ПРЕДСТОИ ЗАКЛЮЧИТЕЛНО ЗАСЕДАНИЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА

Докладът за крайните резултати от Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде представен на председателите на институциите на ЕС по време на заключителното заседание на 9 май в Страсбург.

0
654

На последното  заседание на Конференцията за бъдещето на Европа, което се проведе от 29 до 30 април т.г. в Европейския парламент в Страсбург, бе  постигнат консенсус по нейните окончателни предложения. Тя е приела 49 предложения, които включват повече от 300 конкретни мерки, определени в 9 теми, въз основа на 178 препоръки от европейските граждански панели, принос от националните панели и събития и 43 734 становища по 16 274 идеи, записани в многоезичната цифрова платформа.

Заседанието в петък започна с представяне на предложенията от председателите на работните групи и говорителите на гражданите, по време на което почти всички оратори се съгласиха, че предложенията включват важни реформи, основани на препоръките на гражданите. След презентациите представителите на четирите институционални компонента на Конференцията (Парламентът, Съветът, Комисията и националният парламент) одобриха предложенията с консенсус. Делегацията на Парламентът реши да подкрепи проектопредложенията на пленарната сесия. Членовете на ЕП изтъкнаха важната роля, която Парламентът изигра в навечерието на този момент, като гарантира, че приносът на гражданите ще остане в центъра на обсъжданията през целия процес. Ораторите от пет политически групи, представляващи голямо мнозинство (ЕНП, С&Д, Renew, Зелените/ЕСА и Левицата), се съгласиха, че проектопредложенията са голямо политическо постижение. Те посочиха и конкретните постижения на Парламента в осигуряване на ефективен и демократичен процес – например чрез създаване на работните групи, които представиха проектопредложенията на пленарната сесия. Членовете на ЕП, представляващи групите на ИД и ЕКР, заявиха, че предложенията не отразяват общественото мнение в ЕС, и че техните групи няма да ги подкрепят. По време на речта си от името на делегацията на Парламента съпредседателят на Конференцията Ги Верхофстад потвърди, че политическите групи ще внесат резолюция по време на пленарната сесия на Парламента от 2 до 5 май, в която ще призоват за преразглеждане на договорите. Коментирайки, че тази Конференция го е накарала да осъзнае значението на механизмите за участие, допълващи представителната демокрация, той заяви, че членовете на ЕП трябва да се борят усилено, за да гарантират, че предложенията на Конференцията ще се превърнат в реформите, от които се нуждае ЕС.

В събота сутринта гражданите взеха думата, за да коментират окончателните предложения и процеса, довел до тяхното изготвяне, като категорично одобриха и двете. Те подчертаха, че сега очакват от институциите на ЕС и държавите членки да осигурят подходящи последващи действия, и че е важно гражданите да не останат разочаровани след този исторически момент. Те коментираха също така как идеите им са се развили в хода на дебатите на Конференцията и какво въздействие е оказала върху тях войната на Русия в Украйна, както и как са осъзнали важността на това да отстояват идеите си по време на подготовката на предложенията.

В Деня на Европа – 9 май, тримата съпредседатели на Изпълнителния съвет на Конференцията ще представят на председателите на институциите на ЕС окончателния доклад за резултатите от работата на Конференцията. По време на заседанието председателят на Европейския парламент  Роберта Мецола, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон ще произнесат речи, наред с речите на гражданите от националните и европейските панели и на съпредседателите на Конференцията. Освен 449-те членове на пленарната сесия, сред които 108 граждани, на събитието ще бъдат поканени 120 членове на гражданските панели и 200 местни ученици и студенти по програма „Еразъм“. Министри по европейските въпроси и други високопоставени гости също ще участват в церемонията. Планирани са и културни изпълнения на Danse l’Europe и младежкия оркестър DEMOS. Очаква се трите институции да проучат бързо как всяка, в рамките на своите компетенции, да предприемат ефективни последващи действия по този доклад.

Проектите на предложенията на Конференцията за бъдещето на Европа вижте в приложения файл тук.

3 май 2022 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук