Янаки Стоилов е доктор по право. Преподава теория на правото и политология в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Народен предсдтавител в VII ВНС, 36-ото и 38-ото НС.

БСП – НАЦИОНАЛНА И ЛЯВА ИЛИ ЗАВИСИМА И МАРГИНАЛНА ПАРТИЯ

Брой 5 Май 2002г.

БСП е в навечерието на своя 45-и конгрес. Неговата подготовка и животът на партията няколко седмици преди най-висшия партиен форум предвещават засега обикновен конгрес … в необикновена обстановка. Необичайно е днешното управление на България; разместват се пластовете вътре в европейската левица и десница, както и помежду им; зараждат се нови социални движения срещу отрицателните последици на глобалния капитализъм. Новата обстановка налага преодоляване на рутината, откровен и критичен диалог по най-острите проблеми на българското общество. Без всичко това конгресът ще остане само поредно партийно мероприятие.

Не от исторически сантименти, а заради политическата действителност в страната левицата се свързва преди всичко с БСП. Това обстоятелство дава допълнителни шансове на БСП да печели обществено доверие, но също така увеличава нейната политическа отговорност. В тази ситуация делегатите на конгреса трябва да осъзнаят дилемата, пред която сме изправени: или БСП ще търси подкрепа преди всичко в българското общество и ще съдейства за извеждане на България от кризата и бедността, за нейната модернизация или ще се отдалечава от интересите и очакванията на своята социална база и ще затлачва пътя към формиране на действително нова и социално-ангажирана левица в България.

* * *

Пред 45-я конгрес стоят няколко основни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови