Трендафил Митев е доктор на историческите науки. От 1992 до 1999 г. е главен редактор на сп. „Военноисторически сборник“. От 1999 г. преподава политология в УНСС – София. Автор на 12 монографии („Македонобългарският Централен комитет в САЩ“, „Българската емиграция в Америка и борбите за освобождението на Македония“, „Широкият социализъм“, „Основи на политическата наука“, „Американският юнионизъм и българските еселписти в САЩ (Идеология и политическа практика)“ и др.), 80 научноизследователски студии и статии и над 250 популярни публикации. През 1988 г. спечелва стипендия на американската фондация „Фулбрайт“ и специализира в Станфордския университет в Калифорния. През 1990, 1995 и 2001 г. работи по различни научни проекти в САЩ.

БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ ПРЕЗ 21 ВЕК - III.

Брой 5 Май 2002г.

III. „Ахилесовите пети“ на българската левица* 

Парадоксално е, но е факт: при наличието на небивала дванадесетгодишна криза, преживявана от държавата ни в мирно време, когато 80% от нацията живее на границата на социалния минимум, след 10 ноември 1989 г. в България не можа да се създаде стабилна лява политическа коалиция, която да управлява с подкрепата на мнозинството от народа. Уникалността на тази ситуация е безпрецедентна! Точно това обстоятелство изисква да се даде обяснение на дилемата: „Защо?“ Защо се получава така в новото ни политическо битие? Разбира се по тази тема е казано не малко. Обстоятелството обаче, че въпреки всичко ситуацията в ляво от центъра не се променя бързо и трайно, показва че все още левият политически елит не е осъзнал достатъчно добре действието на абсолютно всички неблагоприятни фактори, спъващи неговите усилия. Целта на настоящата статия е да се посочат специфичните (нека ги наречем чисто българските) трудности, които са спъвали и спъват изграждането на една стабилна лявоцентристка коалиция на политическия терен в държавата ни към началото на ХХI век.
Когато се докосваме до спецификите на българската левица практически най-полезно е да ги разделим на две основни групи. В първата е редно да се посочат ясно така наречените „стари проблеми“ на левицата. Това са идеите Ј, тактиката и чисто...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови