НАСТОЯХ ЧЕРНО МОРЕ ДА ЗАЛЕГНЕ КАТО СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕГИОН В САТЕЛИТНАТА ПРОГРАМА НА ЕС

В Страсбург евродепутатите дадоха зелена светлина за преговори по регламента за сигурна свързаност.

0
426

Европейският парламент даде зелена светлина за преговори по предложението за регламент относно програмата на Съюза за сигурна свързаност за периода 2023-2027 г. Програмата бе представена от Европейската комисия през февруари, а в края на месец юни съгласие по нея бе постигнато и от държавите членки.
Българският евродепутат Иво Христов бе докладчик в сянка по регламента от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D).
„От името на социалистите постигнах в програмата да залегнат полезни за България приоритети“, счита Иво Христов:
– намерението за осигуряване на приоритетна свързаност в Черноморския регион;
– възможността за равнопоставено участие на малки, средни и стартиращи компании, което дава възможности и за български компании;
– поставянето на специален акцент върху екологичния аспект на програмата.
Целта на програмата за сигурна свързаност е създаването на система за сигурна и независима от трети страни космическа свързаност, която да гарантира предоставянето на спътникови съобщителни услуги („satcom”). Тя ще предоставя държавни и търговски услуги за защита на критичната инфраструктура, наблюдение или управление на кризи, като така допринася за устойчивостта на ЕС. Друга цел на програмата е повишаването на конкурентоспособността на спътниковите съобщителни услуги на ЕС.
Програмата е особено важна за ниските орбити, които понастоящем се заемат от мащабни сателитни проекти на страни извън ЕС. Това изправя операторите от държавите от Съюза пред сериозни трудности, свързани с финансовите аспекти на подобни проекти. Програмата ще вземе предвид и полезните взаимодействие с другите компоненти на космическата програма на ЕС, като например системите „Галилео“ (за спътникова навигация) и „Коперник“ (за наблюдение на Земята).
В следващите месеци регламентът ще бъде обект на преговори между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Страсбург, 20 октомври 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук