Искра Баева е доцент по съвременна световна история в Историческия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Занимава се с проблемите на Източна Европа след Втората световна война. Автор е на книгите „Източна Европа след Втората световна война 1953–1956 г.“, „Българските преходи 1994–1999 г.“ и др. Главен редактор на сп. „Ново време“ (1993–2000 г.).

ТРУДНАТА ПОБЕДА НА УНГАРСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ – АПРИЛ 2002

Брой 5 Май 2002г.

В поредните парламентарни избори в Унгария1 , проведени на 7 и 21 април 2002 г., представителите на Унгарската социалистическа партия (УСП) отново получиха от гласоподавателите правото да управляват страната през важните години, когато Унгария ще завърши преговорите си за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) и ще стане негов пълноправен член. Резултатите от изборите изненадаха социолозите (все пак не толкова много, колкото българските от 2001 г.) и продължават да предизвикват интерес и разнопосочни коментари по причините за поредната смяна на управляващите в Унгария, по разминаването между данните от социологическите проучвания и реалните резултати, по мотивацията на унгарските избиратели, по характера на предизборните послания на успешните и на неуспешните партии.

Естествено, коментарите се правят от различни гледни точки – десните политолози виждат проблемите и тенденциите по един начин, левите по друг, различно се възприема завръщането на социалистите на власт в ЕС и от западните наблюдатели, като и от източните. Сред широкото ветрило от разнообразни мнения и виждания ще се опитам да намеря и изразя една българска гледна точка, но не изобщо, а с оглед на възможността унгарското развитие от последните години да предупредят или да подпомогнат с нещо българската левица.

* * *

Преди да анализирам състоянието на унгарското...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор