АФЕРАТА „ПЕГАС“ ПОКАЗА ЛИПСАТА НА ГАРАНЦИЯ ЗА СВОБОДИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ

0
327

„Борбата с тероризма стана претекст за пробив в демокрациите ни. Сочим с пръст другите, но приехме безропотно екстрадицията на Джулиан Асанж.“

„Софтуерът „Пегас“ е рожба на компромисите, които натрупахме през последните двадесет години. Приехме, че сигурността изисква жертви. Борбата с тероризма стана претекст за проникването в личния живот на неудобни журналисти, правозащитници и политици.“

Това заяви в свое изказване по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В рамките на сесията евродепутатите проведоха дебат на тема „Използване на софтуера „Пегас“ (Pegasus) от държавите членки на ЕС срещу физически лица, включително членове на ЕП, и нарушаване на основните права“.

В изказването си евродепутатът заяви: „Приехме, че това, за което заклеймяваме другите, не важи за нас. Гласуваме десетки декларации срещу погазването на свободата на словото по света, но приемаме безропотно екстрадицията на Джулиан Асанж, който развенча претенциите ни за непорочност. А тъкмо антиконформисти като Асанж са на прицела на „Пегас“.

По думите на Христов, все повече съдим за личността като сбор от данни, с което отричаме правото на човек да има своите колебания, съмнения, грешки и изкупления.

„Аферата “Пегас“ показа липсата на механизъм, който да гарантира свободите на нашите граждани. Затова  приветствам анкетната комисия на Европарламента, която да установи кои правителства са в нарушение на правото на Съюза“, каза още евродепутатът.

През март Европейският парламент създаде анкетна комисия за разследване на използването на „Пегас“ и еквивалентен шпионски софтуер. Иво Христов бе избран за неин пълноправен член.

Страсбург, 4 май 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук