Васил Проданов е професор, доктор на философските науки. Работи в областта на философията, социологията, етиката, политическите науки. Автор е над 200 научни публикации. Специализирал и чел лекции в Англия и САЩ. Издал е 14 книги, между които „Познание и ценности“ (1979), „Личност и политика“ (1988), „Глобалните проблеми и съдбата на България (1999) и други. Директор е на Института по философски изследвания на БАН.

ГЕОПОЛИТИЧЕСКИЯТ „ТРИЪГЪЛНИК“ САЩ-КИТАЙ-РУСИЯ

Брой 5 Май 2002г.

Китай, Русия и САЩ са три ключови страни, от които зависи твърде много световната геополитиическа сцена днес, ще зависи и през следващото десетилетие. В предходни периоди техните взаимоотношения са проникнати силно от идеологическо противоборство и сблъсъци. Днес този момент е останал назад, макар че сред десните кръгове в САЩ продължават да съществуват идеологически нагласи срещу китайския социализъм. Конструкцията на техните отношения сега и в перспектива обаче може да бъде видяна преди всичко през призмата на политическия реализъм – на вижданията на всяка от тях какво губят и какво печелят от определено развитие на тези отношения, съобразяването с националните интереси и отношенията на сила в международен план.

Геополитическият „триъгълник“, който те образуват, не е равностранен поради различната икономическа, технологическа, военна мощ на тези страни. В икономическо и технологическо отношение САЩ изпреварват в много пъти Китай и Русия, взети заедно. По данни на Световната банка брутният вътрешен продукт на САЩ в 2000 г. е бил 9 837 406 млн. долара, на Китай – 1 079 948 млн. долара, на Русия – 251 106 млн. долара. Това означава, че икономически Китай е над 9 пъти по-малък от САЩ, а Русия – около 38 пъти. Дори обединени икономиките на Русия и Китай заедно са по-малки около 6 пъти от тази на САЩ. Това гигантско превъзходство в икономическо...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор