ГОЛЯМАТА ПРОМЯНА. ОТ РАЗРУШЕН СВЯТ КЪМ УСТОЙЧИВО БЛАГОПОЛУЧИЕ!

0
429

Ираче Гарсия Перес
председател на Групата S&D в Европейския парламент

Представете си общество, което дава приоритет на благосъстоянието на хората, където политиката и политиките се ръководят от модел на устойчиво и включващо общество. Представете си общество, в което икономическият растеж не е единствената мярка за успех. Прогресивното общество, в което вярваме, не е утопия. То е възможно и изключително важно, за да гарантираме устойчив начин на живот, и едновременно възможно и от съществено значение. Амбицията ни обаче изисква Голяма трансформация. Все повече хора споделят нашите колективни стремежи. Все повече граждани осъзнават, че капитализмът е несправедлива и нехуманна икономическа парадигма. Все повече граждани разбират, че фиксирането в икономическия растеж изтощава нашата планета, разширява пропастта между богати и бедни и подкопава нашите социални модели. Днес нашите стремежи са вече широко признати на най-високо политическо ниво в Европа. Държавните и правителствените ръководители на ЕС заключиха на неотдавнашна среща на върха в Порто по социални въпроси, че икономическият растеж е безсмислен, ако не води до подобряване на живота на хората.

Хората и техните проблеми трябва да бъдат в основата на публичната политика. Вместо да се обърне внимание на системните недостатъци на настоящия модел, фокусът беше поставен върху това да накара гражданите да повярват, че единственият път е през политики, насочени към БВП и фискални икономии. Ето как строгите икономии бяха наложени и представени в ЕС като абсолютно безалтернативни. Строгите икономии се провалиха и пандемията най-жестоко разкри до какво води липсата на инвестиции в ключови обществени услуги, особено здравеопазване и научни изследвания. Сега е моментът да погледнем отвъд БВП. Трябва да сложим край на човешкото страдание и унищожаването на околната среда, които стоят зад днешните макроикономически модели, и да отхвърлим прекомерния фокус върху икономическата печалба.

Живеем в необикновени времена и бъдещите поколения ще ни съдят по усилията ни да излезем по-силни от тази пандемия и да помогнем на най-нуждаещите се. Въпреки бавната реакция в началото, кризата ни събуди. По всичко личи, че европейските лидери са научили уроците от миналото. COVID-19 се отрази на живота ни по безпрецедентен начин – социално, икономически и културно. Пандемията изостри съществуващите неравенства в почти всички сектори на обществото. Бъдещето след пандемията не може да се основава на подход „продължаваме постарому“.  Изисква се радикално преразглеждане на обществото и на икономиката. Устойчивото благосъстояние, от което екологичният, здравният и социалният напредък и равенството между половете са неразделна част, трябва да бъде в основата на нашия подход за формиране на бъдещето.

Гражданите очакват политиците да предоставят нови и конкретни отговори. Гражданите настояват за нов европейски социален договор. За да отговорим на тези очаквания, ние решихме да подновим работата на Progressive Society и да предложим цялостна и хоризонтална перспектива на нашите идеи, която да ръководи политическите действия в бъдеще. Това не е просто философско или интелектуално упражнение. Групата на социалистите и демократите ще работи за истинска промяна. Правили сме го преди и ще го направим отново. Повече от половината от 110-те препоръки в последния доклад на Прогресивно общество са в текущата работна програма на ЕК, включително Европейската зелена сделка, план за действие за прилагането на Европейския стълб на социалните права и реформа на „Европейския семестър“, основана на целите на ООН за устойчиво развитие. Оставихме и ясен отпечатък в европейския дневен ред с исторически успехи като следващо поколение ЕС. Сега фокусът ни е върху социално-икономическо възстановяване, което да не остави никого зад борда. Въпреки това, предвид мащаба на предстоящите предизвикателства, трябва да направим повече.

Голямата промяна е резултат от забележителната работа на Независимата комисия за устойчиво равенство (CIED), съвместно председателствана от Пол Нируп Расмусен и Тереза ​​Рибера Родригес. Голямата промяна гарантира, че ще сме подготвени да се изправим пред предизвикателствата на времето, като изработим нов набор от перспективни, амбициозни и реалистични предложения за политика. Това е нашата обща визия за прогресивно общество, визия, при която постигането на въглеродна неутралност и устойчиво равенство до 2050 г. са в основата на нашата стратегия.

Групата на социалистите и демократите вече промени процеса по вземане на решения, като го направихме по-приобщаващ и равнопоставен. Ние интегрираме нови идеи и ги конкретизираме чрез политически действия. Ще продължим да работим в тази посока, за да изпълним нашата мисия, защото знаем какво искаме и как да го постигнем. От сега до 2024 г., а и след това, е време да започнем Голямата трансформация към едно по-добро бъдеще.

Ерик Андриу
заместник-председател на Групата S&D в Европейския парламент

Коронакризата потвърждава, че здравните и екологичните извънредни ситуации са по-тясно свързани, отколкото сме си представяли. Пандемията има все по-разрушителни ефекти върху икономиката и сближаването на нашите общества. Все още е трудно да се предскаже мащабът на тези дългосрочни ефекти, но до голяма степен ще зависи от политическите избори, които правим днес. Следователно пандемията и нейното социално и икономическо въздействие допринасят за неотложността да се създаде алтернативен начин на развитие както в Европа, така и глобално.

Настоящата криза разкрива границите и противоречията на нашите общества и на доминиращата социално-икономическа система. В един глобализиран свят, който се оформя от все по-концентрирани икономически интереси, свръхконцентрация на богатство, упадък на ролята на правителствата и нарастващи неолиберални политики, оказват унищожително влияние върху околната среда и климата.

Предпоставката за алтернативно развитие е цялостен политически дневен ред, способен да се справи и да преодолее цялата сложност на системните и взаимосвързани кризи, пред които сме изправени. Водещи световни климатолози са все по-загрижени, че глобалното затопляне ще достигне нива, безпрецедентни в историята на природните системи на Земята и което може да доведе до общо, ако не и необратимо бедствие, ако не бъдат взети спешно мерки. Вече е ясно и че климатът и екологичната криза ще предизвикат цяла поредица от нови източници на социална несправедливост. Ако не се заемем с разрастването на тези несправедливости, неравенствата ще се задълбочават и ще влошат социалната криза и ще продължим да се въртим в един безкраен порочен кръг.

Не можем да сложим край на бедността и да изградим по-справедливо общество, ако оставим планетата на милостта на експлоатацията, нито ще можем да поставим под контрол изменението на климата и загубата на биологично разнообразие, без да се преборим със социалната несправедливост.

Най-важното послание на този политически доклад е, че прогресивните сили трябва да изградят нов съюз между екологичния и социалния прогрес. Борбата за опазване на околната среда и борбата за по-справедливо общество са част от една и съща битка.

С този втори доклад за Прогресивно общество ICSE предлага нов път за устойчиво развитие, включващ широк спектър от иновативни политически предложения. Това ще помогне за изграждането на наистина прогресивна цялостна стратегия за справяне с извънредните ситуации на климата и биоразнообразието, като същевременно се изгради по-силно общество, основано на социална справедливост и солидарност.

Този доклад е амбициозна пътна карта, способна да вдъхнови и подкрепи нашата визия за европейски проект за бъдещето, но не спираме дотук. Той има и глобален обхват, защото за Европа ще бъде също толкова важно да отстоява своите амбиции и да стане основен глобален играч в областта на устойчивото благосъстояние. Като социалисти и социалдемократи, нашето политическо семейство винаги се е борило за по-егалитарно, по-справедливо и по-устойчиво общество. Ние повече от всякога сме решени да изградим общество, което работи за всички. Ние сме ангажирани да свържем отново ЕС с благосъстоянието на неговите граждани. Убедени сме, че днес това е възможно повече от всякога, ако сме единни и действаме на всички фронтове.

Това не е лека задача, но като прогресисти не можем да си позволим да се провалим. Голямата промяна е пред нас и ние ще се погрижим тя да е отворен път за всички, а не само за малцина привилегировани. Общият интерес винаги трябва да надделява над индивидуалните интереси.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук