КАТУНИЦА. ГОРЕЩ КАРТОФ ЗА ИЗБОРНА УПОТРЕБА

0
202

Христо Христов е роден на 3 август 1956 година в Елхово. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, работил е последователно във вестниците „Марица—изток“, „Септември“, „Днес“, „Домино“, „Континент“, „Стандарт“, „Земя“, „Сега“, „Дума“, „Република“, „Пари“ и „Новината“. В момента работи във вест­ник „Дума“. Автор на документално-публицистичната книга „Стъпала към хоризонта“ и сборника „Рогати работи — бивалици от настоящето“. Член на СБЖ.

Името  на пловдивското село Катуница  за броени минути обиколи световните информационни агенции и се превърна в нарицателно за епицентър на нов междуетнически конфликт в сърцето на Балканския полуостров.

Случи се през нощта на 23 септември, когато микробус, превозващ близки на живеещия тук от десетилетия с многолюдната си фамилия циганин Кирил Рашков (Цар Киро), прегазва 19-годишен българин.

Последва взрив от недоволство: обсада на няколко масивни къщи (притежание на Рашкови); намеса на тежко въоръжени полицейски части; палежи, още една смърт (на включил се в гражданския метеж 16-годишен тийнейджър с болно сърце)…

За по-малко от седмица протестите заливат на практика цяла България, като от един криминален (според официалните изявления!) инцидент се стига до яростни скандирания по площадите на областните градове: „Циганите на сапун!“ и „Турците под ножа!“

Междувременно призваният по закон да овладява подобни ситуации министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е в отпуск от ведомството заради ангажиментите си като председател на предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ.

На практика случката в Катуница се оказва в „окото“ на урагана „Избори 2011“, които трябва да решат кой през следващите 5 години ще бъде държавен глава и кой/кои ще бъде в темелите на т.нар. пряка демокрация по места.

Всъщност изборният процес е стартирал месеци по-рано (основните играчи на кандидатпрезидентската  писта вече са изтъркали по чифт шпайкове във вихрени обиколки, а колегите им по места за кметове и общински съветници същият септемврийски ден с вълнение са гледали как първата порция шарени плакати с ликовете им вече е разлепена по тарабите), но законът е категоричен, от 23 септември започва да тече едномесечният срок за агитации.

Прелет над основните заглавия във водещите интернет агенции в следващите часове описва апокалиптична картина на ставащото край Пловдив: Вещаят гражданска война заради случващото се в Катуница“, „Бунт в село Катуница“, „Война в Катуница“, „Хиляди рокери щурмуваха Катуница“, „Катуница се взриви. Какво предстои?“, „Запалиха къщи на цар Киро в Катуница, готви се вендета“, „Бултрасите искат смърт за убийците в Катуница“, „Полицията изпуснала ситуацията в Катуница според премиера Борисов…“, „Катуница-отчаянието на един народ!“.

Едва два дни по-късно държавният глава и премиерът намират за необходимо да се произнесат по случващото се. Срещата очи в очи идва след  близо година студена война помежду им и спорадично хвърляни и от двете институции съчки в огъня на неприязънта.

Уж еднаквото им в случая мнение, че станалото и ставащото насред Тракия не може и не бива да се превръща в основание за разрастване на протестите, както и да е повод за промяна на съществуващия модел на етническа толерантност, далеч не кореспондира с последвалите събития.

Почти седмица от времето за предизборна агитация е погълнато от протести и последващи коментари на издигнатите по площадите лозунги за мъст. В същото време от щабовете на кандидатпрезидентските двойки панически опитват да  впишат работодателите си в новата картина.

В ранния следобед на 24 септември чрез БТА пръв от претендентите Волен Сидеров („Атака“) изстрелва искане за оставка на Тодор Чонов, комисар и директор на ОД на МВР-Пловдив, като добавя: Ако Цветанов не уволни незабавно комисар Чонов, ще докаже, че също отваря чадър над циганската престъпност, така както и над ислямската!“

На 26 септември избраникът на управляващите от ГЕРБ Росен Плевнелиев обяснява пред агенция „Фокус“: Категорично сме против случаят в Катуница да бъде използван за политически цели. Възникналият конфликт, при който се стигна до човешки жертви, не е в резултат на междуетнически проблеми между българи и роми, а е криминален акт. Не трябва да позволяваме българските граждани да уреждат възникнали между тях конфликти по този начин. Държавните институции са тези, които са задължени да предприемат мерки за недопускане на ескалация на напрежението в Катуница и опитите случаят да бъде превърнат в междуетнически конфликт.“

Ден по-рано кандидатът на БСП Ивайло Калфин вече е заявил: „Събитията в село Катуница показват грозната реалност, в която живеят българите. Полицията и правораздавателните институции не работят, хората нямат защита, няма никаква политическа воля за налагане на законност и ред. Вместо това гражданите се опитват да решават проблемите си чрез саморазправа…“  и настоява министърът на вътрешните работи Цветанов да се яви пред парламента, за да обясни какво всъщност правят подчинените му структури.

В общия хор се включва и независимата Меглена Кунева: В България не знаеш защо един е богат, друг беден. Ако бях държавен глава, щях да свикам Консултативния съвет по национална сигурност. Случващото се в Катуница е ясен знак, че това не се търпи…“

Човекът на РЗС Атанас Семов тръгва в персонална атака и пред сутрешния блок на БНТ обвинява Цветан Цветанов, че събитията в Катуница са в резултат на организирана под негова диктовка акция срещу цигански босове с цел осигуряване на гласове в подкрепа на ГЕРБ.

Някъде в миманса позагубилата глас и известност певица Камелия Тодорова, кандидат за вицепрезидент, също се включва в хора с мелодраматичното признание, че пеещата за кампанията £ Софи Маринова, по-известна като Ромския славей, си наела „бодигард заради случилото се в Катуница“. Нищо не казва дали това не е сторил и другият „славей“ Азис.

Спирам дотук с цитатите и продължавам прелета над събития­та през периода:

– провежда се Консултативен съвет при президента, посветен на събитията от 23 септември;

– парламентът излиза в предизборна ваканция;

– в София заседава ръководството на ЕНП, представено като гостуване на председателя на ЕК Жозе Барозу и еврокомисари;

– бензинът поскъпва (за пореден път);

– поскъпват зеленчуците (обясняват го с есента);

– лидерът на ДПС Ахмед Доган говори на турски пред избиратели в Северна България (местната ОбИК не събрала кворум, за да реши дали да го глоби!);

– реч на турски произнася отцепилият се от ДПС Касим Дал;

– арестуват по Черноморието половин дузина мъже по обвинение в купуване на гласове;

– парламентът се свиква на извънредно заседание за препитване на неколцина министри по искане на Коалиция за България;

– премиерът Борисов подминава заседанието, имал по-важна работа;

– финансовият министър Симеон Дянков приплъзва новината, че през следващата 2012 г. няма да има пари за повишение на заплатите и пенсиите;

– председателката на Народното събрание Цецка Цачева била спокойна за параметрите на новия бюджет;

– край Стара Загора Бойко Борисов гръмко се провиква: „Хвалят ни от ЕС, че сме остров на стабилността, време е някои в България да го чуят!“, а министър Томислав Дончев почти заговорнически подава пас с думите: През следващия програмен период 20 на сто от средствата, които ще получим, ще бъдат за социалната сфера.“

– Във Видин, където общината от два месеца е във фактически фалит, министърът на просветата проф. Сергей Игнатов обещава градът да си има… университет.

– Пътем спортният министър Свилен Нейков плисва менче на нова спортна площадка, изградена за нуждите на… глухите.

– От холдинг БДЖ обявяват, че продават дружеството си „БДЖ Товарни превози“. Само така можели да получат кредит от Световната банка. В медиите се появява списък на влаковите дестинации, които предстои да бъдат закрити. Министър Ивайло Московски като същи Матросов застава пред микрофонните цеви: Спокойно, внимателно преценяваме как за в бъдеще ще извозваме пътниците!“ И сам се извозва с правителствения хеликоптер в неизвестна посока.

18 октомври. Над 100 жители на Катуница са излезли на протест със запалени свещи. За да напомнят, че са изминали 25 дни от убийството на 19-годишния Ангел и смъртта на 16-годишния Павел, а все още няма произнесени присъди… Ех, тази Катуница, тази Катуница…

Пак оттам успокояват ловците: като компенсация на забраната за отстрел в дните на изборите (23 октомври) и балотажа (30 октомври)  от Министерството на земеделието и храните разрешавали дружинките да стрелят по глигани чак до края на януари.

Както се казва: „На слука!“.

 

П.П.

За любителите на подробности, ровейки се из „Уикипедия“, открих, че Катуница е родно място на футболиста Васил Драголов, народната певица Елена Чаушова, ръководителите на оркестрите „Хебър“ и „Канарите“ Добри Вълчев и Атанас Стоев, на депутата хирург доц. Васил Паница, художника-плакатист Костадин Отонов и на журналиста-публицист Димитри Иванов .

Не е ли странно, че никой от пишещите и говорещите не се сети да потърси някоя от тези личности с въпрос за сагата там?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук