ОБИДА И НЕЛЕП АРГУМЕНТ Е ДА СЕ НАТЯКВА НА ЛЕВИЯ ИЗБИРАТЕЛ, ЧЕ Е ТЕХНИЧЕСКИ НЕГРАМОТЕН

0
767

Омерзително е това, което се случва в БСП след решението да подкрепи „хартиената коалиция“ в Народното събрание. Това коментира Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и член на Националния съвет на БСП пред радио „Фокус“. Витанов отговори и на въпроси, свързани с въглищните ни централи, както и с вероятността страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство.

„Дори и възрастните хора в България, чийто деца и внуци, за съжаление, са принудени да работят и живеят в чужбина, осъществяват връзка чрез вайбър, други платформи. Обида е към левия избирател, когато му се натяква, че той е технически неграмотен и не може да отиде до машината и да гласува. Това е нелеп аргумент, който буди само огорчение и разочарование“, каза Петър Витанов.

„Аз съм омерзен от това, което виждам, от тези партии, които решиха да върнат хартиената бюлетина. Аргументът, че в Европа не се правят избори с машини, също може да бъде оборен с факта, че в Европа няма и място, на което някой да си продава гласа за 20 евро. И когато България се е превърнала в такова място, трябва да се вземат екстремни мерки. И машините, по всеобщо мнение, ограничиха купения вот“, добави социалистът, който прогнозира, че старите порочни практики ще се върнат в изборния процес.

Според Петър Витанов сегашната позиция на БСП ще нанесе тежък удар върху имиджа на партията. „Само преди шест месеца председателката казваше крилатата фраза, че „от партия, с която никой не иска да си говори, БСП се е превърнала в партия, с която всеки иска да преговоря“. Е, от днес няма кой да иска да си говори с БСП и аз го казвам с огромна болка“, каза още Витанов.

Според евродепутата шансовете за кабинет, още от първите дни след изборите, не изглеждат големи. „Единствената възможност е чрез реализиране на третия мандат, но това минава през една коалиция, явна или по-скрита, между ГЕРБ, БСП и „Български възход“. И ако някой ни тласне към подобно нещо, това ще означава пълна ликвидация на БСП. Надявам се, че там е останала поне капчица здрав разум“, коментира Петър Витанов.

Витанов коментира и актуалния скандал, свързан с бъдещето на въглищните ни централи. „На всички български политически партии беше ясно още преди 4 години, когато новата ЕК изложи своята концепция за енергийна трансформация, за преминаването на икономиката към по-екологични енергийни източници, че затварянето на въглищните централи предстои. Именно поради тази причина бяха приети редица закони, които дават възможност за отпускане на много средства, на милиарди – по Фонда за справедлив преход, по Плана за възстановяване и устойчивост, които да гарантират, че тази зелена трансформация няма да стане на непосилна цена“, припомни Витанов.

„Въглищните централи да продължат да работят още 30-50 г. Да, нямаме интерес да ги затваряме в момента. Но след 15-20 години, когато трансформираме нашата енергетика, тогава най-нормалното нещо ще е да преминем от въглищни централи на друг тип енергийна обезпеченост, както направи половин Европа. Идеята беше тези, които са най-нерентабилни,  да бъдат затворени. А държавните ТЕЦ-ове да работят още 20 години. Трябваше да се мисли в тази посока и не виждам нищо толкова драматично“, коментира Петър Витанов.

На въпрос на водещата дали има информация, че ЕК е решила да отдели Румъния от България за влизане в Шенген, Петър Витанов заяви: „Подобна официална информация няма. Но няма да скрия, че подобни слухове се тиражират. Полагаме неимоверни усилия да предотвратим подобен сценарий“. Социалистът добави, че като евродепутати водят активни разговори влизането на България и Румъния в Шенген да стане факт още през декември. Той напомни единната позиция на всички български евродепутати, както и това, че ЕП подкрепи с голямо мнозинство двете държави.  „Надявам се да няма отделяне, защото това би било изключително неприятно. Ние правим всичко възможно никой дори да не си помисли да ни раздели“, каза още Витанов. Евродепутатът от групата на Социалистите и демократите сподели опасенията си, че в България има много политически сили, които не искат страната ни точно сега да стане член на Шенгенското пространство, защото това ще бъде голям политически успех за служебното правителство, което не страда от липса на опоненти.

18 ноември 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук