Професор, доктор на философските науки. Работи в областта на философията, социологията, етиката, политическите науки. Автор е над 200 научни публикации. Специализирал и чел лекции в Англия и САЩ. Издал е 14 книги, между които "Познание и ценности” (1979), “Личност и политика” (1988), “Глобалните проблеми и съдбата на България” (1999) и други. Директор е на Института по философски изследвания на БАН.

ХУМАНИТАРНИ ПРЕВАНТИВНИ ГЛОБАЛИЗИРАНИ ВОЙНИ

Брой 2 Февруари 2003г.

Тоталното господство на страните от капиталистическия център и по-специално на световния хегемон САЩ днес военно се осъществява под флага на така нар. “хуманитарни войни” и “хуманитарни интервенции” и “превантивни войни”, с които се налагат правила на играта, закономерности на функциониране на световната система, съответстващи на интересите на тези страни. Идеологически хуманитарната риторика е инструмент за легитимация на глобалната хегемония. По своята същност обаче тя не е нещо ново, а се е използвала за морално оправдание на всяка война в историята.
Превръщайки се в световен хегемон САЩ непрекъснато използват своята военна сила, заплахата с нея или помощта за подставени групи и страни, за да подкопаят мощта на държавите от полупериферията и периферията на световната система, ако те се разглеждат като заплаха за глобалния капиталистически ред. От 1851 г. до 1999 г. под флага на доктрината “Монро” САЩ са извършили 75 военни интервенции в други страни само на територията на американския континент.1 Насилието и балансът на интересите са основни лостове за разрешаване на всички международни проблеми сред влиятелната школа на “политическия реализъм” в Съединените щати с такива ярки представители като Ханс Моргентау, Джордж Кенан, Артър Шлезинджър, Р. Осгуд, Збигнев Бжежински. Н. Спайкман, един от нейните видни представители...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор