАРИЯ – ЗОНА НА МИРА!“ Събиране на подписи за референдум: „БЪЛГАРИЯ ЗА МИР И СУВЕРЕНИТЕТ!“

0
1266

На 23 април 2023 г., неделя, в 36 града в страната и чужбина (сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Прага, Осло, Торонто и др.) се проведе „Граждански поход за мир и неутралитет“ под надслов „БЪЛГАРИЯ – ЗОНА НА МИРА!“. В деня на похода във всички тези градове и на още много места в цялата страна и чужбина започна и събирането на подписи за национален референдум „БЪЛГАРИЯ ЗА МИР И СУВЕРЕНИТЕТ“.

ПОХОДЪТ ЗА МИР се проведе за пети пореден път. Негов организатор бе Инициативен комитет от изявени личности и представители на  граждански организации като Български национален съвет за мир, „Свободна и мирна България“, НС „Свети Георги Победоносец“, Обединение 29 и БРОД – Българският род обединен за децата и др. От комитета се обърнаха към всички граждани, медии и заинтересовани лица с молба да подкрепят каузата, да се включат в шествието и да се подпишат в подписката за свикване на национален референдум. Този призив бе подкрепен от много политически партии и коалиции, сред които БСП и Левицата!, които поканиха своите членове и симпатизанти да се включат в похода като се съобразят с това, че инициативата е изцяло гражданска и „партийни символи и чужди знамена, освен българското, няма да бъдат толерирани“.

С РЕФЕРЕНДУМА ЗА МИР И СУВЕРЕНИТЕТ според доц. Григор Сарийски, един от неговите инициатори, се дава възможност на българския народ да направи една преломна стъпка: да може да изразява свободната си воля, дори когато тя противоречи на действията на политическата върхушка. Целта е оттук нататък всички важни въпроси в държавата да бъдат решавани задължително пряко от народа. Това не е нищо повече от връщане към конституционно установения ред, който гласи политическите партии да следват и да съдействат за формиране и изразяване волята на народа, а не да решават вместо него.

Основните искания  са за неутралитет на България във войната между Русия и Украйна, за това страната ни да не изпраща оръжие на Киев, както и за това на наша територия при конфликт да няма чужди военни формирования. „Да кажем, че България трябва да бъде зона на мира и брод за мир.“, заяви проф. Нако Стефанов, председател на Българския национален съвет за мир. Според  икономиста доц. Григор Сарийски целта е „ … на първо място да предотвратим навлизането на България, вкарването ѝ като страна в един конфликт, в който тя няма място, няма участие, и на второ място – да направим така, че референдумите най-после да бъдат превърнати в едни работещи инструменти. Затова призовавам всички – включете се в тази подписка. Нека българският народ да изрази позицията си по този конфликт и нека решенията, които взима парламента, да бъдат съобразени с волята на българите.“

„България трябва да остане неутрална в този конфликт, тя няма място в него. … Този конфликт трябва да приключи, а това няма как да стане, докато се вкарват в него нови и нова сили“, каза още пред БНР доц. Сарийски.  Според него парите са на страната на тази 1/3 от световното население, което подкрепя Запада, затова медийният и експертният консенсус са на тази страна „и изглежда така, като че ли целият свят е обединен срещу Русия“. Той поясни, че въпросът за референдума е сложен и затова е разбит на три подвъпроса: „Дали България трябва да остане неутрална? Дали разполагането на военни части в България трябва да бъде под българско командване? Третият е, че изпращането на българска жива сила зад граница трябва да става само след национално допитване“.  По думите на Сарийски „Механизмът за провеждане на национални допитвания е изключително тежък и сложен. Нашият стремеж е да бъде намален броят подписи, при които да бъде задължено Народното събрание да организира национално допитване по определен въпрос, от 400 хиляди на 100 хиляди“, обясни още той. С този референдум българският народ получава възможност да предпази децата си от война, да запази живота, наследството, бъдещето си.

В София старт на събитието беше даден от Националния дворец на културата. С възгласи: „Да живее България!“ участниците в петия поред Поход за мир и неутралитет под надслов: „България зона на мира“ започнаха да се събират още преди 14:00 часа.  Преди шествието да тръгне по централните софийски улици организаторите събираха подписи от гражданите за организиране на референдум за мир и суверенитет. Оратори заявиха пред участниците: „Желаете ли тази земя да бъде рай и това да бъде решавано от българския народ. Нека подпишем тази подписка и нека покажем на тези, които се мислят за вездесъщи, че не те, а ние управляваме нашата България“. „Всеки един от вас не е просто присъстващ или участник в поход за мир. Всеки един от вас в момента е боец,  воювайки с подписа, с гласа и с химикала днес, да не воюва с автомата, гаубицата и манерката утре“. Шествието премина по бул. „Витоша“ към

президентството, сградата на Народното събрание, БНТ и Орлов мост. Пред БНТ беше поискана оставката на нейния генерален директор Емил Кошлуков. Според протестиращите БНТ не изпълнява  обществените си задължения по закон, като тя не е отразила техните протести през март. Прочетоха и писмо, което са изпратили до ръководството на телевизията във връзка с това и поискаха в парламента да бъде извикан директорът на БНТ. Към 18:00 трафикът в центъра на София беше затруднен в района на бул. „Цар Освободител“  в пространството между Орлов мост и улица „Раковски“. Планирано беше шествието да приключи около 20:00 часа пред сградата на парламента. Репортер на БНР свидетелства, че след митинга пред сградата на БНТ на столичната улица „Сан Стефано“, походът за мир вече приключва.

Варненци участваха в подписка за организиране на Национален референдум за мир и суверенитет с шест въпроса по време на Похода за мир, свикан до сградата на общината в морската столица. Подписката   има за цел да тества отношението на българите в цялата страна, по отношение на войната в Украйна и участието по какъвто и да е начин на страната ни в конфликта. Организаторите искат неутралитет на България по отношение на войната, което да съхрани независимостта ни. Хората носеха национални знамена и плакати с призиви за мир. Милен Събев, който е един от организаторите на Похода за мир, обясни мотивите за събирането на подписи за свикване на референдум за мир и суверенитет: „Българските граждани не искат да участват в чужди войни. Ние не участваме, но нас ни карат по някакъв начин да даряваме оръжие… НАТО не е обявила война на Русия, нито Русия е обявила на НАТО, така че ние нямаме никакво отношение с трети войни“.

И граждани на Бургас се включиха в националния „Поход за мир“. Те се събраха на пл. „Атанас Сиреков“ и призоваха страната ни да запази военен неутралитет спрямо конфликта в Украйна.  Участниците носиха плакати – „Не на войната, да на мира“ „Само народът има право да решава! Който иска война да заминава! Прав им път!“, „Нямаме мъже и синове за убиване в чужда война и няма да позволим да ни въвлекат в касапница“, „България е зона на мира“ и др.

С призив за мир и военен неутралитет на България граждани на Габрово потвърдиха с подписите си искането за произвеждане на национален референдум. За ненамеса на България във военния конфликт между Русия и Украйна и провеждане на национален референдум за мир и суверенитет призоваваха събралите се на централния площад „Възраждане“. Под разветите български знамена те споделиха тревогата си: „Повечето хора не се замислят, че войната е на прага ни“; „Да не влизаме във война, която не е наша. Очевидно е, че нещата са в тази посока, което и да е правителство сега – дали ще е служебно, или избрано от парламента…то си има определени задачи, които ще изпълни, с или без нас. Затова ние сме тук, за да кажем какво искаме. Защото в парламента няма кой да го каже“. Тези хора, които сме ходили в казарма, в най-скоро време ще ни привикат под един или друг под предлог. И никой нищо не знае“, казаха габровци. Един от мъжете, получил повиквателна да се яви за военен отчет, коментира, че откакто е излязъл от казармата, вече 25 години никой не го е търсил, затова сега свързва инициативата на военните с конфликта в Украйна.

Стотина излязоха на кюстендилския пл. „Велбъжд“ в подкрепа на „Общобългарския поход за мир и неутралитет“. На митинг на площада те изразиха категоричното си искане България да е извън всякакво участие във военни конфликти, да спазва последователен неутралитет: „Не желаем България да бъде включвана във военни конфликти по какъвто и да е начин – било то с жива сила, или с оръжие, което преминавайки от нашата държава към друга, ние ставаме съучастници в тази война, братоубийствена война. Ние искаме мир.“, каза една от участничките в демонстрацията пред микрофона на БНР. Някои от демонстрантите бяха дошли със своите деца: „Да възпитаме в децата си гражданско самосъзнание, да разберат, че тяхната съдба зависи изцяло от  тях, да разберат, че ние не сме малка държава, че ние не сме бедни, че ние не сме беззащитни и че не е задължително да зависим от някой голям. България е най-старата държава в Европа, мястото ни винаги е било и ще бъде в Европа. България не е бедна държава, тя е ограбена държава! “

Следващият такъв поход за мир ще бъде на 21 май.

 

Текстът е подготвен въз основа на материали на БТА, БНР, сайта Поглед.инфо, други „печатни медии и социалните мрежи. Снимките са от интернет публикации на БНР, Дир.бг, Николай Белалов и др.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук