ТЕРОРИЗМЪТ НА „ХАМАС“ Е ЗАПЛАХА И ЗА ЕВРОПА

0
632

Елена Йончева по време на посещението в Израел

Дестабилизацията в Близкия изток, предизвикана от терористите от „Хамас“, ще има отражение и в Европа. Това не трябва да се допуска. Тероризмът е заплаха за целия свят. Ако сега не бъде спрян, той застрашава не само Близкия изток. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след като се завърна от посещение в Израел. Тя е зам.-председател на Делегацията на Европейския парламент за връзки с Израел и заедно със свои колеги тази седмица видя с очите си последиците и чу от първо лице разкази за ужаса от атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

Елена Йончева, която засега е единственият български политик отишъл на място, имаше многобройни срещи както със свидетели на зверствата, така и с военни и представители на службите от Израел, политически лица, кметове, обикновени граждани, включително израелци от български произход. Някои от тях имат роднини, които са изчезнали, отвлечени от терористите. Засега няма потвърждение сред тях да има български граждани.

Атаката на „Хамас“, която е в списъка на ЕС с терористични организации, се смята за една от най-кръвопролитните в историята на Израел. За първи път от съществуването на държавата има такава мащабна атака, насочена специално срещу цивилни и то по безпрецедентно брутален начин. Общо убитите са над 1 400 души, а над 220 са отвлечени за заложници в Ивицата Газа. Хората с български произход припомнят за Баташкото клане – съотносимо по жестокост и зверство срещу майки, деца, бременни жени.

Кибуцът Беери е в населено място с около 1000 жители в средата на пустинята Негев, където по-голямата част от хората са се занимавали със земеделие. Основан е през 1946 г., две години преди официалното начало на Държавата Израел. В кибуца хората са стопанисвали огромни градини. Мястото е било населено предимно с хора, които са гласували за левицата.

На 7 октомври близо 10 процента от населението му е избито, а голяма част е взето за заложници. Според разкази на оцелели и някои запазени записи на охранителни камери няколкостотин терористи на „Хамас“ са атакували кибуца Беери. На мястото все още има свидетелства за ужасни кланета, изоставени и опожарени домове с детски играчки, разпиляни по двора. Разкази за заклани, изнасилени и обезглавени деца и жени.

Делегацията на ЕС посети и други кибуци, унищожени от „Хамас“, както и военната база Шура, и се срещна с кмета на Сдерот. Почти 90% от населението на 350-хилядния град е напуснало. Над 200 от убитите в атаката на „Хамас“ са били на младежкия музикален фестивал, който се е провеждал в близост до кибуца Реим. Мнозина са отвлечени. Сред изчезналите има граждани на повече от 20 държави – САЩ, Великобритания, Русия, Тайланд, Китай, Германия, Италия, Румъния и др.

Никой не може да остане безучастен пред гледките и разказите. Дори определението „зверства“ е малко за това, което се е случило, коментира Елена Йончева. Жестокостта е била преднамерена, каза тя. Терористите са имали GoРro камери и от видеозаписи от тях, както и от мобилни телефони, и от камерите за сигурност в населените места кадрите са такива, че трудно могат да бъдат преразказани. От намерените писмени доказателства става ясно, че нападателите са били инструктирани убийствата да бъдат извършени по зверски начин.

Всички бяхме шокирани от мащабите и жестокостта на терористите. Трудно е да се идентифицират телата на децата и жените. Това е втори Холокост за нас, коментира говорителят на IDF (Израелските сили за отбрана) полк. Рувен Бен-Шалом.

Това е внимателно и дълго планирана операция на „Хамас“. Те изключиха електронната система по преградното съоръжение, с дронове унищожиха системата за наблюдение. Ако се провалим и не успеем да унищожим „Хамас“, държавата ни е в опасност. Те ще започнат да действат и в Европа, каза той.

Полк. Бен-Шалом обясни, че в момента в Газа Израел унищожава само инфраструктурата, логистиката, която се ползва от „Хамас“ и „Ислямска държава“. За да унищожим терористите, трябва да започнем наземна операция – те се крият в тунелите, каза още полк. Бен-Шалом. Да, Израел ще изгуби войници, но обществото разбира, че това е жертва, която трябва да се направи, според него.

Докато службите в Израел се опитват да локализират заложниците в Ивицата Газа, техните близки се опасяват, че наземната операция ще застраши живота им.

Когато се провежда операция по унищожаване на терористите от „Хамас“ съпътстващите жертви, за съжаление, са неизбежни. Нашата задача е да бъдем възможно по-прецизни и да съхраним живота на цивилното население в Газа, каза Юли Еделстайн, председател на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета. Не става въпрос за отмъщение заради 7 октомври, а да гарантираме сигурността на Израел. Това е безпрецедентна варварска атака, обясни той.

Нашата задача сега е да елиминираме „Хамас“, а след това ще започне политическа дискусия кой е виновен за безпрецедентния пробив в сигурността. Палестинците в Газа не носят отговорост за действията на „Хамас“, всъщност те са заложници на тази терористична организация, коментира още Юли Еделстайн.

Тепърва в Израел ще се правят анализи защо службите са допуснали да бъдат изненадани – пробивите са били едновременно в 40 точки по границата на Ивицата Газа. За да охраняват израелско селище в Западния бряг, там са били предислоцирани военни подразделения от южната част на страната.

Най-вероятно терористичният акт на „Хамас“ ще има и вътрешнополитическо отражение. Възможно е анализите да доведат до приключването на участието на партията на Бенямин Нетаняху във властта до няколко месеца.

Ужасът и убийствата от 7 октомври може да предизвикат желание за участие в политиката на близки на загинали, за да се намери дългосрочно решение на конфликта. Един от най-влиятелните бизнесмени в Израел – Еял Валдман, основателят на технологичната компания Mellanox Technologies, изгуби 24-годишната си дъщеря Даниеле и нейния приятел, които бяха убити по време на музикалния фестивал. Той е сред хората, които биха могли да променят политическата конюнктура в Израел.

Трябва да започнем политическия диалог с палестинците, който да доведе до създаване на палестинска държава. Израел трябва да се изтегли от Западния бряг. Да започнем инвестиции в образованието и икономиката, за да се създадат нужните мостове, които да свързват в бъдеще израелци и палестинци, каза той по време на срещата си с Елена Йончева и останалите евродепутати.

В разговор с председателя на Кнесета Амир Охана Елена Йончева коментира – „Целта ви е да ликвидирате „Хамас“, но те не са само радикално настроена групировка, а идеология, която трудно може да бъде унищожена с оръжие. Трябва да се намери политическо решение на израело-палестинския въпрос“.

Унищожаването на „Хамас“ и „Ислямска държава“ е много сложна и амбициозна задача, но ние ще използваме цялата си сила, за да ги спрем. След това ще започне диалог в израелското общество. Трябва да намерим начин да живеем заедно, а не взаимно да се избиваме, каза той.

Бенямин Нетаняху, който е министър-председател, с прекъсване, от повече от 15 години, този път управлява в крайно дясна, ортодоксална коалиция. От месеци тя е под обществен натиск заради намерението на премиера да прокара реформи в съдебната система. Съмненията са, че целта му е да прекрати разследвания срещу самия него, свързани с обвинения в корупция. След атаката на „Хамас“ от 7 октомври в Тел Авив беше сформирано т.нар. кризисно правителство, в което влязоха и представители на опозицията.

Ако сега не се вземат мерки срещу тероризма на „Хамас“, съществуването на Държавата  Израел е под заплаха. Опасността ще нарасне с евентуално включване на „Хизбула“ и други терористични групи като „Ислямски джихад“. Сред тях вече се говори за „Ос на съпротивата“. Само в сряда вечерта над 80 ракети бяха изстреляни срещу Тел Авив.

„Хамас“ владее Ивицата Газа от 2007 г., но има огромни съмнения, че след евентуалното унищожаване на тази групировка конкурентът й „Фатах“ ще може да управлява тази територия, коментира Елена Йончева. Тя припомни и опасенията, че в случай на пълномощабни операции на Израел, ливанската „Хизбула“ ще отвори нови фронтове в подкрепа на „Хамас“.

Трябва да си даваме сметка за хуманитарната ситуация в палестинския анклав, в който живеят 2,4 млн. души. Нищо не може да оправдае варварското нападение на терористите от „Хамас“, но животът както на израелците, така и на палестинците е ценен. Трябва да се намери решение за хуманитарни коридори в Газа, които да помогнат на цивилното население, каза още Елена Йончева.

ЕС признава правото на Израел за самоотбрана съгласно международното право. Настояваме да се разграничава палестинският народ и неговите законни стремежи, от една страна, и терористичната организация „Хамас“ и нейните терористични актове, от друга страна – това е позицията на Европейския парламент от миналата седмица, припомни тя. В резолюцията отново се заявява подкрепа за договореното решение за две държави въз основа на линиите от 1967 г., живеещи една до друга в мир и гарантирана сигурност.

Терорът се използва, за да се всява ужас за постигане на определени политически цели. Това е методология за оказване на влияние при вземане на решения, коментира още Елена Йончева. Според нея трябва да има стабилност в целия регион и да се гарантира безопасността на евреи, мюсюлмани и християни, които живеят там.

Нападението на терористите идва в момент, в който Израел обсъждаше подписването на споразумение със Саудитска Арабия – следващо от т.нар. Авраамови споразумения. Първите двустранни договори на Израел с Обединените арабски емирства и с Бахрейн бяха сключени през 2020 г. по инициатива на САЩ в мандата на президента републиканец Доналд Тръмп. Целта им е да се официализират дипломатическите отношения между Израел и арабските държави. Тел Авив се ангажира да спре анексирането на Западния бряг. Споразуменията не са признати от „Хамас“ и от палестинците. Палестинците на Западния бряг настояват за създаването на собствена държава, а „Хамас“ се стреми да унищожи Израел.

 

В разрушената детска градина все още може да се видят изоставени играчки и обувки. В съботния ден тук са потърсили защита майки и деца, но не са пощадени.

Европейските депутати видяха свидетелства за ужасяващи нападения в кибуците в Южен Израел

 

Рисунка и една обувка показват, че на това напълно унищожено място, са се скрили малки деца

28 октомври 2023 г.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук