Доцент по съвременна световна история в Историческия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите “Източна Европа след Втората световна война 1953-1956 г.”, “Българските преходи 1994-1999 г.” и др. Главен редактор на сп. “Ново време” (1993-2000 г.).

80-ТЕ ГОДИНИ ? ДЕСЕТИЛЕТИЕ НА ПРОПУСНАТИТЕ ШАНСОВЕ ЗА РЕФОРМИ В БЪЛГАРИЯ

Брой 11 Ноември 2003г.

Университетът “Тибискус” в Тимишоара и румънският клон на Фондация “Фридрих Еберт” бяха организатори на проведения между 12 и 15 октомври 2003 г. научен симпозиум на тема “Черното десетилетие на Златната епоха, 1979-1989 г.” Основната цел, която си бяха поставили организаторите, беше румънските историци, социолози, политолози и изобщо хуманитаристи да се опитат да осмислят собственото си близко минало, което е значително по-болезнено от станалото през 80-те години на ХХ в. в другите източноевропейски страни. Именно за да бъде поставена в малко по-широк контекст специфичната румънска “социалистическа” реалност от 80-те години бяха поканени и чуждестранни учени от Източна Европа. От българска страна в симпозиума взе участие Искра Баева, преподавателка по съвременна история в Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”, от Руската федерация – Владимир Илин, преподавател по социология от Държавния университет в Санкт Петербург, а от Чешката република – Олдржих Тума от Института за съвременна история в Прага.
Какво може да се каже за онова забележително десетилетие между 1979 и 1989 г. в страните от изглеждащата сравнително единна съветска “сфера на влияние” в Източна Европа? Общото впечатление от работата на симпозиума, в който участваха и девет румънски учени, е, че усещанията на източноевропейците, позициите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор