Основната част от трудовата му дейност преминава в Перник. Завършва първия випуск по минно-инженерство на Софийската политехника в края на 1954 г. От началото на 1955 г. постъпва в мини Перник. Работил е и в мина „Бистрица“ – Кюстендил, в строителството на рудник „Радка-нов“ – Панагюрски мини. Част от трудовия му стаж минава като преподавател във Вечерния техникум – Перник. Публикувал е в областта на педагогиката и нумизматиката.

СУБЕКТИВНИЯТ ФАКТОР ПРЕД ПРАГА НА ЗРЕЛОСТТА

Брой 5 Май 2002г.

1. Субективният фактор – оспорван
философско-исторически проблем


Терминът СУБЕКТИВЕН ФАКТОР или СУБЕКТИВЕН ФАКТОР НА ИСТОРИЯТА бива въведен във философско-историческата литература от марксизма след октомври 1917 г., т.е. след пристъпване към изграждане на социализма. След събарянето на Берлинската стена обаче (ноември 1989 г.) той отново бива изваден от употреба – по Оруелски, сякаш изобщо несъществуващ (1). С това философи, историци и социолози, смятащи по този начин да обявят бойкот на историческия материализъм, обръщат гръб на едно важно понятие, означаващо „съзнателна, целенасочена, организирана дейност на народните маси, обществени класи, политически партии, отделни личности в историята“.

Терминът наистина може да бъде изхвърлен от речниците; явлението обаче съществува обективно, при това не само в историята, но в много по-широк аспект – като природен феномен. Няма друго живо същество в пределите на познатата ни Вселена, притежаващо подобно на човека това свойство, но нито една философия не го разглежда като изключителен природен феномен. Необяснимо теоретично късогледство. Марксизмът определя човека като „съвкупност от обществени отношения“, а буржоазното обществознание дори и до това ниво не се издига: „До голяма степен ние на Запад се плъзгаме по хоризонталата на човешките права – признава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор