ПОЗОРНА E ПОЗИЦИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО ЗА ВРЪЩАНЕ НА ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА

0
657
Hearing of Adina-Ioana VД‚LEAN, Commissioner-designate, Transport – Q&A session

Евродепутатът и член на НС на БСП Петър Витанов определи като позорна позицията на БСП за връщане на хартиената бюлетина, след като левицата беше основен радетел за въвеждането на машинния вот. В предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS Витанов коментира и шансовете на България да стане член на Шенгенското пространство след 11-годишно чакане, както и бъдещите решения на Европейския парламент за допълнителна помощ за Украйна.

„Ние сме социалисти, които не могат да се примирят със ситуацията в момента. Защото БСП се превърна в петоразрядна формация. Само преди няколко месеца ръководството казваше, че от партия, с която никой не иска да си говори, сме се превърнали в партия, която е част от промяната. Позорна e позицията на ръководството за връщане на хартиената бюлетина, изключително унизителна, аз се извинявам на всички социалисти, които са омерзени от това действие, което ни върна отново в „статуквото“, коментира Петър Витанов.

Според него решението за намаляване на напрежението в левицата е лесно: „Промяна на лицата, на политиките. Месец-два и БСП би могла да изглежда по коренно различен начин“.

Петър Витанов е скептичен, че лидерът Корнелия Нинова може да е премиер при сегашното разпределение на силите.  „Винаги е добре да има премиер от БСП. Но такъв премиер може да се реализира само с подкрепата на партии, които считаме, че са неприемливи. Премиер от БСП, подкрепен от ГЕРБ – повечето социалисти няма да бъдат съгласни“, смята Витанов.

„Ние успяхме да повишим пенсиите, но това не помогнa. Някой път верните решения, артикулирани от грешните хора, не дават резултат. „Продължаваме промяната“ не може да е лява партия, това е партия на бизнеса, на капитала. Те се опитват да крадат от електората на БСП, не заради друго, а защото БСП опразва една ниша и всеки ще се опита да бракониерства в нея“, каза още социалистът.

Петър Витанов коментира и бъдещото решение на ЕП за допълнителна помощ за Украйна. „На Украйна трябва да се помогне, да се мисли за възстановяването ѝ след войната. Подпомагането с въоръжение не помага на изхода от конфликта. Въпреки промените на фронта, смятам, че военно решение няма. Ясно е кой е агресорът и кой – жертвата. Не трябва да се забравя, че ЕС е създаден като съюз на мира”, коментира социалистът.

Евродепутатът коментира и новината, че и Швеция след Нидерландия може да се обяви против влизането на България в Шенген. Решение по темата се очаква в началото на декември. „За Швеция предупредих още преди месец, виждайки настроенията в ЕП, защото Нидерландия търсеше съюзници. Тя попадна в изолация, след като Германия в лицето на канцлера Шолц  декларира, че България и Румъния трябва да станат част от Шенген. Всички евродепутати също гласуваха в подкрепа на резолюцията“,  припомни Петър Витанов и добави, че се надява да надделеят прогресивните сили, които искат по-сериозна европейска интеграция, а не нови граници.

Петър Витанов подчерта, че в момента у нас има безпрецедентно обединение по темата. „Това, което направихме ние като евродепутати, беше пълно обединение, по инициатива на социалистите. Вкарахме темата за Шенген в дневния ред на Европейския парламент, приета беше много силна и еднозначна резолюция. Имаше мисия с представители на 15 държави за установяване на фактите как изпълняваме критериите – как върви полицейското сътрудничество, по какъв начин работи Шенгенската информационна система, а докладът от тази мисия е много добър. Той трябва да послужи като допълнителен аргумент за нашето приемане“, добави евродепутатът.

„Важно е да се разбере, че в Европа не може да има двойни стандарти, не може да има лицемерие, дискриминация, не може да има втора категория придвижване. Работим упорито и се надяваме на положителен резултат. Не трябва да пропиляваме тази възможност. Защото в нашите държави ще бъде поставено под въпрос доверието към ЕС“, смята още ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

15 ноември 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук