ПОЛША ОСТАВЯ В ЗАТВОРА ЗА ОЩЕ 3 МЕСЕЦА ИСПАНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ ПАБЛО ГОНСАЛЕС

0
631

Предварителният арест на репортера с двойно гражданство, задържан до границата с Украйна и нарочен от полските власти за руски шпионин, бе удължен с още 90 дни. Той все още е лишен от възможност за контакт със семейството си. Никакви доказателства за обвиненията срещу него така и не са огласени. В Испания се засилва кампанията за освобождаването му.

Текст към снимката: Един от плакатите в защита на Пабло Гонсалес, разпространявани в Туитър

Районният съд в полския град Жешов, разположен недалеч от границата с Украйна, е постановил днес по искане на полската прокуратура удължаване с още три месеца на предварителния арест на испанския журналист Пабло Гонсалес, който бе задържан на 28 февруари в същия град и бе обвинен за шпионаж в полза на Русия. За неговия случай „Барикада” писа вече неколкократно.

Първоначалният срок на предварителния му арест изтичаше на 28 май, но сега той се удължава с още 90 дни. За това съобщи испанският вестник „Публико” – една от трите испански медии, за които Пабло Гонслес е предавал първо репортажи от Украйна, а по-късно, след руската инвазия, е отразявал и потока от украински бежанци към Полша в района на Жешов.

Полският адвокат на Гонсалес – Бартош Рогала, е заявил пред „Публико”, че ще обжалва решението за удължаване на предварителния арест, като е уточнил, че не е получил достъп до документацията, въз основа на която е взето това решение. Никакви доказателства за обвиненията, че довереникът му е шпионирал за Русия, досега така и не са огласени от полските власти. Веднага след ареста му те посочиха като единствено подозрително за тях обстоятелство факта, че Гонсалес е имал два паспорта – испански и руски, като във всеки от двата документа имената му са изписани различно, съгласно фонетичните и законови норми, приети съответно в Испания и Русия.

В изявления на семейството на Пабло Гонсалес, испанския му адвокат и негови колеги испански журналисти многократно досега бе обяснено, че той е имал двойно гражданство, тъй като е потомък на т. нар. „деца на войната” – деца на испански републиканци, изпратени в емиграция в някогашния СССР след края на Испанската гражданска война, останали да живеят там и създали семейства и потомство. Дядото и бабата по майчина линия на родения през 1982 г. в Москва Пабло Гонсалес са именно такива „деца на войната”.

При раждането си той е записан като Павел Рубцов – с фамилията на баща си, който е руснак. През 1991 г., когато момчето е на 9 години, родителите се развеждат, и майката испанка заминава за Испания заедно с детето, което там е записано съгласно испанските закони – с местния аналог на личното му име и с фамилията на майката, като Пабло Гонсалес. При навършване на пълнолетие той получава и испански паспорт, и руски. Като потомък на „деца на войната” има право на двойно гражданство.

Когато по-късно става журналист, се оказва находка за испанските медии, тъй като владее отлично и испански, и руски език, познава добре действителността в Русия и може да отразява задълбочено всички кризи в постсъветското пространство. Така се утвърждава и като търсен експерт журналист по тези теми.

Още при изострянето на ситуацията около Украйна в началото на 2022-ра Пабло Гонсалес заминава за там, за да отразява и тази криза за три испански медии, като прави репортажи и от Донбас. На 6 февруари е повикан за разпит в СБУ (Служба за сигурност на Украйна) в Киев, където за първи път чува обвинението, че вероятно е руски шпионин, което приема отначало като лоша шега. Но в СБУ не се шегуват и го приканват да напусне страната. Което той и прави от съображения за сигурност.

Когато обаче на 24 февруари Русия атакува Украйна, Пабло Гонсалес отново потегля към „горещата точка” – отива на полско-украинската граница край Жешов, за да отразява наплива от украински бежанци. И следва арестът му от полските власти със сходното на украинското обвинение, че е „руски шпионин”.

След задържането си получава правото само на едно обаждане до своята съпруга Оиана Гоириена, която живее в Испания с трите им деца. Оттогава насам повече не му е дадена възможност за никакъв контакт със семейството му – нито със съпругата, нито с децата, нито с майка му. Не му предават и писмата, които близките му пишат.

Жена му Оиана Гоириена, която досега е дала много интервюта пред испански медии, обвинявайки правителството в Мадрид, че не отстоява активно правата на Пабло Гонсалес, днес заяви през „Публико” по повод продължаването на предварителния арест на мъжа ѝ с още 3 месеца: „Надявам се само сега вече испанското правителство да не възприеме като приемливи действията на полските власти”.

В Испания се засилва кампанията с искане за освобождаване на Пабло Гонсалес, която започна още веднага след ареста му. В Туитър тя върви под хаштаговете #FreePabloGonzalez , #FreePablo, #freepablogonz. Петицията в негова защита е събрала вече над 38 000 подписа.

Испански и международни журналистически организации също многократно досега са алармирали за случая с арестувания в Полша испански репортер и с нарушенията на правата му.

Председателят на испанската секция на „Репортери без граници” Алфонсо Баулус заяви пред „Публико”: „Крайно време е вече да бъдем информирани и да разберем основанието за това толкова тежко обвинение срещу него, тоест трябва да се представят доказателства и най-вече случаят да излезе на светло, да бъде прозрачен”. Също така Баулус посочва: „Ще следим действията на адвоката. Подкрепяме неговото решение за обжалване. Този случай трябва да бъде третиран с максмална прозрачност и при спазване на всички стандарти на правосъдието в ЕС”.

25 май 2022 г.

Източник: „БАРИКАДА“ – https://baricada.org/2022/05/25/pablo-gonzalez-spanish-journalist-poland/

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук