ДА НЕ ДОБАВЯМЕ И КОНСТИТУЦИОННА КРИЗА КЪМ ЕНЕРГИЙНАТА, ИНФЛАЦИОННАТА И ПОЛИТИЧЕСКАТА

0
468

БСП направи всичко възможно да реализира правителство с третия мандат, но сега има един единствен ход – избори. Това каза в „Денят започва“ по БНТ ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. „Имаме енергийна, инфлационна, политическа криза, да не добавяме и конституционна криза. Забавянето на връщането на мандата може да предизвика всякакви интерпретации за намеренията на БСП“, каза той.

Според него за избора на шеф на КЕВР трябва да се произнесат юристи и тази процедура също може да бъде задвижена по-бързо. Те трябва да кажат дали ако няма законно избран председател, остава предишният, както стана в случая с БНБ, или пък е възможна спешна промяна в закона, с която заместникът може да поеме временно функциите на председателя.

„БСП направи всичко възможно да реализира третия мандат, дори повече, но очевидно няма възможност за съставяне на ново правителство и би следвало да се върви по рамкираната от Конституцията процедура“, каза още евродепутатът.  Петър Витанов направи паралел и с Италия, където падна правителството на Марио Драги, последваха три дни на консултации с президента и беше насрочена дата за избори в началото на септември. „В Италия форсираха изборите, за да решат проблемите с бюджета, инфлацията, газовите доставки“, каза още Витанов.

Евродепутатът коментира и призива на Европейската комисия страните от общността да намалят доброволно потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15% спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години. Мярката е доброволна, но може да стане и задължителна, ако Брюксел обяви значителен риск от недостиг на газ. „След като излязоха предложенията на ЕК за намаляване на консумацията на газ, доста държави изразиха своите резерви. И причината е проста – имаме различни страни, с различни специфики, някои от тях са много зависими от руския газ, други – по-малко. Липсва обаче българската позиция по темата“, коментира Петър Витанов. „Представителите на газовата асоциация твърдят, че това изглежда неизпълнимо за страната ни. И наистина звучи невъзможно да кажеш на определени предприятия или на цели сектори – вие няма да получавате повече газ. Да не говорим за „Топлофикация София“, която консумира една трета от цялото потреблението на страната“, добави социалистът.

Той се спря и на новата енергийна стратегия REPOWER EU, която е на стойност 300 милиарда. „Добре е, че газовите и енергийните инвестиции бяха обявени за зелени, защото те дават възможност за изграждане на нови базови мощности. Тази стъпка ще позволи на частните капитали да бъдат освободени и насочени към подобни проекти“, каза още Витанов.      По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост Петър Витанов съобщи, че няма яснота кои са законите, които трябва да бъдат променени, но е още по-притеснително, че нито един от тях не е внесен за обсъждане. „Например има предвидени над 1 милиард за енергийна ефективност. Не знаем обаче какво включва тя, кой има право да кандидатства, пред кой орган. Това са все въпроси, които не са изяснени“, каза още евродепутатът.

25 юли 2022 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук