БРАЗИЛИЯ ПРИВЕТСТВА ЛУЛА С ТРЕТИЯ МУ ПРЕЗИДЕНТСКИ МАНДАТ И СЕ СБОГУВА С ПЕЛЕ

Коя бе жената, положила президентската лента на първия държавен глава в бразилската история, който поема трети мандат? Какви бяха първите разпоредби на новата власт? Само скръбта по Краля на футбола ли може да обедини разделената от досегашното управление на ултрадесния Болсонаро страна?

0
623

В рамките на два дни Бразилия преживя две контрастни исторически събития. На 1 януари със зрелищна церемония встъпи в длъжност новоизбраният президент Инасио Лула да Силва, който става първият държавен глава на латиноамериканския гигант с трети управленски мандат. А на 2 януари бразилците започнаха изпращането в последния му път на легендарния Крал на футбола Пеле, който почина от рак на 29 декември.

 

Над 300 000 души се събраха на церемонията на открито в столицата Бразилия в първия ден на новата 2023-та, на която Лула се просълзи и която стана най-емоционалният момент от инаугурацията му, превръщайки я във всенародно тържество.

Човешко множество приветства в центъра на столицата Бразилия встъпването в длъжност на Лула да Силва. Снимка: resumenlatinoamericano.org

Официалната му клетва се състоя преди това в Националния конгрес, където Лула пристигна по утвърдена традиция в открита лимузина заедно с вицето си Жералдо Алкмин – и двамата придружени от съпругите си. Заклеването бе предшествано от минута мълчание в памет на непрежалимия бразилски кумир Пеле. След клетвата новият президент произнесе и програмна реч за предстоящото си управление, на която ще се спрем по-подробно по-надолу.

Около 300 000 души се ступаха в правителствения квартал в бразилската столица за поемането на президентската власт от Лула да Силва. Снимка: resumenlatinoamericano.org

Президентската лента не бе положена на раменете на Лула от досегашния ултрадесен държавен глава Жаир Болсонаро, както е по конституция. Болсонаро, с когото изпитват взаимна непоносимост и който и досега не е признал поражението си в президентските избори през октомври м. г., предпочете да замине за САЩ и изобщо да не участва в предаването на властта.

Ето защо, след като се закле и държа речта си пред депутатите и сенаторите, Лула излезе пред човешкото множество, заляло правителствения квартал в Бразилия, придвижи се до президентския дворец „Планалто” по съседство и се изкачи по стълбите към откритата тераса на двореца, придружен от група граждани, представляващи разнообразието на бразилското население. В нея бяха включени лица от различни раси, възрасти, полове, общности и социални слоеве – например, чернокожо момченце, жени, хора с увреждания, както и известният лидер на амазонските народи Раони Метуктире в традиционната му премяна. С Лула беше дори и кучето му.

Лула се изкачи по стъпалата към терасата на президентския дворец в пъстра компания, символизираща многообразието на бразилския народ. Снимка: Рикардо Стукерт

Цялата пъстра компания се подреди с лице към човешкото море пред двореца и тогава настъпи кулминационният момент с полагането на президентската лента. Това трябваше да стори някой от придружаващата група като представител на народа, но дори самият Лула не знаеше кой именно ще бъде това.

В крайна сметка задачата изпълни 33-годишната чернокожа лидерка на CENTCOOP, столичния кооператив на „рециклаторите” (хора, които събират картони, кашони и други подлежащи на рециклиране отпадъци) Алине Соуза. Тя разказа по-късно на кореспондент на аржентинската информационна агенция Telam как се изненадал и просълзил Лула, когато тя му положила лентата, и колко силно вълнение изпитала самата тя от оказаната ѝ чест, че е избрана измежду 215 милиона бразилци.

33-годишната Алине Соуза като представител на народа положи президентската лента на Лула. Снимка: telam.com.ar

Това беше и най-емоционалният момент от церемонията, която отекна после в безброй публикации из социалните мрежи, изпълнени с гордост и радост, че човещината и чувството за общност между всички хора, съставляващи огромната и пъстра Бразилия, се завръща на мястото на конфронтацията и озлоблението, доминирали последните четири години под властта на Болсонаро.

Лула е първият в историята на Бразилия прзидент застанал начело на държавата за трети път

Не всичко все пак беше тъй безоблачно. Полицията, която усърдно претърсваше всеки влизащ в правителствения квартал, за да присъства на церемонията, задържа 31-годишен мъж, опитал се да се вмъкне с експлозив и нож.

И все пак акцентът на деня бе духът на обновление и надежда, с който бе пропита и речта на Лула пред Конгреса. Изслушаха я и официалните представителите на над 50 държави, присъствали на встъпването му в длъжност, включително 17 президенти и премиери. Сред тях бяха германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, испанският крал Фелипе Шести, президентите на Аржентина – Алберто Фернандес, на Боливия – Луис Арсе, на Колумбия – Густаво Петро, на Парагвай – Марио Абдо, на Португалия – Марсело Ребело де Соуза, на Уругвай – Луис Лакайе Поу, на Чили – Габриел Борич и др.

В речта си Лула обяви край на ултрадесния авторитаризъм, като изтъкна: „Великата конструкция от права, суверенитет и напредък, съградена от нашата нация, беше систематично рушена през последните години. Ще насочим всичките си усилия към възстановяването ѝ”. Той се зарече също да възроди „Бразилия за всички” и разкритикува използването на обществени ресурси в изборни процеси, имайки предвид Болсонаро.

Лула положи президентската си клетва пред общо заседание на двете камари на Националния конгрес. Снимка: resumenlatinoamericano.org

„Ако сме тук, това е благодарение на политическото съзнание на бразилското общество и на демократичния фронт, който сформирахме. Демокрацията е голямата победителка, която надмогна най-мощната виждана досега мобилизация на обществени и частни ресурси, която ни се противопостави. Имаше и изпълнени с най-голямо насилие заплахи срещу свободата на избора,” каза Лула. И добави: „На омразата отговаряме с любов”. На лъжата – с истина. На терора и насилието – със закона и най-строгите му мерки”.

Също така Лула посочи, че още първите му действия като президент ще са да подпише такива укази и разпоредби, които да позволят реорганизация на властовите структури така, че „правителството да може да функционира по рационален, републикански и демократичен начин”.

Относно икономическото развитие Лула обяви, че „Бразилия може и трябва да бъде в авангарда на световната икономика”. Той определи като приоритетна мисия на своето управление в държавата да се осъществи дигитализация, а бразилската индустрия „да премине в XXI век” с политика, подкрепяща иновациите, стимулираща публично-частното коопериране и и засилваща ролята на науката”.

Лула се зарече също, че ще върне страната към регионалната интеграция в рамките на Меркосур  ще съживи участието ѝ в Съюза на южноамериканските нации (Унасур) и „в други суверенни инициативи”. Изтъкна още, че ще засили кооперирането на Бразилия в групата БРИКС, в която членуват и Китай, Индия, Русия, Южна Африка, а освен това ще активизира връзките с Африка и с развиващия се свят, без да подценява традиционните отношения с ЕС и със САЩ.

Лула увери, че ще фокусира специално внимание върху опазването на околната среда, ще вземе мерки срещу обезлесяването на Амазония, ще закриля коренните народи. „Не можем да допуснем Амазония да е земя без закони, няма да толерираме съсипването на околната среда, което донесе толкова зло на страната ни,” заяви в словото си президентът.

Правителството на Лула ще има да се справя с доста тежкото наследство от управлението на Болсонаро – 33 милиона души, регистрирани като гладуващи, 11 милиона безработни, плюс проблеми със сигурността, екологията и сложната геополитическа обстановка.

Освен това в Конгреса мнозинство има доминираната от болсонаризма опозиция, която държи и три от водещите бразилски щати.

Въпреки това, както и обеща, Лула започна мандата си със серия подписани документи, които, от една страна, възстановяват серия отменени от Болсонаро социални програми, а от друга страна анулират взети от него решения, нарушаващи прозрачността и демократичността в управлението. Както посочи Лула, мерките ще улеснят действията на сформираното от него ново правителство, което се състои от 37 министри (в досегашното на Болсонаро имаше 23 министри). То също положи клетва.

Още веднага след поемането на властта Лула подписа серия укази за отмяна на деструктивни решения на предишното правителство и за спешни мерки на новото. Снимка: Туитър

Сред водещите мерки е отпускането на гарантирана сума от 600 реала (1 лев е равен на около 3 реала) на всекиго, обхванат от социалната програма „Семейна кошница”.

Също така се налагат строги санкции за нарушения на екологичното законодателство, връща се политиката за възпиране на обезлесяването и се възстановява действието на суспендирания от Болсонаро Фонд „Амазония”, който събира международни дарения за развитие на амазонските общности и е контролиран от Германия и Норвегия. В указа е поставен 45-дневен срок на министерството на околната среда и климатичните промени за изработването н нови нормативи на Националния съвет за околната среда (Conama). Отменят се и мерки на предишното правителство, улесняващи незаконния минен добив в земите на амазонските общности.

Отменя се и болсонаристката политика на „гъвкавост” в придобиването на оръжия, като се възстановява строгият контрол над това. Суспендира се лицензирането на нови стрелкови клубове до изработването на нов регламент за дейността им.

Освен това незабавно се спира програмата за приватизация на държавната петролна компания „Петробраз”, на пощенската и телекомуникационна компания ЕВС, на мрежата от обществени медии.

Лула също така разпореди главната одиторска служба на страната – CGU, в рамките на 30 дни да направи преоценка на взетото от Болсонаро решение за засекретяване за срок от 100 години на информацията за действията на обществената администрация.

Отменят се сегрегационни разпоредби на предишното управление, ограничило деца, младежи и възрастни само до образование в специализирани обучителни структури. Премахват се и бариерите, спуснати пред обществени дискусии относно изработването на публичните политики.

Лула предупреди, че това е само началото във възстановяването и обновлението на страната, което ще е мисия на неговото управление. Също така той е амбициран да възстанови единството на Бразилия, което ще е доста трудно, като се има предвид, че с оглед резултатите от изборите тя е разделена почти наполовина между неговите привърженици и феновете на Болсонаро.

Засега единственото, което неоспоримо обединява бразилците, е скръбта от загубата на тяхната любима легенда – неповторимия Пеле. Поклонението пред тленните му останки започна на 2 януари, на следващия ден след клетвата на Лула. Тялото на Пеле бе откарано от болницата, в която той почина на 29 декември, на стадиона в предградието Сантос на Сао Пауло, където започва кариерата му на гениален футболист.

На стадиона в Сантос, Сао Пауло, преминава поклонението край ковчега на Пеле. Снимка: otempo.com.br

На терена бяха инсталирани два навеса – под единия бе поствен ковчегът на Пеле и край него бе семейството му с най-близкия му кръг, а под другия навес с събраха представители на бразилските власти, на футболната федерация, на ФИФА и др.

Гражданите отдаваха последна почит на кумира си, преминавайки в течение на 24 часа – от 10 ч. местно време (15 ч. българско) на 2 януари до 10 ч. на 3 януари – по специално оградени пътеки край навеса с ковчега, без изобщо да доближават самия ковчег. Той обаче остана отворен по решение на семейството, за да може хората, макар и отдалеч, да зърнат за последно своя любимец.

На втория ден от поклонението при семейството на Пеле дойде да поднесе съболезнованията си президентът Лула, който бе свързан с великия футболист и с лично приятелство. Това бе първата му обществена проява като държавен глава.

100-годишната майка на Пеле – доня Селесте Арантес до Насименто (вляво) приветства от балкона на дома си заедно с други роднини човешкото море, което изпрти сина ѝ в посления му път

Щом приключи поклонението, катафалката откара ковчега по улиците на Сантос до гробищния комплекс, където погребението бе извършено със закрита церемония, само за семейството и близките. Става дума за уникален гробищен комплекс, разположен вертикално, в 14-етажна сграда, където Пеле преди време бил откупил място за баща си. На 100-годишната му майка Селесте Арантес до Насименто, която още е жива, но е „в свой свят“ по израза на роднини, до последно не бяха казали, че 82-годишният ѝ син е починал. Но все пак се наложи да я информират и подготвят, защото по пътя към необичайното гробище траурният кортеж, придружен от многохилядно шествие, премина и покрай нейния дом в Сантос. Редом до дъщеря си и други роднини, доня Селесте приветства човешкото множество от балкона си.

2 януари 2023 г.

От сайта „Барикада“

https://baricada.org/2023/01/02/brasil-lula-president-pele/

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук