ФИАСКО В ХАГА

Брой 5 Май 2002г.

„Знаеше се, че процесът на Милошевич ще бъде труден, но кой можеше да си представи, че началото му ще се превърне в такъв провал на Международния наказателен съд в Хага?“ Това твърдение на Стоян Церович, журналист от седмичника Време, известен в Белград с враждебността си към г-н Слободан Милошевич, констатира с гордост нещо, което vох рорuli, народният глас изразяваше по улиците на сръбската столица след първите дни на онова, което трябваше да бъде „исторически процес“.

До откриването на процеса, 12 февруари, т. г., г-н Милошевич и неговите защитници изглежда се бяха ориентирали към бойкотиране на един съд, чиято легитимност оспорват. Те протестираха и срещу правонарушението, каквото беше „отвличането“ и изпращането в Хага на бившия президент, по онова време затворник в Белград:

Конституционният съд току-що бе потвърдил несъгласието си с каквато и да било екстрадиция, поради липсата на закон – все още негласуван – за сътрудничество със съда в Хага.
Бившият югославски президент предпочете да използва тази медиатизирана трибуна, за да поеме сам защитата си.

Жителите на Белград масово следяха началото на процеса, пряко и изцяло предаван по всички канали... в течение на първите седмици. Оттогава те отчитат точките, отбелязани от обвиняемият, който реши „да приеме за жури народа и общественото мнение“...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор