ОБЛАГАНЕТО НА СВРЪХПЕЧАЛБИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА МОЖЕ ДА ДАДЕ ГЛЪТКА ВЪЗДУХ НА ХОРАТА И БИЗНЕСА

0
530

 

 

Облагането на свръхпечалбите на компаниите, които трупат милиони в енергетиката, може да даде глътка въздух на хората и бизнеса. Развитието на ядрената енергетика в България ще направи страната ни независима и ще гарантира стабилност на пазарите. Това каза евродепутатът Петър Витанов по време на лекция в рамките на заключителния курс на Национална програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика „Димитър Паница“.

В разгара на енергийната криза всички се питат кой е виновен и сгреши ли Европейският съюз, който настоява да няма отстъпление по отношение на законодателството, свързано със Зелената сделка. „Не може да си затваряме очите за очевидните климатични промени, на които ставаме свидетели всеки ден в различни части от Европа и света. Защото преди наводненията у нас, континентът ни стана жертва на трайно безводие, което пресуши най-големите реки – Рейн, По, Темза, Лоара, Дунав. Нарушено беше не само корабоплаването, но и пострадаха важни екологични системи. В Сицилия термометрите показваха над 50 градуса, а във Великобритания – 40“, каза Петър Витанов.

Войната от една страна ще форсира законодателството по „Fit for 55“ („Готови за 55“), но от друга ще видоизмени част от намеренията за енергиен преход дори поради факта, че много от идеите досега бяха свързани с използването на газ, което се оказва невъзможна задача, смята социалистът.

„Европа има нужда от стратегическа автономия по отношение на природните ресурси, които добива и потребява. Важно е съвместно с индустрията да се създаде устойчива стратегия за собствен добив на суровини на територията на Съюза. Само така ще можем да гарантираме независимост и сигурност в бъдеще, както и плавен енергиен преход, който не се случва на непосилна социална цена“, каза още евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП.

„Включването на ядрената енергия в таксономията, която я определя като зелена и устойчива инвестиция, означава, че капиталовите пазари могат да инвестират именно в такива проекти“, каза още той.

Според Петър Витанов ако България отчасти може да е спокойна за това, че ще има ток през зимата, то това се дължи основно на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“.

„Ядрената енергия е постоянен, независим от метеорологичните условия, нисковъглероден източник на енергия на достъпни и по-ниски цени. Ядрената енергия е единствената базова енергийна мощност с неутрален въглероден отпечатък, която може да гарантира стабилно електричество за европейските граждани и индустрия.

На фона на енергийната криза редица европейски държави преосмислиха политиката си за ядрената енергетика, време е и България да вземе решение дали ще строи нова централа, в какви срокове, с какви инвестиции, за да гарантира енергийно бъдеще на хората и бизнеса“, каза още Витанов.

12 септември 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук